دنیای اقتصاد: نماگر فرابورس ایران روز گذشته پس از اعلام نتایج اولیه انتخابات ریاست‌جمهوری با رشد قابل توجه ۷/ ۱۱ واحدی همراه شد. به این ترتیب آیفکس بیشترین میزان رشد در یک ماه اخیر را تجربه کرد (پیش از این شاخص کل فرابورس در ۲۶ فروردین رشد ۱۲ واحدی را تجربه کرده بود). دیروز اغلب نمادهای فرابورسی روز مثبتی را پشت سر گذاشتند. به‌طوری که تنها ۸ نماد با افت قیمت به معاملات روزانه خود پایان دادند. بیشترین تاثیر مثبت بر آیفکس را نیز نماد معاملاتی شرکت‌های پتروشیمی مارون، پالایش نفت لاوان، فولاد هرمزگان جنوب، تولید برق عسلویه مپنا و گروه سرمایه‌گذاری میراث فرهنگی به دوش کشیدند. در نهایت نیز شاخص کل فرابورس با افزایش ۳/ ۱ درصدی نسبت به چهارشنبه هفته گذشته در سطح ۳/ ۹۲۷ واحدی قرار گرفت.

با این رشد بازدهی آیفکس از ابتدای سال تاکنون به ۹/ ۵ درصد رسید. روز گذشته افزایش قیمت نفت در بازارهای جهانی از مهم‌ترین عوامل تاثیرگذار بر نمادهای زیرمجموعه گروه فرآورده‌های نفتی بود. بر این اساس روز ‌جمعه، هر بشکه نفت خام آمریکا به قیمت ۳/ ۵۰ دلار مورد معامله قرار گرفت. نفت برنت نیز با رشد بیش از ۲ درصدی ۶/ ۵۳ دلار قیمت خورد. به نظر می‌رسد خوش‌بینی نسبت به توافق احتمالی تولید‌کنندگان بزرگ نفتی جهان در نشست ۲۵ مه ‌بر سر تمدید کاهش تولید به مدت ۹ ماه (تا پایان سه ماه اول ۲۰۱۸ میلادی) و احتمال تعمیق کاهش تولیدات موجب شده قیمت نفت در روز جمعه به بالاترین رقم حدود یک ماه گذشته برسد و شاخص‌های کلیدی بازار نفت به سمت ثبت دومین هفته افزایشی حرکت کنند. موضوعی که فضای کلی گروه پالایش را مثبت کرده و بهانه‌ای برای افزایش توجه معامله‌گران بازار به سهام این شرکت‌ها در روز گذشته شد. این در حالی است که کارشناسان تغییرات قیمتی نفت را دلیل محکمی برای پایداری رشد قیمت نمادهای پالایشی نمی‌دانند. با توجه به رشد همزمان مواد اولیه و محصولات شرکت‌های پتروشیمی، نمی‌توان رابطه مستقیمی را میان اثرگذاری رشد قیمت نفت بر حاشیه سود این شرکت‌ها در نظر گرفت.

رصد فعالیت معامله‌گران در فرابورس

فرابورس ایران روز شنبه در مجموع شاهد تغییر مالکیت حدود ۴/ ۶ میلیارد تومانی به نفع معامله‌گران حقیقی بود. در این میان نماد معاملاتی شرکت کشت و صنعت شهداب ناب خراسان بیشترین حمایت بازیگران حقیقی را به خود دید. بررسی تغییر مالکیت این شرکت طی روز معاملاتی گذشته حکایت از جابه‌جایی بیش از یک میلیون و ۸۶۰ هزار سهم «غشهداب» به ارزش ۸/ ۳ میلیارد تومان از سوی بازیگران حقوقی به حقیقی دارد. پس از آن «ذوب» شاهد بیشترین تغییر مالکیت به نفع معامله‌گران حقیقی به ارزش ۷۸۴ میلیون تومان بود. در مقابل اما اوراق صندوق سرمایه‌گذاری آرمان آتی کوثر شاهد بیشترین تغییر مالکیت سهام به نفع حقوقی‌ها بود. بر این اساس دیروز افزون بر ۶۶۳ هزار سهم «آکورد» به ارزش ۸۵۸ میلیون تومان از پرتفوی حقیقی‌ها به سبد سهام معامله‌گران حقوقی منتقل شد.

