گروه بورس کالا - هفته گذشته به‌رغم سکوت در بیشتر بازارهای جهانی فولاد، بازار ایران با جو روانی خاصی که ناشی از کمبود عرضه شمش و رشد قیمت ارز و صدور مجوز رقابت در بورس کالا بود، روبه‌رو شد. این شرایط در نهایت باعث شد تا در روزهای پایانی هفته احتمال ۱۰۰۰ تومانی شدن میلگرد هم مطرح شود. برخی معتقدند ۹۴۰ تومان که قیمت فعلی میلگرد است هنوز کافی نیست و فاصله نرخ شمش و میلگرد همچنان کم است؛ اما مهم‌تر از آن بحث تامین شمش مورد نیاز فولادی‌ها است که دولت باید برای آن برنامه‌ریزی دقیقی انجام دهد. بیلت در تعطیلات

در بازار بیلت خریداران خاورمیانه در ماه رمضان فعالیت ندارند و اروپایی‌ها در تعطیلات هستند. از این رو عرضه‌کننده‌ها سیاست صبر در پیش گرفته‌‌اند و قیمت را کاهش نمی‌دهند. با توجه به کمبود عرضه سی‌آی‌اس ترکیه بیلت را در ۷۰۰ دلار فوب نگه داشته است.

در روسیه و اوکراین قیمت ۶۸۰ تا ۶۸۵ دلار فوب است. یک استثنا معامله در ۶۶۰ تا ۶۶۵ دلار فوب توسط بلاروس بود که ۳۴ تا ۳۹ دلار نسبت به سطح قیمت اوایل آگوست پایین تر بود.

در بازار واردات بیلت جنوب شرق آسیا، با توجه به ابهامات موجود در روند بازار سکوت برقرار است. نگرانی‌های اقتصادی موجب شده خریداران به بیلت تولید داخل روی آورند و خرید وارداتی را به تاخیر بیندازند. بیلت ویتنام در ۶۹۰ دلار سی‌اف‌آر فیلیپین شنیده شد.

قیمت فعلی محصول کره ۷۰۵ تا ۷۱۰ دلار سی‌اف‌آر و قیمت تایوان و مالزی ۷۱۰ دلار سی‌اف‌آر است. بیلت روسیه نیز ۶۷۵ دلار سی‌اف‌آر شنیده شد. برخی عرضه‌کننده‌ها در مالزی از معامله در ۶۹۰ تا ۷۰۰ دلار فوب با خریداران خاورمیانه صحبت کرده‌اند. در چین بعد از دو هفته قیمت بیلت به ثبات رسید و ۷۰۰ دلار با ۱۷ درصد مالیات بر ارزش افزوده بود.

در بورس لندن قیمت قرارداد نقدی و سه ماهه بیلت نوسانات متفاوتی داشته است. قیمت قرارداد نقدی نسبت به اوایل آگوست بالا رفته به ۶۸۰ تا ۶۹۰ دلار رسید؛ در حالی که قرارداد سه ماهه افت داشته به ۵۷۵ تا ۵۹۵ دلار رسید. چه بسا این نشانه نگرانی فعالان بازار نسبت به کاهش قیمت محصولات نیمه تمام در اواسط فصل چهارم سال باشد.

نگرانی از کمبود بیلت در ایران

بازار بیلت در هفته گذشته آرام بود. بیلت سایز ۱۵۰ میلیمتر در انزلی تا هر کیلو ۸۲۰۰ ریال روی تریلی با ۴ درصد مالیات ارزش افزوده هم گفته شد؛ ولی حجم معاملات زیاد نبود. فاصله قیمت بیلت با مقاطع بسیار کم است به همین دلیل کارخانه‌ها تمایلی به تولید ندارند. از روز یکشنبه با افزایش قیمت ارز و شایعه آزاد شدن قیمت‌ها در بورس کالا قیمت مقاطع بهتر شد.

