رشد زیاد قیمت تیرآهن از ابتدای تابستان

گروه بورس کالا- حدیث موسوی: یکشنبه در حالی بورس کالا میزبان ۵ محصول فولادی بود که ۳ عرضه ذوب‌آهن اصفهان با استقبال خریداران مواجه شد. به گفته یکی از کارگزاران کاهش نرخ پایه عرضه‌های این شرکت نسبت به بازار آزاد عامل موثری در مازاد تقاضای شکل گرفته برای محصولات این کارخانه بوده است. در این روز تیرآهن شاخه ۲۲ در قالب یک معامله سلف با نرخ پایه ۲۴۰۰ تومان و برای تحویل در نیمه آبان ماه به روی تابلو معاملات رفت که در برابر عرضه ۶ هزار و ۳۸۰ تنی، تقاضای ۲۵ هزار و ۵۲۰ تنی را تجربه کرد و در نتیجه آن، قیمت پایانی به حدود ۲۵۰۳ تومان افزایش یافت. هم‌اکنون قیمت خرید نقدی این محصول در بازار آزاد به طور متوسط در حدود ۲۷۰۰ تومان تمام می‌شود که خرید سلف آن از بورس کالا با احتساب ۶ درصد مالیات بر ارزش افزوده و کرایه حمل بار تا مقصد، از این رقم پایین‌تر است.

در همین حال سلف تیرآهن شاخه ۲۰ هم دیگر محصولی بود که در این روز جنب و جوش زیاد خریداران را برانگیخت؛ چرا که نرخ پایه ۲۴۰۰ تومانی در حالی‌که قیمت بازاری این کالا در حدود ۲۸۰۰ تا ۲۹۰۰ تومان است، بهای مناسبی برای این خرید به شمار می‌رود، خصوصا آنکه تحویل این کالا پانزدهم آبان ماه است و تا آن زمان ممکن است، خریدهای بازاری اندکی به تحرک درآمده باشد.

به هر طریق این کالا به دنبال مازاد تقاضای بیش از ۳۰ هزار تنی با ۶۷/۵ درصد تغییر قیمت مثبت در تالار روبه‌رو شد. باید افزود آخرین معامله قبلی دو شاخه تیرآهن ۲۰ و ۲۲ در بورس کالا به ترتیب به شانزدهم دی و یازدهم بهمن ماه سال ۸۸ بازمی‌گردد و به همین دلیل، عرضه روز گذشته فرصت مغتنمی برای خریداران به شمار می‌رود.

از سوی دیگر سلف سبد میلگرد این شرکت نیز که در حجم ۴۴۰ تن عرضه شده بود، ۲۲۰ تن از آن با قیمت پایه ۱۷۵۰ تومان به فروش رسید. در این میان دو محصول بی‌خریدار یکشنبه، میلگرد نقدی فولاد امیرکبیر خزر و نبشی شاخه ۱۲ نورد آریان فولاد بودند.

بازار آزاد متاثر از رینگ فولاد شد!

روز گذشته در بازار آزاد هم مقاطع تولید داخل به دنبال ثبات نرخ ارز و رقابتی که بر روی دو شاخه تیرآهن ذوب‌آهن پیش آمده بود، در گروه میلگردها با ثبات قیمت و در گروه شاخه‌های مختلف تیرآهن با رشد نسبتا زیاد قیمت‌ها نسبت به روز شنبه مواجه شد.

در این میان مهم‌ترین مقاطعی که بیشترین رشد قیمت را تجربه کردند، به ترتیب تیرآهن شاخه ۲۰ با ۹/۶ درصد و شاخه ۲۴ با ۸/۱ درصد بودند. معامله‌گران بازار معتقدند: به دلیل ضعف عمده‌ در تقاضای مصرفی طی مدت اخیر و رکودی که هر لحظه در حال عمیق‌تر شدن است، به نظر نمی‌رسد حتی استقبال زیاد مشتریان از عرضه‌های بورس کالا و به تبع آن رشد قیمت‌ها در بازار آهن بیش از چند روز پایدار باشد، به همین دلیل بعید است که تا پایان هفته جنب‌و‌جوشی در مسیر معاملات و بازگشت رونق به آن اتفاق بیفتد.

از سوی دیگر باید افزود بحث مربوط به رفع محدودیت‌های صادراتی فولاد نیز چند روزی می‌شود که احتمال افزایش قیمت آهن‌آلات را از طرف فعالان بازار رقم زده است.

برخی معامله‌گران در این رابطه می‌گویند: حتی آزادسازی صادرات هم از آنجا که تنها کشورهای خریدار محصولات فولادی ما محدود به چند کشور عراق، افغانستان و سوریه است و کشورهایی از جمله روسیه، اوکراین، ترکیه، قزاقستان، آذربایجان و چین خود صادرکننده به ایران هستند نه خریدار کالاهای ما، بنابراین بازار آهن از این اتفاق خط قیمتی نخواهد گرفت، بلکه صرفا تقاضای ناچیز بازار و تعطیلی پروژه‌های فولادبر است که عامل اصلی در تعیین قیمت محصولات فولادی به شمار می‌رود.

در واقع فعالان بازار جهت‌گیری قیمت‌ها در بازار آزاد را تنها محدود به تغییرات روند مبادلات کالاهای فولادی می‌دانند نه بحث مربوط به آزادسازی صادرات.