چهارگوشه بازار
گروه بورس- علیرضا باغانی: اگر شروع هفته را روز سنجش فضای هفتگی بازار بدانیم، بورس تهران دیروز در شرایطی کاهش 09/4واحدی شاخص کل را تجربه کرد که در این روز نماد 16شرکت بورسی بازگشایی شد.

در اولین روز هفته رفتار معامله‌گران همانند گذشته، متاثر از بررسی آخرین تحولات بازار بود. با وجود اینکه بازار در ابتدای هفته خبرهای مثبت سیاسی نظیر توافق تهران-مسکو برای ارسال سوخت به نیروگاه بوشهر، «تعویق قطعنامه سوم علیه ایران تا بعد از کریسمس» را دریافت کرد، اما معامله‌گران با احتیاط اقدام به دادوستد یا نظاره‌گری بازار کرده‌اند.
شاید بتوان عنوان کرد فارغ از اخبار کلان اقتصادی نظیر گفت‌وگوی امشب (یکشنبه) رییس‌جمهوری با مردم در رابطه با مسائل عمومی کشور از جمله رشد نرخ تورم که می‌تواند در حال و هوای فردای بازار تاثیرگذار باشد، بازگشایی 16نماد مهم‌ترین خبر تالارهای بورس تهران در روز گذشته بود. از میان 16نماد براساس جدولی که ارائه می‌شود، معادل پنج نماد مهم بازار بعد از برگزاری مجمع و تعدیل پیش‌بینی سود، زیر قیمت قبل از بازگشایی باز شده‌اند که این باعث شد برخی از نمادها نظیر صدرا یا لیزینگ صنعت و معدن، محورسازان ایران خودرو و سرمایه‌گذاری صنعت و معدن قیمت تاریخی زیر قیمت رسمی را تجربه کنند؛ همچنین بازگشایی نمادهایی نظیر سرمایه‌گذاری معادن و فلزات، آذریت، موتوژن، خاک چینی، بانک کارآفرین و مهرکام پارس در سطح مطلوب و گاه غیرقابل انتظاری برای سهامداران آن بود.
جدای از بازگشایی نمادهای مورد اشاره، تمرکز بیشتر بازار همچنان بر روی فولاد مبارکه، چادرملو، زامیاد، سایپا، بانک پارسیان، فولاد خراسان، ملی مس، فجر سپاهان، توسعه و معادن روی است.
به این ترتیب ورود نمادهایی با «پی بر ئی» اندک نشان از تغییر ذائقه بازار از معدنی‌ها و فلزی‌ها به سمت شرکت‌ها با بازده نقدی بالا یا «پی بر ئی» اندک است.
رفتار برخی از فعالان بازار که ظاهرا احتیاط را پیشه کرده‌اند نشان می‌دهد که احتیاط آنها فقط از سر‌ریسک‌های سیاسی نیست، بلکه به دنبال موقعیت خریدهای ارزان‌تر هستند. چرا واقعا قیمت برخی از سهم‌ها این روزها در بورس تهران باورکردنی نیست، اما بعید هم نیست که قیمت آنها بیش از این کاهش پیدا کند.
با این حال برخی از لایه‌های بازار نیز تکنیک جدیدی را دنبال می‌کند و به صورت تاثیر مثبت هر خبر بر بازار را زمان مناسبی برای فروش سهم تلقی می‌کنند. این گروه از معامله‌گران افرادی هستند که با افزایش قدرت نقدینگی خود در پی فرصت‌های جدید خرید و حضور در عرضه‌های اولیه پیش‌رو هستند؛ همچنین نماد شرکت‌های قند قهستان را آلومینیوم پارس و مواداولیه داروپخش پس از تعدیل EPS و شرکت‌های ایران یاساتایر و آلومراد پس از افزایش سرمایه بازگشایی شدند، اما معامله‌ای روی سهام آنها انجام نشد.
«وصندوق» چشم انتظار فن‌آوران
گفته‌های بازار: در شرایطی که پتروشیمی فن‌آوران خود را برای ورود به بورس آماده می‌کند و این هفته میزبان گروهی از کارشناسان بازار سرمایه است، معامله‌گران در گوشه‌ای دیگر سهام صندوق بازنشستگی را مورد توجه قرار داده‌اند. شایعه‌سازان می‌گوید: «وصندوق» 17درصد از سهام فن‌آوران را در اختیار دارد که با ورود سهام این شرکت به بازار می‌تواند EPS خود را افزایش دهد. گمانه‌زنی‌ها از احتمال ورود صندوق بازنشستگی به بازار با قیمت بالای 300تومان حکایت دارد، در شرایطی که ظاهرا قیمت تمام شده فن‌آوران برای «وصندوق» 277تومان است، بدان معنی که ورود این شرکت به بورس با قیمت 300تومان نمی‌تواند پیش‌بینی سود «وصندوق» را دچار افزایش قابل توجهی نماید، مگر اینکه سهام فن‌آوران با قیمت 400تومان در بورس عرضه شود.
شنیده‌های ما: براساس خبرهای رسیده از صندوق بازنشستگی هنوز تصمیمی در رابطه با قیمت عرضه فن‌آوران اتخاذ نشده که تاثیرهای این عرضه در پیش‌بینی سود «وصندوق» قابل تشخیص باشد؛ بنابراین نمی‌توان در شرایط کنونی درباره تعدیل یا عدم تعدیل پیش‌بینی سود شرکت اظهارنظر کرد.
EPS «خپارس»تعدیل می‌شود
گفته‌های بازار: در بازار شایع شده که پارس‌خودرو از محل معافیت مالیاتی افزایش سرمایه و تولید خودروی L-۹۰، پیش‌بینی سود خود را ۲۰۰ریال در گزارش ۹ماهه تعدیل خواهد کرد.
شنیده‌های ما: اما امور سهام «خپارس» می‌گوید که تاثیرهای معافیت مالیاتی افزایش سرمایه در پیش‌بینی سود خود را پیش از این اعلام کرده که میزان آن 160ریال است، بنابراین پارس‌خودرو در حال حاضر غیر از معافیت مالیاتی افزایش سرمایه از هیچ محل دیگری با تعدیل EPS مواجه نیست.
EPS «شسم» کاهش می‌یابد؟
گفته‌های بازار: همزمان با انتشار گزارش‌هایی از کاهش قیمت فروش سم تولیدی سموم علف‌کش در بازار شایعه شده که از این بابت پیش‌بینی سود «شسم» کاهش خواهد یافت.
براساس گزارش‌های منتشره نرخ فروش هر لیتر سم تولیدی از ۷هزار و ۹۱۰تومان که در بودجه ۸۶ پیش‌بینی شده بود به ۶هزار و۸۶۰تومان رسیده است. در ظاهر «شسم» در ابتدای سال ۸۶ موجودی انبار قابل توجهی داشته که در ۶ماهه اول آنها را فروخته است، بنابراین تاثیرات این کاهش قیمت در ۶ماهه محسوس نبوده، اما با توجه به قیمت فروش کنونی، احتمال تعدیل منفی EPS شرکت بعید نیست.
بازار فروش سم‌های تولیدی مدتی است که رقابتی شده و سموم علف‌کش برای حضور مستمر در این بازار ناچار به کاهش قیمت محصولات خود شده است.
شنیده‌های ما: اما در ظاهر شرکت هنوز آثاری از این کاهش قیمت را احساس نکرده و پیش‌بینی خود را کاهش نخواهد داد.