رقم ممنوع‌الخروجی بدهکاران مالیاتی

دنیای اقتصاد: رئیس سازمان امور مالیاتی در آخرین نشست خبری سال ۹۳ به تشریح برنامه‌های توسعه‌ای نظام مالیاتی کشور در سال آینده پرداخت و گفت: رقم ممنوع‌الخروجی برای فعالیت‌های تولیدی در بخش مشاغل ۱۰۰ میلیون و فعالیت‌های شغلی ۱۰ میلیون تومان است، البته در قانون مالیاتی قبلی هر کس بیش از یک میلیون تومان بدهی داشت،باید ممنوع‌الخروج می‌شد که این قانون اصلاح شد. به گزارش خبرگزاری تسنیم، عسکری، رئیس سازمان امور مالیاتی کشور در نشستی خبری که روز گذشته با عنوان تشریح عملکرد یکساله این سازمان برگزار شده بود از پیاده‌سازی طرح جامع مالیاتی در ۷ استان دیگر خبر داد و گفت: از سال آینده ۱۰ استان دیگر نیز به این طرح اضافه می‌شوند.

وی در ادامه به فرار مالیاتی اشاره کرد و افزود: فرار مالیاتی مثل همه پدیده‌های دیگر که ممکن است اختلال در فعالیت اقتصادی کشور به‌وجود آورد، است که این مشکل نیازمند برنامه‌ریزی برای به حداقل رساندن فرار مالیاتی است.

عسکری با اشاره به بیانات اخیر مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه عدم پرداخت مالیات جرم تلقی می‌شود گفت: در همین راستا در قانون جامع مالیاتی نیاز بود که برای تقویت نظام مالیاتی مصوبه‌ای داشته باشیم مبنی بر اینکه عدم پرداخت مالیات جرم شود؛ این موضوع در اصلاح قانون مالیاتی دیده و مصوب شد عدم پرداخت مالیات جرم تلقی شود.

۲/۵ میلیون نفر مودی مالیاتی

رئیس کل سازمان امور مالیاتی با بیان اینکه مصوبه مذکور نیازمند تصویب شورای نگهبان است گفت: در ایران ۷۸ میلیون جمعیت وجود دارد که تنها ۵ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر شخص حقیقی و حقوقی مودی سازمان مالیاتی‌اند.

عسکری با تاکید بر اینکه سازمان مالیاتی در هیچ جایی مالیات اضافه دریافت نکرده است، گفت: در دوره‌های قبل رستوران‌ها و تالارهای پذیرایی برای اجرای مالیات بر ارزش افزوده فراخوان شده بودند ولی از آنجا که چلوکبابی‌ها مشمول این طرح نشده بودند باخبر شدیم تعدادی از رستوران‌ها و تالارهای پذیرایی مجوز فعالیت خود را تغییر داده و با وجود اینکه عملکردشان رستوران یا تالار پذیرایی بود مجوز چلوکبابی گرفته بودند تا از پرداخت مالیات فرار کنند. رئیس کل سازمان امور مالیاتی افزود: از همین رو این سازمان تمام کسانی را که در زنجیره واحدی فعالیت می‌کردند مشمول مالیات بر ارزش افزوده کرد.

وی با بیان اینکه لازمه برخورد با فرار مالیاتی داشتن اطلاعات دقیق و شفافیت فعالیت‌های اقتصادی است، گفت: در قانون برنامه پنجم مجوز ایجاد پایگاه اطلاعات اقتصادی مودیان به سازمان مالیاتی داده شد و دو سال قبل این پایگاه در سازمان تشکیل شده است؛ در این پایگاه اطلاعات از بخش‌های مختلف، اظهارات مودیان، رسیدگی‌های سازمان مالیاتی دریافت و ثبت می‌شود.

عسکری ادامه داد: هم اکنون تمام همکاران سازمان مالیاتی موظف هستند در رسیدگی به پرونده‌های مالیاتی از این پایگاه جامع استعلام بگیرند. بر همین اساس طی دو سال اخیر اطلاعات ارزشمندی را از مودیان مالیاتی پیدا کرده‌ایم چرا که در این پایگاه اطلاعات مربوط به صادرات، واردات، بورس، معاملات املاک، مجوزهای تعرفه اقتصادی، ثبت شرکت‌ها و سایر موارد درج شده است.

وی به فرآیند اجرای مالیات بر ارزش افزوده اشاره کرد و گفت: فرآیند اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده برای جلوگیری از دریافت مالیات مضاعف اجرا شده است؛ بر همین اساس از ابتدای اجرای این قانون تا مهر امسال ۳۶۰ میلیارد تومان نقدا به مودیان مسترد شده و ۹ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان در قالب اظهارنامه برای مودیان تهاتر شده است.

