رییس سازمان بورس و اوراق بهادار با تشریح سازو‌کار راه‌اندازی بورس ارز گفت: در این بازار‌ جایی برای سفته‌بازان نخواهد بود و نرخ براساس عرضه و تقاضا تعیین می‌شود.

دکتر علی صالح‌آبادی با اشاره به اینکه راه‌اندازی بازار گواهی‌های ارزی مزایای زیادی دارد، اظهار کرد: یکی از مزایا این است که براساس مکانیزم عرضه و تقاضا در یک بازار شفاف قیمت‌ها کشف می‌شود. وی با بیان اینکه صادر‌کنندگان می‌توانند ارز خود را در یک بازار قانونمند عرضه کنند، گفت: اینکه صادر‌کنندگان بتوانند ارز را با قیمت بازار به فروش برسانند، مزیت خوبی است و می‌تواند باعث افزایش سود صادر‌کنندگان شود.

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار با اشاره به اینکه وارد‌کنندگان که نیاز به ارز دارند خرید خود را در بورس طی مکانیزم شفاف انجام می‌دهند، ادامه داد: بانک مرکزی نیز در صورت لزوم می‌تواند وارد بازار شود و عرضه و تقاضا را متعادل کند و در واقع به عنوان بازارگردان حاضر شود.

صالح‌آبادی درباره‌ سازو‌کار این بازار افزود: اطلاعات خریداران و فروشندگان ثبت می‌شود و می‌توانند همدیگر را به راحتی پیدا کنند و با توجه به شفافیت موجود در بازار، رانت درآن وجود نخواهد داشت.

وی با اشاره به اینکه صادر‌کنندگان و عرضه‌کنندگان ارز از طریق بانک‌ها و صرافی‌ها به بورس معرفی می‌شوند، گفت: مشخصات خریداران نیز از طریق سازمان توسعه‌ تجارت به بورس اعلام می‌شود و کد معاملاتی دریافت می‌کنند.

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار با تاکید بر اینکه در این بازار صرفا خریداران و فروشندگان واقعی ارز حضور دارند و جایی برای سفته‌بازان و سوداگران نخواهد بود، تصریح کرد: برنامه‌ این است که به مرور هرچه تقاضای واقعی وجود دارد را به سمت این بازار سوق دهیم، بنابراین فضایی برای سفته‌بازی در آینده باقی نمی‌ماند.

تشکیل کارگروه ویژه راه‌اندازی معاملات گواهی ارزی

در همین حال مدیر نظارت بر بورس‌ها و بازارهای سازمان بورس و اوراق بهادار از تشکیل کارگروه ویژه راه‌اندازی معاملات گواهی ارز با حضور کارشناسان وزارت امور اقتصادی و دارایی، بانک مرکزی و سازمان بورس خبر داد.

مدیر نظارت بر بورس‌ها و بازارهای سازمان بورس گفت: بر اساس طرح اولیه، گواهی ارزی به عنوان اوراق بهادار قابل معامله در بورس در نظر گرفته شده است و دارندگان ارز که شامل صادرکنندگان و دارندگان ارز با منشا خارجی هستند، می‌توانند ازطریق یک بانک یا صرافی‌ها ارز خود را تبدیل به گواهی‌های ارزی کرده و در بورس معامله کنند.

وی درخصوص نحوه معاملات گواهی ارزی در بورس تهران افزود: در طرح اولیه، گواهی‌های ارزی در سیستم شرکت سپرده‌گذاری مرکزی ثبت و قابلیت معامله پیدا می‌کنند، به ‌طوری که عرضه‌کنندگان به کارگزاران مراجعه و به میزانی که گواهی ارزی در اختیار دارند، اقدام به ارائه سفارش فروش کنند.

خواجه‌نصیری اضافه کرد: در مقابل خریداران، افرادی هستند که نیاز به ارز دارند و درخواست خرید خود را در سیستم درج می‌کنند که با یکسان شدن قیمت‌های خرید و فروش معامله انجام می‌شود.

مدیر نظارت بر بورس‌ها و بازارهای سازمان بورس درباره مزیت‌های راه‌اندازی معاملات اوراق گواهی‌ ارزی در بورس گفت: تشکیل بازاری متمرکز، متشکل و شفاف مهم‌ترین ویژگی راه‌اندازی این معاملات در بورس است که می‌تواند بازار پر نوسان ارز را تنظیم، کنترل و مدیریت کند.