عرضه‌کنندگان بیلت می‌دانند که در صورت فروش کالای خود امکان جایگزینی آن به سادگی امکان‌پذیر نیست؛ چون قیمت تمام شده بیلت از سه ماه قبل رو به افزایش بوده، مشکلات اعتبارات اسنادی هم همچنان وجود دارد. بر اساس قیمت ۷۱۰ دلار هر تن، بیلت در انزلی هر کیلو حداقل ۸۶۰ تومان تمام می‌شود؛ بنابراین باید نرخ مقاطع با توجه به هزینه‌های تبدیل به بالای ۱۰۰۰ تومان هر کیلو برسد. از روز چهارشنبه مساله تفاوت نرخ بیلت نقدی و سه ماهه در بورس لندن، باعث نگرانی بعضی از تجار بیلت شد. نرخ معامله سه ماهه بیلت نزدیک به ۱۰۰ دلار کمتر از نرخ نقدی آن بود ضمن آنکه درخواست خرید بیلت سه ماهه نسبت به هفته قبل ۹ درصد کمتر شده بود. البته این تفاوت قابل توضیح است چون بزرگ‌ترین بازار مصرف بیلت فعلا روسیه است و روس‌ها از اکتبر تا فوریه هر سال فعالیت‌های ساختمان سازیشان به علت سرما به شدت کاهش می‌یابد به همین علت قیمت پایین می‌آید.

ولی دولت باید به فکر جایگزینی بیلت وارداتی باشد چون رشد اقتصادی روسیه حجم عرضه بیلت را برای صادرات کم کرده و از طرف دیگر کارخانه‌های سی‌آی‌اس سیاست خام فروشی را محدود کرده‌اند به همین علت از سال آینده از حجم عرضه بیلت از سی‌آی‌اس به شدت کاسته خواهد شد؛ تازه‌ترین قیمت بیلت وارداتی هر تن ۷۳۰ دلار سی‌اف‌آر بنادر شمالی ایران بوده است.

مقاطع در رکود

بازار مقاطع صادراتی سی‌آی‌اس همچون هفته‌های قبل تحت تاثیر رکود ماه رمضان در کشور‌های مسلمان و تعطیلات تابستانی اروپا بود. عرضه‌کنندگان صبر را بر کاهش قیمت ترجیح می‌دهند. به دلیل نبود تقاضا در بازار‌های اصلی، میلگرد سی‌آی‌اس از اواسط آگوست عرضه نشده؛ در حالی که ترکیه‌ای‌ها قیمت را تا ۷۱۰ تا۷۲۰ دلار فوب بالا بردند که علت افزایش تقاضای داخلی و همچنین قیمت بالای بیلت سی‌آی‌اس بود. قیمت پیشنهادی سی‌آی‌اس ۷۰۵ تا ۷۱۰ دلار فوب است. تولید اکتبر ترکیه نیز به ۷۲۰ تا ۷۳۰ دلار فوب رسیده است. ترکیه‌ای‌ها در مورد بازار مقاطع خوش‌بین هستند. به نظر آنها عراق و مصر به زودی فعال‌تر می‌شوند چون قیمت‌های داخلی آنها به دلیل افزایش قیمت بیلت بالاتر خواهد رفت. میلگرد در بازار داخلی ترکیه از ۶۷۲ تا ۷۱۲ دلار به ۶۹۹ تا ۷۳۲ دلار افزایش یافت.

شایعه ۱۰۰۰ تومانی شدن میلگرد

هفته گذشته قیمت مقاطع روند صعودی داشت علت این روند سه مساله بود. اول امیدواری به افزایش قیمت‌ها در بورس کالای ایران، دوم افزایش قیمت بیلت و عدم کاهش آن و سوم کاهش تولید و عرضه بسیاری از کارخانه‌ها. این سه مساله باعث شد تا واسطه‌ها فعال شوند و خریدها را در حد کم شروع کنند. همین مساله به رونق بازار کمک کرد. با ادامه روند افزایش قیمت حجم سفارش‌ها زیاد شد چون امیدواری به آینده مقاطع هم بهبود یافته بود. قیمت متوسط میلگرد روز شنبه ۸۹۵ تومان در تهران بود، ولی در آخر هفته به ۹۲۰ تومان رسید. روز چهارشنبه با اعلام اینکه قیمت در بورس به قیمت بازار نزدیک می‌شود عملا امیدواری به افزایش قیمت در بورس تشدید شد. همه منتظر اعلام فروش ذوب‌آهن برای روز یکشنبه بودند و صحبت از میلگرد هزار تومانی می‌کردند.