معاون وزیر اقتصاد و دارایی در ادامه به رایزنی سازمان مالیاتی با بانک‌ها و بانک مرکزی اشاره کرد و گفت: براساس هماهنگی‌های انجام شده بنا است اطلاعات تسهیلات ارزی و ریالی مودیان در اختیار سازمان مالیاتی قرار بگیرد.

وی همچنین به مذاکره و رایزنی با قوه قضائیه اشاره کرد و افزود: در پی جلسات مشترکی که با قوه‌قضائیه داشتیم مقرر شد برای مواردی که مودیان فرار مالیاتی دارند یا به نوعی از پرداخت مالیات شانه خالی می‌کنند سازمان مالیاتی پرونده آنها را به قوه‌قضائیه ارجاع دهد. عسکری با تاکید بر اینکه هنوز سازمان مالیاتی با برخی باشگاه‌های بزرگ به‌ویژه استقلال و پرسپولیس برای پرداخت مالیات مشکل دارد، گفت: بدهی مالیاتی سرخابی‌ها حدود ۷۰-۶۰ میلیارد تومان است.

موقوفات آستان قدس شامل مالیات نمی‌شود

رئیس کل سازمان امور مالیاتی در تشریح چگونگی دریافت مالیات از آستان‌های مقدس گفت: قبلا با حکم امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری شرکت‌های آستان‌های مقدس از پرداخت مالیات عملکرد معاف بودند اما در حکم جدید، بنا شده بنیادها و نهادهای مختلف در حکم سایر مودیان قرار گیرند و مانند آنها اظهارنامه بدهند. وی با تاکید بر اینکه هرگونه اقدام در این رابطه نیازمند مصوبه مجلس است گفت: براساس ماده ۱۳۹ قانون مالیات‌های مستقیم آن بخش از درآمدهایی که از هدایا، نذورات و موقوفات به آستان‌های مقدس رسیده می‌شود مشمول مالیات نیست بنابراین فعالیت شرکت‌های این آستان‌ها مشمول مالیات می‌شود. رئیس کل سازمان مالیاتی همچنین در ارتباط با چگونگی مالیات شرکت‌های خارجی گفت: در قانون مالیات‌ها آمده که با شرکت‌های خارجی نیز باید مثل شرکت‌های ایرانی برخورد شود بنابراین چارچوب قانون روشن است و خارجی‌ها مانند ایرانی‌ها باید مالیات بدهند.

وی ادامه داد: در لایحه رفع موانع تولید و خروج از رکود یکی از مواردی که در قانون مالیات‌های مستقیم مصوب شد این بود که برخی شرکت‌ها و برندهای خارجی فعالیت می‌کنند و صادرات را انجام می‌دهند که برخی از فعالیت‌های آنها مشمول معافیت شد. همچنین برخی شرکت‌ها در ایران با برند خودشان به تولید پرداخته و اشتغال‌زایی کرده‌اند که برای این گروه نیز معافیت‌هایی پیش‌بینی شده است.

به گفته عسکری شرکت‌های خارجی قبلا اگر در ایران فعالیت پیمانکاری می‌کردند نسبت به تجهیزات پیمانکاری بر اساس قرارداد مشمول مالیات نمی‌شدند و فقط خدمات پیمانکاری آنها مشمول مالیات بود اما قانون برای همه یکسان شده و تبعیض بین شرکت‌های ایرانی و خارجی از بین رفته است.

رئیس کل سازمان امور مالیاتی در خصوص دریافت مالیات روی بلیت برخی شرکت‌های هواپیمایی گفت: بنده اطلاعی از این موضوع ندارم ولی این شرکت‌ها در عملکرد مشمول مالیات هستند. وی همچنین از وصول ۵۲ هزار میلیارد تومان درآمد مالیاتی طی ۱۱ماه امسال خبر داد و گفت: این میزان معادل ۹۶ درصد درآمدهای مالیاتی است که البته وصول مالیات‌های امسال نسبت به سال قبل ۴۹ درصد رشد داشته است.

رئیس کل سازمان امور مالیاتی با بیان اینکه استان تهران بدهکارترین استان کشور در سازمان مالیاتی است گفت: معوقات مالیاتی کشور ۱۲ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان است که ۶۰ درصد آن جریمه و ۴۰ درصد اصل مالیات می‌باشد.

عسکری با بیان اینکه البته اگر مودیان اصل مالیات را بدهند بخشی از جرایم مشمول بخشودگی می‌شود گفت: رقم ممنوع‌الخروجی برای فعالیت‌های تولیدی در بخش مشاغل ۱۰۰ میلیون و فعالیت‌های شغلی ۱۰ میلیون تومان است البته در قانون مالیاتی قبلا هرفردی بیش از یک میلیون تومان بدهی داشت باید ممنوع‌الخروج می‌شد که این قانون اصلاح شد.