ضرورت انقلاب رقابتی در صنعت فولاد

گروه بنگاه‌ها: خط تولید ورق فولادی آجدار با ظرفیت تولید ۲۰۰ هزار تن برای نخستین‌بار در کشور در فولاد مبارکه اصفهان و با حضور رئیس هیات عامل ایمیدرو و جمعی از مقامات استانی، محلی و کارکنان مجتمع فولاد مبارکه افتتاح شد.

براساس این گزارش، عرض ورق‌های تولیدی به ۸۰۰ تا ۱۵۵۰ میلی‌متر و ضخامت آن به ۲ تا ۱۰ میلی‌متر می‌رسد. تولید این محصول در کشور سالانه ۵۰ میلیون دلار صرفه‌جویی ارزی به همراه دارد و علاوه بر تامین ۱۰۰ هزار تن تقاضای داخلی، امکان صادرات ۱۰۰ هزار تن دیگر از مجموع تولید این محصول وجود خواهد داشت. تنوع کیفی این محصول تولیدی به‌صورت st۴۴_۲, st۳۷_۲, st۵۲_۲ است. ورق فولادی آجدار برای صنایع راه‌پله‌های صنعتی، پل‌سازی، خودروسازی(وانت)، واگن‌سازی، کشتی‌سازی و اسکله‌سازی کاربرد دارد. اجرای طرح تولید ورق فولادی آجدار از آذر ۹۲ شروع شد و ۲ ساله به اتمام رسید.

دولت خود را مکلف به حمایت از صنعت فولاد می‌داند

مهدی کرباسیان، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت و رئیس هیات عامل ایمیدرو در مراسم افتتاح تولید ورق فولادی آجدار در ناحیه فولاد سبای فولاد مبارکه اصفهان با بیان اینکه دولت خود را مکلف به حمایت از صنعت فولاد می‌داند، ضمن تبریک بابت اقدام جدید مجتمع فولاد مبارکه در ایجاد ارزش افزوده محصولات تولیدی گفت: در ۲ دهه آینده اقتصاد جهان با تغییر کلی مواجه نمی‌شود و اقتصاد‌های بزرگی نظیر چین و هند تاثیر چندانی نخواهند داشت بلکه تنها اقتصادهایی امکان حضور دارند که محصولاتشان از نظر قیمت تمام شده، قدرت رقابت داشته باشند.

وی افزود: هم اکنون چین به‌عنوان تولید‌کننده بزرگ جهانی با تولید حدود ۸۳۰ میلیون تن فولاد، با کاهش مصرف داخلی مواجه شده و تولید این فلز به کمتر از ۶۵۰ میلیون تن رسیده است. نرخ رشد اقتصادی این کشور اکنون ۷ درصد است و پیش‌بینی شده طی چند سال آینده به حدود ۴ درصد کاهش یابد. در همین حال، قیمت هر تن فولاد به حدود ۲۵۵ دلار کاهش یافته و گفته می‌شود در آینده نزدیک به ۲۴۰ دلار نیز برسد؛ این موضوع به معنای وجود رقابت سنگین در این صنعت است و این روند ادامه می‌یابد.

رئیس هیات عامل ایمیدرو تصریح کرد: مجتمع فولاد مبارکه باید به سمت تولیدات جدید و کاهش قیمت تمام شده گام بردارد، دولت هم موظف است از این صنعت حمایت کند. این در حالی است که در شرایط رکود جهانی، کشورهای عضو سازمان تجارت جهانی، برای حمایت از محصولات خود در برابر دامپینگ چین اقدام به وضع مالیات بر واردات می‌کنند. کرباسیان افزود: متاسفانه به دلیل کج‌سلیقگی، جلوی صادرات محصولات فولادی و دیگر محصولات تولیدی را گرفته‌ایم که با این اقدام، بازار‌های هدف صادراتی را نیز از دست داده‌ایم. وی ادامه داد: باید با افزایش کیفیت و کاهش قیمت محصولات و ارتقای ارزش افزوده جایگاه خود را در بازارهای جهانی ارتقا دهیم.

