مهر - زمانی که سهام شرکت‌های دولتی در قالب سهام عدالت داده می‌شود، تعداد بیشتری از افراد جامعه سهامدار شده که خود گام مهمی در جهت رسیدن به اهداف خصوصی‌سازی است. ابراهیم سلیمانی خوشرو، مدیر واگذاری سازمان خصوصی‌سازی در گفت‌وگو با مهر ضمن بیان این مطلب افزود: توسعه مشارکت عمومی مبنی بر گسترش سهم بخش تعاون از طریق واگذاری سهام دولتی و متعلق به دولت به سه دهک پایین درآمدی، گام مهمی در جهت رسیدن به اهداف خصوصی‌سازی است، که مقدمات اجرای آن در سال ۱۳۸۴ فراهم شده است.

وی در خصوص آیین‌نامه اجرایی افزایش ثروت خانوارهای ایرانی از طریق گسترش سهم بخش تعاون بر اساس توزیع سهام عدالت گفت: این آئین‌نامه مشتمل بر ۱۳ ماده و ۷ تبصره با عنوان طرح واگذاری سهام عدالت است، که تسریع در روند خصوصی‌سازی از طریق واگذاری گسترده سهام دولتی و متعلق به دولت یکی از مهمترین اهداف مورد اشاره در آن است.

مدیر واگذاری سازمان خصوصی سازی از توزیع متعادل‌تر ثروت و درآمد، استفاده از روش‌های سالم‌تر و شفاف‌تر جهت واگذاری سهام شرکت‌ها، افزایش ثروت و ایجاد درآمد دائمی برای خانوارهای نیازمند ایرانی، متکی به خود نمودن خانوارهای نیازمند و کاهش تعهدات مستقیم دولت و نهادهای حمایتی، کاهش اندازه بخش دولتی و انتقال مالکیت به عموم مردم و نیز گسترش سهم بخش تعاون در اقتصاد کشور به عنوان دیگر اهداف این طرح یاد کرد.

خوشرو در ادامه گفت: در راستای اجرایی شدن طرح سهام عدالت، ۸ نهاد و دستگاه مختلف به عنوان ارکان اساسی طرح تعریف گردیده‌اند.

وی هیات وزیران را یکی از ارکان اجرایی شدن طرح سهام عدالت برشمرد که وظیفه تصویب آئین‌نامه‌ها و مقررات اجرایی مورد نیاز را عهده‌دار است.

مدیر واگذاری سازمان خصوصی‌سازی ستاد مرکزی توزیع سهام عدالت را رکن بعدی این طرح عنوان کرد و وظایف آن را سیاست‌گذاری و نظارت کلان اجرای طرح، تعیین اولویت مشمولان طرح و استان‌ها، تعیین وظایف ستادهای استانی و نظارت بر عملکرد آنها، تصویب ضوابط اجرایی و دستورالعمل‌های لازم، تصویب آئین‌نامه برقراری نظام اقساطی فروش سهام و تصویب اسامی شرکت‌ها و میزان سهام قابل واگذاری، به همراه برنامه زمان‌بندی دانست. وی، تصویب قیمت‌ سهام مورد واگذاری به شرکت کارگزاری سهام عدالت را از جمله وظایف هیات عالی واگذاری به‌عنوان رکن بعدی در اجرای طرح سهام عدالت عنوان کرد.

خوشرو در ادامه از سازمان خصوصی‌سازی به عنوان دبیرخانه ستاد مرکزی سهام عدالت و یکی از ارکان اصلی این طرح در کشور یاد کرد و وظایف این سازمان را اجرای سیاست‌های تعیین شده و مصوبات ستاد مرکزی سهام عدالت، طراحی اساسنامه، فرآیندها، سازمان و نظام‌های شرکت کارگزاری سهام عدالت، سازماندهی و نظارت بر شرکت کارگزاری سهام عدالت، مدیریت اجرای طرح، هماهنگی با دستگاه‌های اجرایی، سازمان‌های حمایتی و ستادهای استانی در جهت اجرای طرح، انجام مطالعات و تحقیقات لازم برای اجرای طرح، سازماندهی فعالیت‌های فرهنگی ـ تبلیغاتی، پیشنهاد ضوابط، دستورالعمل‌ها، آئین‌نامه‌ها، مصوبات و لوایح مورد نیاز برای اجرای طرح به مراجع ذی‌ربط، پیشنهاد سیاست‌ها، برنامه‌ها و اولویت‌ها به ستاد مرکزی سهام عدالت، طراحی فرآیندها و نرم افزارهای جامع اجرای طرح و پیشنهاد فهرست سهام قابل واگذاری متضمن قیمت و برنامه زمانبندی بیان کرد. وی افزود: هماهنگی و نظارت بر اجرای مطلوب طرح در سطح استان‌ها نیز بر عهده ستادهای استانی توزیع سهام عدالت است.

مدیر واگذاری سازمان خصوصی‌سازی وظیفه سازمان‌های حمایتی ذی‌ربط را به عنوان یکی دیگر از ارکان اجرای طرح سهام عدالت، معرفی افراد و خانوارهای مشمول، ارائه اطلاعات لازم افراد و خانوارهای مشمول، هماهنگی با مجری طرح شرکت کارگزاری سهام عدالت، ستادهای استانی و شرکت‌های تعاونی استانی در خصوص اوراق سهام، سود سالانه سهام و ... برشمرد.

خوشرو خرید سهام قابل واگذاری دولتی و متعلق به دولت، مدیریت یا واگذاری مدیریت شرکت‌های دولتی خریداری شده زیرمجموعه و بازپرداخت وجه اقساط سهام خریداری شده به دولت را در زمره وظایف شرکت واسط (شرکت کارگزاری سهام عدالت) برشمرد.

وی افزود: شرکت‌های تعاونی عدالت استانی نیز کار خرید سهام شرکت کارگزاری سهام عدالت، بازپرداخت اقساط سهام به شرکت کارگزاری سهام عدالت و توزیع سود سهام بین سهامداران ذی‌نفع را در اجرای این طرح به انجام می‌رساند.

وی در پایان اذعان داشت: به منظور اجرای طرح مورد نظر وظایف خطیر و بسیار گسترده‌ای بر عهده سازمان خصوصی‌سازی قرار گرفته است که اهم این وظایف را می توان در قالب دو وظیفه مهم اداره «دبیرخانه ستاد مرکزی سهام عدالت» و اداره «شرکت کارگزاری سهام عدالت» خلاصه کرد.