فارس - رییس اتحادیه صادر‌کنندگان فرآورده‌‌های نفت، گاز و پتروشیمی با بیان اینکه خریداران اوراق نفتی باید بر اساس کف قیمتی که در نظر گرفته می‌شود تصمیم‌گیری کنند، عوامل موثر در موفقیت یا مسائلی که ممکن است این طرح را با استقبال کمی روبه‌رو کند تشریح کرد. حسن خسروجردی در خصوص اوراق سلف نفتی اظهار کرد: پیش از این دولت و مجموعه‌های دولتی اوراق قرضه که با اوراق سلف نفتی شباهت دارد را منتشر کرده‌اند، ولی اینکه آیا در مورد نفت که یک کار نو است می‌تواند جواب دهد یا خیر، باید جزئیات بیشتری از دستورالعمل اجرایی آن منتشر شود. وی با اشاره به اینکه باید دید سود‌هایی که در نظر گرفته‌اند در حدی هست که مردم تمایل به آن داشته باشند، گفت: یکی از مسائل مهم در این اوراق سرنوشت نرخ ارز است. با توجه به ضرورت تثبیت نرخ ارز در بخش تولید و صنایع ملی، عدم ثبات ارز ضربه بسیار سنگینی می‌زند. رییس هیات‌مدیره اتحادیه صادر‌کنندگان فرآورده‌های نفت، گاز و پتروشیمی افزود: بانک مرکزی اعلام کرد که می‌خواهد نرخ ارز را ثابت نگه دارد. در این میان ممکن است تحلیل برخی از دریافت‌کنندگان اوراق این باشد که نمی‌توانند ارز را ثابت نگه دارند؛ بنابراین این نرخ را پذیرفته و استقبال می‌کنند، اما برخی چنین اطمینانی ندارند و در نتیجه استقبال کم می‌شود.

خسروجردی درباره وضعیت اوراق نفتی فروخته شده گفت: یکی از مسائل مورد نظر این است که وقتی مردم اوراق را خریداری می‌کنند، نیازی به تحویل نفت ندارند؛ بنابراین پیش از زمان سررسید بخش خصوصی این اوراق جمع آوری و نفت را تحویل می‌گیرد. نکته اینجا است که جمع آوری این اوراق برای کار نسبتا سختی است. وی در ادامه افزود:‌ اگر بخش خصوصی نتواند این اوراق را جمع آوری کند، دولت این کار را انجام می‌دهد. وقتی این اتفاق بیفتد باید دید در زمان سررسید هنوز اختیارات نفت با توجه به اصل ۴۴ و خصوصی‌سازی در دست دولت است یا خیر. همچنین، ممکن است دولت به بهانه فروش این اوراق قصد داشته باشد همچنان مسوولیت بخش نفت را در دست داشته باشد، یا اینکه فقط اوراق فروخته شده را دست خود نگه ‌دارد و مابقی را واگذار می‌کند. رییس هیات‌مدیره اتحادیه صادر‌کنندگان فرآورده‌های نفت، گاز و پتروشیمی با اشاره به اینکه مسائلی که مطرح شد همه به سیاست دولت بستگی دارد، خاطرنشان کرد: این احتمال را می‌دهم که انتشار اوراق نفتی بهانه‌‌ای باشد که بخش نفت به بخش خصوصی واگذار نشود و به دلیل تعهدات موجود در دست دولت بماند، ولی برای بهتر قضاوت کردن باید جزئیات بیشتری از این طرح مشخص شود.این مقام مسوول بیان کرد: تشخیص اینکه این طرح موفق می‌شود یا خیر کار مشکلی است، زیرا بستگی به فضایی دارد که قبل از ابلاغ دستورالعمل اجرایی اوراق، در ذهن مردم به وجود می‌آید. باید تا زمان انتشار اوراق نفتی تصمیمات اقتصادی قوی‌تر برای تثبیت نرخ ارز اتخاذ شود. همچنین اگر در میزان سود پیشنهادی این اوراق را تغییر دهند، موفقیت طرح بیشتر می‌شود.وی در خصوص در نظر گرفتن کف سود برای این اوراق گفت: بر اساس نرخ‌هایی که در حال حاضر مطرح شده، سود این اوراق ۸ درصد خواهد بود و نرخ تضمین نیز تا پایان سررسید در نظر گرفته شده است. این نرخ تضمین، کف قیمتی است که در نظر گرفته شده تا اگر حتی نفت افت کرد شرکت ملی نفت به همان قیمت کف از مردم اوراق را خریداری کند و در صورت افزایش قیمت نیز مابه‌التفاوت آن را شرکت ملی نفت پرداخت می‌کند.

