گروه بازار پول: هفته گذشته هفته نوسان شاخص بازار ارز بین مرز ۳۲۲۰ تا ۳۲۷۰ تومان بود تا نخستین هفته کامل نوسان بالای مرز ۳۲۰۰ تومان از آغاز تابستان رقم بخورد. بهای دلار که از دوم مهرماه وارد کانال ۳۲۰۰ تومان شده بود، هفته گذشته نیز در همان سطوح ماند. به این ترتیب شاخص بازار برای اولین بار در طول ۱۱۰ روز گذشته یک هفته کامل را در کانال ۳۲۰۰ تومانی به سر برد. دلار همچنین علاوه‌بر پایداری در کانال ۳۲۰۰ تومان، رکورد شکنی‌های دیگری نیز در هفته گذشته داشت. در این هفته بیشترین قیمت دلار از اواسط خرداد و بیشترین نوسان این ارز در یک روز نسبت به روز پیش از آن از تاریخ ۲۷ اردیبهشت رقم خورد. همچنین سکه که از ابتدای هفته جاری به کانال ۹۳۰ هزار تومانی وارد شده بود، در ادامه هفته با وجود افت اونس در بازارهای جهانی در برابر کاهش قیمت مقاومت کرد و در کانال پیش گفته باقی ماند.

رکوردهای دلار

دلار در دو روز ابتدایی هفته گذشته در مسیر صعودی قرار گرفت. شاخص بازار ارز در روز شنبه با ۲۰ تومان افزایش نسبت به روز پنج‌شنبه سوم مهرماه به ۳۲۲۵تومان و روز یکشنبه نیز با ۴۰ تومان افزایش دیگر به ۳۲۶۵ تومان رسید. دلار در حالی در این روز به ۳۲۶۵ تومان رسید که از تاریخ ۱۷ خرداد سابقه نداشت که نرخ دلار به این سطح قیمتی برسد؛ بنابراین بهای دلار پس از گذشت ۱۱۲ روز در یکشنبه گذشته از سطح قیمتی ۳۲۵۰ تومان عبور کرد. بیشترین نوسان دلار در یک روز نسبت به روز قبل آن نیز مربوط به همین روز یکشنبه است.

پیش از این آخرین نوسان ۴۰ تومانی یک روزه برای نرخ دلار به تاریخ ۲۷ اردیبهشت ماه سال جاری بازمی‌گشت. گروهی از تحلیلگران بالارفتن قیمت دلار در روز یکشنبه را ناشی از عوامل انتظاری و مسائل روانی می‌دانند. به باور آنها پس از اعلام نتایج مذاکرات اخیر در نیویورک فضای انتظاری بازار تا حدودی تعدیل شد و به‌دنبال آن قیمت‌ها در بازار شروع به افزایش کرد. با این حال بررسی‌های «دنیای اقتصاد» نشان می‌دهد که ریشه اصلی نوسان دلار در این روزها، نبود طیف‌های متنوع در سمت عرضه و تقاضا و عدم شکل‌گیری بازاری عمیق و کارآ است که عدم تنوع سمت عرضه بازار و محدودبودن به صادرات پتروشیمی از عوامل مهمی است که موجب می‌شود بازار به رخدادهای حداقلی واکنشی حداکثری نشان دهد.

تحت‌تاثیر همین فضای روانی بود که روند قیمتی شاخص بازار ارز از روز دوشنبه معکوس شد. به باور کارشناسان اخبار مثبت منتشر شده در روزهای پس از پایان مذاکرات توانست روند دلار را کاهشی کند. دلار روز دوشنبه با ۱۰ تومان افت به ۳۲۵۵ تومان و روز سه‌شنبه با ۱۵ تومان افت دیگر به ۳۲۴۰ تومان رسید. با این حال شاخص بازار ارز روز چهارشنبه در برابر کاهش قیمت بیشتر مقاومت کرد و با ۲۰ تومان افزایش به ۳۲۶۰ تومان رسید. دلار روز پنج‌شنبه دوباره با ۲۰ تومان کاهش به ۳۲۴۰ تومان بازگشت و بازار هفته را با این نرخ به پایان برد.

ادامه حباب مثبت سکه

در حالی که در روزهای یکشنبه و دوشنبه هفته قبل سکه حباب قیمتی منفی داشت، در سه روز انتهایی هفته، قیمت سکه از ارزش ذاتی آن بیشتر شد. به‌نظر می‌رسد فروشندگان سکه در این روزها در برابر کاهش قیمت مقاومت کردند و به این ترتیب قیمت سکه در این هفته در کانال ۹۳۰ هزار تومان باقی ماند. به‌عنوان مثال، سه‌شنبه هفته قبل با وجود افت یک‌درصدی اونس و کاهش ۴/۰ درصدی دلار، قیمت سکه تنها ۴/۰ درصد افت کرد. این در حالی است که محاسبات «دنیای اقتصاد» نشان می‌دهد ارزش ذاتی سکه در این روز ۹۲۵ هزار تومان بود و اختلافی ۹ هزار تومانی با نرخ بازار داشت. بهای سکه بازار در این روز ۹۳۴هزار تومان بود.

یک هفته نوسان بالای 3200 تومان