گروه بازار پول: روز سه‌شنبه همزمان با سقوط بازارهای سهام جهان، بازار کالاهای پایه نیز تحت فشار ماند. در دومین روز کاری هفته شاخص‌های سهام جهان به پایین‌ترین سطح در دو سال گذشته رسیدند، اما این امر کمکی به کالاها پناهگاه مانند فلز زرد نکرد؛ چراکه این کالاها خود به شدت تحت‌فشار قدرت دلار، احیای اقتصاد آمریکا و آشوب اقتصادی در چین هستند.

افت ارزش فلز زرد در صبح دومین روز کاری هفته نیز ادامه پیدا کرد. هر اونس طلا که روز دوشنبه با ۱۲ دلار افت به قیمت ۱۱۳۴ دلار رسیده بود، روز گذشته تا ساعت ۷ بعدازظهر به وقت تهران به ۱۱۳۲ دلار رسید. به این ترتیب دست کم تا این مقطع از هفته، اونس بیش از ارزشی را که هفته گذشته به دست آورد، از دست داده است تا دوباره به‌سوی مرز روانی ۱۱۰۰ دلار حرکت کرده باشد. این در حالی است که رشد بهای اونس در دو هفته کاری گذشته باعث شده سرمایه‌گذاران خرد و کارشناسان حرفه‌ای از ادامه افزایش قیمت‌ها در هفته جاری بگویند. افت شدید روز دوشنبه عمدتا ناشی از نبود تقاضا بود. فلز زرد در این روز شاهد نبود تقاضای طلا به عنوان سرمایه امن به رغم فشار فروش در بازارهای جهانی سهام از جمله ایالات‌متحده بود.

دیگر عامل افت طلا ادامه این تصور در بازارها بود که ادامه تقویت اقتصاد ایالات‌متحده، دلار را قوی نگه خواهد داشت. البته دلار در این روز تضعیف شد، اما بحث افزایش نرخ بهره وجوه فدرال در ماه‌های باقی مانده در سال ۲۰۱۵ شاخص دلار را بالا نگه می‌دارد. در نخستین روز هفته بیشتر بازارهای سهام جهان شاهد فشار فروش بودند. این کاهش تا حدی ناشی از ادامه انتشار داده‌های بد از اقتصاد چین، دومین اقتصاد بزرگ جهان بود.

روز دوشنبه اعلام شد که سود صنعتی چین در ماه آگوست نسبت به آگوست ۲۰۱۴ معادل ۸/ ۸ درصد سقوط کرده است. دیگر دلیل افت شاخص‌ها، ادامه عدم قطعیت درباره سیاست پولی آمریکا بود. داده‌های اخیر از بزرگ‌ترین اقتصاد جهان احتمال افزایش نرخ‌های بهره فدرال رزرو در نشست ماه دسامبر را به شدت افزایش داده است، اما این امر هنوز قطعی نیست. ویلیام دودلی، رئیس رزرو بانک نیویورک روز دوشنبه تاکید کرد که فدرال رزرو در سال جاری میلادی نرخ‌ها را برای نخستین بار در یک دهه گذشته بالا خواهد برد. دیگر خبر روز دوشنبه این بود که دولت سوئیس اعلام کرد در حال تحقیق از ۷ بانک بزرگ است که در حال دستکاری مصنوعی قیمت‌های طلا، نقره و دیگر فلزهای گرانبها بوده‌اند.

همچنین در این روز اعلام شد که واردات طلای چین از هنگ‌کنگ و سوئیس در ماه آگوست نسبت به سال گذشته دو برابر شده است. تقاضای هند نیز در این مدت قوی بوده است. با این همه این تقاضای دو مصرف‌کننده عمده طلا فعلا به طلا کمکی نکرده است. اونس روز سه‌شنبه را نیز با نوسان‌های کاهشی آغاز کرد و تا زمان نوشته شدن این گزارش به این روند ادامه داد. روز گذشته همزمان با افزایش بهای نفت خام، شاخص دلار با افزایش روبه‌رو شد، اما بازارهای سهام روز سه‌شنبه به کمترین سطح در دو سال گذشته رسیدند. افت بازارهای سهام همزمان با تحت فشار ماندن کالاهای خام و اقتصادهای نوظهور رخ داد. شاخص‌های سهام روز گذشته از کف روزانه خود بالا آمدند، اما نزدیک بدترین سطح در دو سال گذشته ماندند.

بازارهای سهام در تابستان ۲۰۱۵ دچار آشوب شدیدی بوده‌اند؛ چراکه وضعیت اقتصاد چین و عدم قطعیت درباره زمان انقباضی شدن سیاست پولی بانک مرکزی آمریکا بازارها را در انتظار نگه داشته است. تازه‌ترین تحلیل کارشناسان اقتصادی «اف‌ایکس‌امپایر» نشان می‌دهد که قیمت جهانی طلا در شرایط کنونی بین سطح حمایتی ۱۱۲۰ دلار و سطح مقاومتی ۱۱۷۰ دلاری در نوسان خواهد بود. به گزارش سایت طلا به نقل از پایگاه اینترنتی اف ایکس امپایر، در حالی که برخی مقام‌های فدرال رزرو نظراتی مخالف نظر ویلیام دودلی داشته‌اند، به‌نظر می‌رسد مهم‌ترین عامل موثر بر نوسانات قیمت طلا در بازارهای جهانی، تغییرات ارزش دلار و گمانه‌زنی‌های مربوط به نرخ بهره فدرال رزرو خواهد بود. بر اساس این گزارش سطح مقاومتی قیمت طلا در شرایط کنونی ۱۱۵۶ دلار است و اگر این سطح شکسته شود قیمت طلا ابتدا به ۱۱۶۳ دلار سپس ۱۱۷۰ دلار در هر اونس افزایش خواهد یافت. از سوی دیگر سطح حمایتی قیمت طلا نیز در شرایط فعلی ۱۱۴۱ دلار است و اگر این سطح شکسته شود قیمت طلا ابتدا تا ۱۱۲۷ دلار و سپس ۱۱۲۰ دلار کاهش خواهد داشت.