خسروجردی اعلام کرد: این مسائلی که گفته شد نوعی تحلیل است که برای مثال ۴ سال آینده نفت به ۱۶۰ دلار می‌رسد؛ بنابراین هر کس در ابتدا باید به میزان نرخ کفی که در نظر گرفته شده توجه کند و اگر این کف قیمتی را قبول داشت اقدام به خرید کند، بنابراین نرخ کفی که در نظر گرفته می‌شود در موفقیت طرح بسیار مهم است، البته شرکت ملی نفت ایران می‌تواند اگر در روزهای اولیه استقبال کم بود، در نرخ کف تجدید نظر کند.

این مقام مسوول با اشاره به اینکه اگر سود بیشتری نسبت به کف قیمتی اعلام شده بدست آمد این میزان از آن سرمایه‌گذار است، گفت: بعید است سقف سود برای اوراق در نظر گرفته شود، اما همه این مسائل پس از تصویب دستورالعمل اجرایی مشخص می‌شود.رییس هیات‌مدیره اتحادیه صادر‌کنندگان فرآورده‌های نفت، گاز و پتروشیمی در خصوص فرهنگ و زیرساخت لازم برای انتشار این اوراق نیز گفت: ‌قبلا چنین اوراقی منتشر شده و موفق بوده، اما بخش خصوصی خیلی به این بخش وارد نشده است. در حال حاضر دولت برای تامین مالی پروژه‌ها قرار است این اوراق را منتشر کند، ولی باز بخش خصوصی وارد نشده و دلیل آن نیز این است که دولت از آنها حمایت نکرده یا مورد اعتماد نبوده است. مگر اینکه طرح مشترک دولت و بخش خصوصی باشد که وارد عمل شده باشد.

شرایط خریداران برای فروش نفت شدنی است

رییس هیات‌مدیره اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفت، گاز و پتروشیمی در پاسخ به این سوال که وضعیت عرضه نقدی نفت در بورس به کجا می‌رسد، خاطرنشان کرد: دستوالعملی که تهیه شده بود هنوز به صورت دستوری ابلاغ نشده است،اما همان طور که گفته شد در این دستوالعمل اعلام کردیم که باید حجم عرضه شده در بورس باید به اندازه یک کشتی باشد، همچنین، به هر شکلی که خریداران خارج از بورس نفت را می‌خرند به خریدار داخلی نیز فروخته شود و در نحوه پرداخت نیز دست خریدار باز باشد. وی در ادامه افزود: برخی اعلام می‌کنند که بخش خصوصی می‌خواهد نفت را ارزان بخرند، ولی اصلا درست نیست ما نفت را ارزان نمی‌خواهیم و حتی معتقدیم اگر در بورس عرضه شود گران‌تر هم می‌توان فروخت. اگر اراده عرضه نقدی نفت در بورس باشد شرایطی که گفته شد نشدنی و توقع بیجا نیست.

وی با تاکید بر اینکه ما معتقد به شرایط برابر هستیم گفت: در فرآورده‌ها نیز معتقدیم گران‌تر می‌توان فروخت و برای اثبات آن معتقدیم تنها ۶ ماه ۱۰ درصد محصولات را آزمایشی عرضه کنند و اگر موفق نبود روش خود را ادامه دهند. خسروجردی تاکید کرد: ما نمی‌گوییم بورس بهترین است، ضعف‌هایی هم دارد، اما مزایای آن بیشتر از معایب آن است، زیرا رانت، زدوبندها و پنهان‌کاری‌ها از بین می‌رود و بورس محلی است برای کشف قیمت. در خارج از بورس هر قیمتی گذاشته شود یکی می‌‌گوید زیاد است یکی کم، ولی در بورس قیمت‌ واقعی کالا کشف می‌شود.

خسروجردی در پایان گفت: برخی مسائلی را مطرح می‌کنند که خریداران بورس و بخش خصوصی ممکن است نفت خریداری شده را ارزان‌تر بفروشند، ولی این گونه نیست، بنابراین ما معتقدیم اگر رودررو صحبت شود اثبات می‌کنیم که ضرری در آن نیست و منافع زیادی دارد.