روند افزایش قیمت تیرآهن هم هفته گذشته کاملا مشهود بود ولی این روند شدید نبود. بطور متوسط هر روز قیمت تیرآهن ۱۲ تومان هر کیلو در اصفهان افزایش یافت در مورد دیگر مقاطع مثل نبشی و ناودانی هم همین روند صعودی دیده شد. متوسط افزایش قیمت برای نبشی ۱۰۰ ریال و برای ناودانی ۱۵۰ ریال بود. اکثر تجار منتظر رسیدن بورس هفته آینده هستند، ضمن آنکه موجودی انبارها هم به علت کاهش سفارشات در ماه رمضان به حداقل خود رسیده است.

رشد قیمت ورق در آمریکا

اکثر خریداران ورق گرم، سیاست صبر و انتظار را ادامه می‌دهند که یک علت مساله توقف معاملات در خاورمیانه و علت دوم رکود ماه رمضان است. ورق گرم در خاورمیانه ۷۲۰ تا ۷۳۰ دلار پیشنهاد می‌شود، اما بازار آنچنان آرام است که حتی اگر قیمت را بیش از این پایین بیاورند باز هم به افزایش تقاضا کمکی نخواهد کرد.

در آمریکا برای اولین بار پس از ۵ ماه قیمت ورق گرم ۱۲ دلار در هر شورت تن بالا رفته به ۶۷۱ دلار رسید. ورق سرد یک دلار نسبت به هفته قبل رشد داشت. ورق گالوانیزه تنها ۷/۰ درصد بالا رفت. در شمال اروپا متوسط قیمت ورق گرم ۲ یورو بالا رفت ولی بازار در سکوت است. در جنوب اروپا شاخص قیمت ورق گرم یک یورو ارزان شد و به ۵۱۳ یورو رسید. در ترکیه چه تجار و چه خریداران ورق منتظر رسیدن بازار سپتامبر هستند تا معامله کنند. بازار در رکود بود؛ چرا که نرخ لیر ترکیه بی ثبات است و تعطیلی کارخانه‌ها برای تعمیرات ادامه دارد. قیمت داخلی ورق گرم ۷۴۰ تا ۷۶۰ دلار است و قیمت پیشنهادی وارداتی ۷۱۵ تا ۷۷۰ دلار سی‌اف‌آر از سی‌آی‌اس است. بازار ورق گرم چین به دلیل گرمای هوا راکد بود، ولی افزایش قیمت کارخانه‌ها و دلایلی چون کاهش عرضه قیمت بازار را به ۷۵۱ تا ۷۵۹ دلار با ۴ دلار رشد رساند. ورق گرم صادراتی چین ۷۱۵ دلار فوب بود. ورق گرم صادراتی ژاپن ۷۸۰ دلار فوب است، ولی قیمت‌های درخواستی فعلی ۷۱۰ دلار فوب بوده و قراردادی بسته نشده است.

انتظار برای آغاز تکاپو در بازار ورق در ایران

ورق هفته باثباتی را پشت سر گذاشت. ورق گرم ضخامت ۲ میلیمتر رول در انزلی که روز شنبه ۹۲۰ تومان هر کیلو اعلام می‌شد در پایان هفته به ۹۴۰ تومان رسید، ولی محصولات اکسین و کاویان تغییری نداشتند. عرضه این دو کارخانه بسیار محدود است، ولی تقاضای آنها هم پایین است. مبارکه در هفته گذشته قیمت‌ها را تا ۱۰۰ تومان هر کیلو بالا برد. محدودیت عرضه مبارکه باعث شده که قیمت آن طور که انتظار می‌رفت انعکاس قوی در بازار نداشته باشد.

سایزهای ۵/۲ تا ۵ حداکثر ۴۰ تومان در بازار افزایش قیمت داشت چون مصرف لوله و پروفیل پایین است و با قیمت‌های جدید بازار کشش ندارد. ورق گالوانیزه قیمت باثباتی داشت ولی تقاضا کم بود، ورق روغنی(سرد) آرام آرام خود را پیدا می‌کند. محدودیت عرضه مبارکه و واردات ماه‌های گذشته باعث شده تا بعضی از اقلام را نتوان به سادگی در بازار پیدا کرد. همه انتظار دارند با فعال شدن تقاضای این کالا از اواسط شهریور قیمت به شدت افزایش یابد.