فرابورس از دریچه آمار

در معاملات روز ‌شنبه در مجموع ۲۴۳ میلیون و ۷۸۷ هزار ورقه بهادار در ۲۰ هزار و ۹۸۲ نوبت معاملاتی به ارزش حدود ۲۰۶ میلیارد تومان دست به دست شد. نماد معاملاتی شرکت‌های سهامی ذوب آهن اصفهان و آتیه داده پرداز عنوان پربیننده‌ترین نماد این روز فرابورس را به خود اختصاص دادند. در بازار منفی دیروز، بیشترین افزایش قیمت در اختیار نماد معاملاتی شرکت شیر پاستوریزه پگاه گلستان قرار گرفت. «غگلستا» دیروز پس از برگزاری مجمع عمومی عادی سالانه صاحبان سهام و تقسیم سود نقدی ۸۰ تومانی، با قیمت ۱۱۷۷ تومانی (رشد ۹ درصدی) بازگشایی شد. پس از «غگلستا» نیز نماد معاملاتی شرکت‌های گروه سرمایه‌گذاری میراث فرهنگی، زرین معدن آسیا، آتیه داده‌پرداز و کشت و صنعت شهداب ناب خراسان با بیشترین افزایش قیمت همراه شدند.

مروری بر بازار اسناد خزانه اسلامی

در بازار اوراق با درآمد ثابت فرابورس نیز دیروز بیش از ۳۳۵ هزار و ۴۹۰ ورقه به ارزش حدود ۳۲ میلیارد تومان در ۶۳۱ نوبت معاملاتی مورد دادوستد قرار گرفت. این بازار در روز گذشته شاهد معامله ۲۲۹ هزار ورقه اسناد خزانه اسلامی در ۴۱۰ نوبت معاملاتی به ارزش بیش از ۲۱ میلیارد تومان بود تا این اوراق در محدوده قیمتی ۹۱ تا ۹۶ هزار تومان مورد معامله قرار گیرند. دیروز معاملات «اخزا»ها در شرایطی دنبال شد که تمامی این نمادها به جز «اخزا۱۱» با رشد قیمتی به معاملات روزانه خود پایان دادند. بیشترین رشد قیمت در این روز به مرحله یازدهم اسناد خزانه اسلامی در نماد «اخزا۱۰» اختصاص پیدا کرد. در عین حال بررسی‌های «دنیای اقتصاد» نشان از افزایش متوسط نرخ سود اوراق اسناد خزانه اسلامی نسبت به روز چهارشنبه دارد. بر این اساس روز گذشته متوسط نرخ سود موثر اسناد خزانه اسلامی با رشد ۴/ ۰ واحد درصدی نسبت به روز چهار‌شنبه، به ۱۲/ ۲۴ درصد رسید. این در حالی است که متوسط این نرخ نسبت به متوسط هفته گذشته رشد ۶/ ۰ واحد درصدی و در مقایسه با میانگین ماه گذشته افزایش ۳/ ۰ واحد درصدی را تجربه کرده است.

افزایش هزینه دریافت تسهیلات مسکن

همچنین فرابورس شنبه، شاهد معامله ۵۰ هزار ورقه تسهیلات مسکن به ارزش حدود ۴ میلیارد تومان طی ۲ هزار و ۱۹۹ نوبت معاملاتی در بازار ابزارهای نوین مالی بود و «تسه»ها به نوسان در بازه ۷۳ تا ۷۶ هزار تومان ادامه دادند. به این ترتیب متوسط قیمت امتیاز تسهیلات مسکن در فرابورس، دیروز با رشد ۳/ ۰ درصدی (نسبت به روز چهار‌شنبه) مواجه شد و به ۷۴ هزار و ۸۹۱ تومان رسید. بیشترین افزایش قیمت در میان این اوراق با رشد ۴/ ۲ درصدی به «تسه۹۳۰۹» رسید و در مقابل سررسید مهر ۹۴ اوراق تسهیلات مسکن با بیشترین افت قیمت همراه شد. به این ترتیب نرخ سود واقعی دریافت وام از این طریق در ۷/ ۲۱ درصد باقی ماند. بررسی‌ها نشان می‌دهد زوج‌های تهرانی برای دریافت وام ۱۰۰ میلیون تومانی مسکن با توجه به متوسط قیمت اوراق تسهیلات مسکن، باید ۱۵ میلیون و ۶۵ هزار تومان صرف خرید این اوراق کنند.