رئیس هیات عامل ایمیدرو با اشاره به اینکه ایران از سه مزیت مهم شامل گاز فراوان، سنگ‌آهن و نیروی انسانی ورزیده برخوردار است، گفت: با برخورداری از این امکانات، دستیابی به تولید بیش از ۵۵ میلیون تن فولاد امکان‌پذیر است. به گفته وی، درحال حاضر ۵۰ هزار کیلومتر‌مربع از مجموع عملیات اکتشافی فعلی (۲۴۰ هزار کیلومتر مربع)، درشرق استان اصفهان انجام می‌شود و بدون شک این اکتشافات به افزایش ذخایر سنگ آهن خواهد انجامید و نگرانی‌های موجود درباره ناکافی بودن ذخایر سنگ آهن جهت دستیابی به اهداف چشم‌انداز فولاد رفع خواهد شد.

کرباسیان تصریح کرد: در سال جاری، تلاش ما این بود که میزان تولید فولاد را به ۲۰ میلیون تن برسانیم، اما به رغم وجود ظرفیت تولید، شرایط بازار کشش تولید بیشتر را ندارد و باید تلاش کنیم تولید فعلی را حفظ کنیم. همچنین در چشم‌انداز مصرف سرانه فولاد در کشور باید از ۲۵۰ کیلوگرم فعلی به ۴۰۰ کیلوگرم (استاندارد جهانی) برسد تا بتوانیم به توسعه اقتصادی دست پیدا کنیم. وی در‌خصوص نیروی انسانی موجود کشور خاطرنشان کرد: در ملاقات با گروه‌های سرمایه‌گذار خارجی، موضوع نیروی انسانی بسیار مهم است و به اذعان آنها، سرمایه‌گذاری در ایران نسبت به دیگر کشورها بسیار بهتر است چرا که معتقدند برای سرمایه‌گذاری در کشورهای دیگر برخلاف ایران، نیاز به اعزام صدها نفر نیروی انسانی دارند. اما به دلیل توانمندی بالای ایرانی‌ها، با تعدادی اندک نیروی انسانی (نسبت به کشورهای منطقه) می‌توان یک واحد تولیدی بزرگ را احداث و راه‌اندازی کرد.

تولید 3 محصول با ارزش افزوده در فولاد مبارکه

بهرام سبحانی، مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه نیز در این مراسم با اشاره به اینکه در شرایط رکود بازار، فرصت تبدیل ایده‌ها به عمل فراهم شد، گفت: در این مدت با راه‌اندازی سیستم گاز زدایی توانستیم ورق‌های نورد سرد با کاربرد خودرویی تولید کنیم. همچنین با ایجاد سیستم گوگرد‌زدایی، ورق‌های نفت و گاز ترش را نیز تولید کردیم.

وی افزود: سومین محصول دارای ارزش افزوده، ورق آجدار فولادی بود که با موفقیت به تولید انبوه رساندیم. هر سه محصول یاد شده قبلا وارداتی بود اما اکنون با تولید آنها در مجتمع فولاد مبارکه، صرفه‌جویی ارزی قابل توجه برای کشور حاصل می‌شود. مدیر‌عامل فولاد مبارکه با بیان اینکه ورق آجدار فولادی، با برخورداری از استاندارد «دین»(DIN) قابلیت صادرات به بازار‌های جهانی را دارد، تصریح کرد: ظرفیت تولید سبا اکنون ۷۵۰ هزار تن است که در سال آینده به ۵/ ۱ میلیون تن می‌رسد و چنانچه ۵۰ درصد آن به ورق آجدار تبدیل شود، می‌توانیم حدود ۷۰۰ تا ۸۰۰ هزار تن از این محصول را تولید کنیم.

عزم ملی برای کاهش آلودگی هوا و آب

زرگر‌پور، استاندار استان اصفهان در این مراسم ضمن تقدیر از اقدام انجام شده برای پیشرفت استان و کشور گفت: فعالان صنعتی و کارآفرینان در کنار تولید محصول باید با عزم ملی به سمت کاهش مصرف آب، کاهش آلودگی هوا مطابق با استانداردهای جهانی گام بردارند. وی افزود: ما در کشور به ازای هر تن فولاد تولیدی، ۶۵ درصد کاهش مصرف آب داشته‌ایم که باید به استاندارد جهانی (۸۵ درصد) برسیم. بنا بر این گزارش، در مراسم راه‌اندازی خط تولید انبوه ورق آجدار فولادی (برای نخستین بار در کشور) در واحد سبای مجتمع فولاد مبارکه اصفهان، جمعی از مقامات استانی، محلی و کارکنان مجتمع فولاد مبارکه حضور داشتند.