گروه بورس- هدیه لطفی: شاخص بورس تهران طی معاملات روز گذشته هر چند با کاهش 236 واحدی مواجه شد اما افزایش چشمگیر حجم و ارزش معاملات روزانه نشان از پویایی و تحرک زیاد در بازار دارد، به‌طوری‌که در جریان معاملات دیروز ارزش معاملات بورس و فرابورس از 1200 میلیارد تومان نیز فراتر رفت که به نظر می‌رسد مهم‌ترین عامل در این رشد، عرضه اولیه شرکت پتروشیمی فجر باشد.

برخلاف باور عمومی که عرضه‌های اولیه را عاملی برای خروج نقدینگی از بازار سرمایه تلقی می‌کنند، تجربه گذشته بازار سرمایه ایران و سایر نقاط جهان نشان می‌دهد که برخلاف این باور، عرضه‌های اولیه هجوم سرمایه‌های جدید و بزرگ‌تر شدن اندازه بازارها را در صورت رعایت اصل جذابیت عرضه اولیه رقم می‌زند، همچنین دیگر نتیجه مثبت این قبیل عرضه‌های اولیه را می‌توان در حفظ پویایی بازار و سرشکن شدن نقدینگی در سهام جدید دانست که به این ترتیب شاهد تشکیل صف‌های خرید طولانی و رشد قیمت‌های هیجانی و دسته‌جمعی سهام بازار نخواهیم بود. بنابراین، عمده کارشناسان تاکید دارند عرضه‌های اولیه باید با سرعت بیشتر و در سطح گسترده‌تری انجام شود. موضوعی که در دوران رکود بازار سهام، به بهانه عدم استقبال سهامداران به تعویق افتاده بود و در شرایط کنونی احساس نیاز بیشتری به آن می‌شود. در این شرایط عرضه اولیه سهام پتروشیمی فجر شاید کمی از عطش بازار بکاهد به‌طوری‌که تاثیر روانی این موضوع در جریان معاملات دیروز در میان سهامداران مشاهده شد که با افزایش معاملات خود به تامین نقدینگی برای عرضه اولیه مزبور پرداختند که ماحصل آن ثبت داد و ستد بیش از ۲۰۹۲ میلیون برگه اوراق بهادار به ارزش ۵۳۹۷ میلیارد ریال در بورس تهران بود. هر چند در این میان شاخص کل بورس ۳/ ۰ درصد کاهش را تجربه کرد و در محدوده ۷۷هزار و ۱۴۱واحدی متوقف شد؛ اما بازدهی بورس از ابتدای دی ماه تا کنون بیش از ۴/ ۲۵ درصد است. این در حالی است که مبادلات بورس چندان از خبر کاهش نرخ بهره بانکی تاثیری نگرفت؛ براساس اخبار منتشر شده سود سپرده سالانه از ۲۰ به ۱۸ درصد و سود روزشمار به کمتر از ۱۰ درصد از اول اسفند ماه سال جاری کاهش خواهد یافت. هر چند که در واقع کاهش نرخ سود سپرده بانکی باعث رونق بورس و حرکت نقدینگی از بازار پول به سمت بازار سرمایه خواهد شد اما این امر در صورتی محقق می‌شود که از مسیر درست خود پیگیری شود نه به‌صورت دستوری! چون در این صورت به نتیجه واقعی منجر نخواهد شد.


