Untitled-5 copy

رونق تابستانی گواهی سپرده

در حالی که عقبگرد نرخ ارزهای شاخص در بازار داخل موجب شده بود تا طی چند هفته اخیر بهای دارایی‌‌‌های طلایی در بازار آزاد و معاملات بورس‌کالا روند کاهشی را طی کند، جهش قیمت دلار به کانال 60هزارتومانی حامی رشد نرخ در بازار این نوع دارایی‌‌‌ها بود و موجب افزایش حجم معاملات در بازار مشتقه و مالی بورس‌کالا شد. روز گذشته، تا لحظه تنظیم این گزارش، هر برگ گواهی سکه رفاه به طور متوسط با ارزشی معادل 288‌هزار و 900تومان معامله شد. همچنین بررسی معاملات هفته گذشته حاکی از آن است که روز سه‌‌‌شنبه 10مردادماه این گواهی بیشترین حجم معامله را در میان گواهی‌های موجود در این بازار به ثبت رساند و در نهایت با میانگین قیمتی 293‌هزار تومان به کار خود پایان داد. این سطح قیمتی بیشترین نرخی است که در یک‌ماه گذشته برای این گواهی به ثبت رسیده است.

آمارها حاکی از آن است که با وجود اینکه حجم معاملات گواهی از اواخر ماه ابتدایی تابستان با کاهش چشمگیری مواجه شده و به طور متوسط در سطح 70‌هزار عدد قرار داشته، افزایش انتظارات تورمی در روزهای گذشته موجب استقبال معامله‌گران از این دارایی شده؛  به‌طوری که حجم معاملات از ابتدای مردادماه افزایش معناداری را تجربه کرده و در اکثر روزهای ماه جاری در سطحی بالاتر از 90‌هزار عدد قرار گرفته است. البته باید خاطرنشان کرد که تمام نماد‌‌‌های گواهی سکه و اکثر صندوق‌های کالایی مبتنی بر طلا در بازار مالی بورس‌کالا روز گذشته را با کاهش ارزش آغاز کردند. با این حال، نماد‌‌‌های گواهی زعفران همچنان سبزپوش بودند.

روند قیمتی دارایی‌‌‌های مبتنی بر طلا معمولا از نوسان قیمت طلای جهانی و همچنین روند نرخ ارزهای‌‌‌ شاخص و به‌خصوص قیمت دلار در بازار داخلی تبعیت می‌کند. به نظر می‌رسد در شرایطی که بهای طلا در بازارهای جهانی در کانال کاهشی قرار گرفته است، افزایش رشد بهای آزاد و در نتیجه افزایش انتظارات تورمی را می‌توان دلیل اصلی این رشد قیمتی دانست. به گزارش «اکوایران»، بانک مرکزی سه‌‌‌‌‌‌شنبه (10مرداد) اعلام کرده که «به دلیل تخلفات و انحراف از اهداف، موضوع و وظایف و اختیارات کانون صرافان ایرانیان، موافقت‌‌‌نامه تاسیس این کانون صادره توسط بانک‌مرکزی، ابطال شد و انحلال کانون مذکور در دستور کار قرار گرفت.» از طرفی اما کانون صرافان در واکنش به این تصمیم، اعلام کرده است که بانک‌مرکزی در خصوص انحلال این کانون و لغو مجمع عادی سالانه آن وجاهت قانونی ندارد. در نتیجه تشدید تنش بین این دو نهاد در هفته گذشته نیز بهای دلار کانال 50‌هزار تومانی را لمس کرد.

البته این خبر تنها دلیل رشد قیمتی ارزهای شاخص در بازار آزاد نبود. سخنان ناصر کنعانی، سخنگوی ورزات خارجه، در هفته ابتدایی مردادماه در خصوص برجام که موجب کاهش خوش‌بینی نسبت به نتیجه وقوع آن شده را نیز می‌توان از دیگر عوامل افزایش انتظارات تورمی و جهش بهای ارز دانست.

عقبگرد سکه بورسی نسبت به بازار آزاد

به طور معمول نرخ گواهی سکه در بازار مشتقه و مالی بورس‌کالا و بازار آزاد از همبستگی بالایی برخوردار بوده و در سطوح مشابه قرار دارند. با این وجود، بررسی قیمت‌ها حاکی از آن است که در روزهای اخیر بهای سکه در بورس از سکه امامی عقب‌تر بوده است. به طور سنتی هر 100برگه گواهی سکه معادل یک‌عدد سکه تمام در بازار آزاد است. با این حال، روز گذشته بهای هر گواهی سکه رفاه به طور متوسط در سطح 288‌هزار و 800تومان قرار داشت و در نتیجه بهای هر 100گواهی معادل 28میلیون و 880‌هزار تومان می‌شود. اما قیمت سکه امامی در روز ابتدایی هفته به طور متوسط در سطح 28میلیون و 940‌هزار تومان قرار گرفته بود که نشان‌دهنده عقبگرد حدود 100‌هزار تومانی نرخ گواهی از بهای سکه در بازار آزاد است.

بازار جهانی

رشد ارزش دلار به بالاترین سطح در چهار هفته گذشته و انتشار گزارش مشاغل در آمریکا موجب شد تا بهای جهانی طلا به روند نزولی خود ادامه دهد. روز گذشته بهای هر اونس طلا در بورس آتی آمریکا و بورس طلای شانگهای به ‌هزار و 942دلار رسید و بازده هفتگی منفی 5‌/ 1درصد را به ثبت رساند. همچنین بهای طلا در پنج‌شنبه گذشته به کمترین سطح قیمتی در سه‌هفته اخیر رسید.

جمعه گذشته گزارش مشاغل ایالات‌متحده توسط وزارت کار این کشور منتشر شد و بررسی آن حاکی از آن است که اقتصاد این کشور در ماه ژوئیه میزان استخدام کمتری نسبت به انتظار تحلیلگران به ثبت رسانده است که نشانه‌‌‌ای از تضعیف بازار کار به شمار می‌رود. رایان مک‌‌‌کی، استراتژیست کالا در TD Securities می‌‌‌گوید که فدرال‌‌‌رزرو ممکن است مجبور شود نرخ‌های بهره بالا را تا مدت زمان بیشتری حفظ کند. همچنین داده‌‌‌های وزارت کار آمریکا نشان می‌دهد که سطح حقوق و دستمزد در ایالات‌متحده بیشتر از حد انتظار افزایش داشته است که نشان‌‌‌دهنده تداوم انعطاف‌پذیری بازار کار است. به طور معمول افزایش نرخ بهره موجب می‌شود تا هزینه فرصت نگهداری شمش طلا توسط سرمایه‌گذاران افزایش پیدا کند. برخی تحلیلگران معتقدند که بهای طلا می‌‌‌‌‌‌تواند تا‌ هزار و 900دلار نیز افت پیدا کند.