سنا- سعید علیشاهی یکی از قدیمی‌ترین کارگزاران بازار سرمایه است، کسی که دوران گذار بازار سرمایه از تخته سیاهی که اعداد و ارقام بر آن نوشته می‌شد تا جابه‌جایی سهام با یک کلیک را پشت‌سر گذاشته است. وی معتقد است می‌توان با تکیه بر قابلیت‌های بازار سرمایه، بورس را توسعه داد و مردم را به حضور در این بازار ترغیب کرد.

با توجه به نوسانات اخیر، ارزیابی شما از وضعیت بازار چیست؟

نوسان، جزئی از ذات بازار سرمایه است. روند طبیعی بازار سهام با فراز و فرود همراه است بنابراین ورای این مقوله، آینده بورس را بسیار روشن می‌دانم و مطمئنم بازار رشد روز افزونی خواهد داشت. برای اثبات این ادعا هم تنها کافی است به سیر تکامل بازار سرمایه از ابتدا تاکنون نگاهی بیندازیم.

بازار سرمایه سال‌های نه چندان دور، با تعداد سهامدار و حجم معاملات اندک، بسیار کوچک بود، به نحوی که حجم معاملات یک روز بازار، معادل گردش مالی یک سال آن زمان است.

اما هم اکنون نگاه مقامات بلندپایه کشور به بازار سرمایه تغییر یافته است به طوریکه در برنامه پنجم توسعه، توجه ویژه ای به این بازار شده و بر ورود شرکت‌های سهامی عام به بازار سرمایه (بورس و فرابورس) تاکید شده است. هرچند از بعد تعداد سهامدار (نسبت سهامدار به کل جامعه ) هنوز در جایگاه مناسبی قرار نداریم اما معتقدم برای آن هم می‌توان با کمی برنامه ریزی و فرهنگ سازی به اعداد قابل قبولی دست یافت.

اما برخی از مردم از سرمایه گذاری در بورس هراس دارند؟

بازار سرمایه درحال حاضر محدود به خرید و فروش سهام نیست، ابزارهای مالی جدیدی وارد بازار شده اند که بر مبنای آن هرکس می‌تواند بسته به نوع نگاه خود در بورس سرمایه‌گذاری کند.

البته استفاده از این ابزارها نیز به دانش نیاز دارد؟

بله درست است، برای هرکاری حداقل اطلاعاتی لازم است؛ البته اگر منظور ناآگاهی مطلق افراد از سازوکار بازار سرمایه است، باز هم متولیان بازار سرمایه تمهیداتی در این خصوص اندیشیده‌اند. راه‌اندازی صندوق‌های سرمایه‌گذاری مشترک با مزیت‌هایی بسیاری که برای آن می‌توان برشمرد یکی از بهترین انتخاب‌ها برای افراد تازه کار است.

لطفا کمی بیشتر توضیح دهید ؟

استفاده از این صندوق‌ها ، برای کسانی که کوچک‌ترین اطلاعی از روند معاملات بازار سرمایه ندارند یا فرصت کافی پیگیری تغییرات بازار سرمایه برایشان مقدور نیست، بسیار مناسب است. این صندوق‌ها با استفاده از کارشناسانی با تجربه دست به انتخاب زده و با تشکیل سبد سهام یا همان پرتفوی، ریسک را به حداقل می‌رسانند. از طرفی تضمین نقدشوندگی، پایین بودن نرخ کارمزد به منظور تقسیم بین اعضای صندوق، موارد دیگری است که می‌توان برای این صندوق‌ها برشمرد.

چه توصیه‌ای به سهامداران دارید ؟

با اینکه بیش از ۱۷ سال در بورس اوراق بهادار فعالیت کرده‌ام اما هیچ وقت به هیچ کس پیشنهاد خرید فلان سهام یا فروش آن را نداده‌ام، اما اگر بخواهم توصیه‌ای داشته باشم تنها این است که به هیچ عنوان به شایعه‌های بازار توجه نکنند به عبارتی مبنای معاملاتشان تنها بررسی دقیق و واکاوی درست سهامی باشد که قصد خرید یا فروشش را دارند.