یک توصیه به تازه‌واردها

درهمین رابطه دکتر حسین ایزدی، مدیرعامل کارگزاری اطمینان سهم، در گفت‌وگویی با «دنیای اقتصاد» با اشاره به اینکه رشد بازار سرمایه ادامه‌دار خواهد بود، گفت: هرچند بازار سرمایه در برخی روزها وارد فاز اصلاح و استراحت می‌شود که البته طبیعی است اما رشد بازار ادامه‌دار خواهد بود. ایزدی در ادامه افزود: البته چشم‌انداز اقتصادی آینده بسیار مثبت و مطلوب است که این موضوع تاثیر مستقیمی بر بازار سرمایه خواهد داشت و نباید نگرانی چندانی برای وضعیت بورس در آینده داشت. به گفته ایزدی تمامی تحلیل‌های جهانی حکایت از سالی رو به رشد برای اقتصاد ایران و به ویژه بازار سرمایه دارد و انتظار می‌رود بورس سال 95 را با حجم معاملاتی به مراتب سنگین‌تر از شرایط کنونی پیش رو داشته باشد و بالطبع سود بیشتری در انتظار فعالان این بازار خواهد بود. ایزدی در ادامه اظهاراتش با توصیه به سرمایه‌گذاری گفت: چنانچه سرمایه‌گذاران تازه وارد به بازار از اطلاعات چندان زیادی از نحوه سرمایه‌گذاری در بورس ندارند، بهتر است تا از کانال صندوق‌های سرمایه‌گذاری در بازار سهام مشارکت داشته باشند.


در بازار چه گذشت؟

در معاملات روز گذشته افزایش معاملات سهام از یکسو و همچنین تقویت انگیزه سهامداران برای خرید سهام جدید موجب رشد چشمگیر حجم و ارزش معاملات شد به‌طوری‌که حجم و ارزش معاملات خُرد نسبت به معاملات روز دوشنبه از رشد۵ درصدی حجم و ۱۵ درصدی ارزش برخوردار بود؛ به این ترتیب ارزش بازار بورس به سطح ۳۳۰ هزار میلیارد تومان رسید. در این روز هر چند در ابتدای ساعات معاملاتی، شاخص کل بورس با روندی پرشتاب به سطح ۷۷ هزار و ۶۹۸ واحدی صعود کرد اما در جریان معاملات نه تنها از روند آن کاسته شد بلکه در نهایت با کاهش ۲۳۶ واحدی معادل ۳/ ۰ درصدی به کار خود پایان داد که در این میان نمادهای فارس، حکشتی و رانفور بیشترین تلاش را در رشد شاخص داشتند که در نهایت تاثیر منفی نمادهای پارسان، اخابر، فملی و وبملت به افت شاخص ختم شد. همچنین در این روز دیگر شاخص‌های با اهمیت بازار به جز شاخص بازار دوم با روندی کاهشی به کار خود پایان دادند؛ کاهش ۰۸/ ۰ درصدی شاخص کل هم‌وزن، ۳/ ۰ درصدی شاخص قیمت (وزنی-ارزشی) ۶۲/ ۰ درصدی سهام آزاد شناور و همچنین ۷۷/ ۰ درصدی بازار اول از جمله این موارد بود، این در حالی است که شاخص بازار دوم با ۶/ ۰ درصد افزایش روبه‌رو شد. در معاملات روز گذشته همچنان توجه سهامداران به گروه لیدر بازار یعنی گروه خودرویی ادامه پیدا کرد که در نهایت این صنعت با جابه‌جایی بیش از ۶۳۵ میلیون سهم به ارزش ۱۳۴ میلیارد تومان به‌عنوان برترین صنعت دیروز شناخته شد؛ گروه بانکی و حمل‌ونقل نیز به ترتیب در رتبه‌های بعدی قرار گرفتند. در مجموع معاملات نیز از ۳۷ گروه بورسی ۲۰ صنعت با افت شاخص و ۱۶ گروه با رشد شاخص‌ها همراه شدند.در فرابورس نیز شاخص آیفکس افت اندک ۶/ ۰ واحدی (معادل ۰۸/ ۰ درصد) را تجربه کرد و مشابه بورس، ابتدای معاملات را صعودی آغاز کرد، اما در ادامه مسیر نزولی در پیش گرفت. حجم و ارزش معاملات در این بازار نیز به ترتیب حدود ۳۲۷ میلیون سهم و ۵۹۶ میلیارد تومان بود.

آماده‌باش نقدینگی در بورس