هفدهمین نشست صبحانه کاری بازار سرمایه با محوریت تاثیر تصمیمات اقتصادی دولت بر بازار سرمایه با تاکید بر صنعت فرآورده‌های نفتی صبح روز سه‌شنبه با حضور مدیران شرکت‌های عضو کانون، کارگزاران، ارکان بازار سرمایه، حسابرسان، بانک‌ها، بیمه‌ها و انجمن‌های صنفی فعال در صنعت پالایشگاهی و نفت کشور برگزار شد.
به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی بازار سرمایه (سنا)، بهروز خدارحمی، دبیر کل کانون نهادهای سرمایه‌گذاری این نشست را با سخنانی درخصوص ضرورت ثبات در سیاست‌ها، شفافیت در ابلاغ‌ها برای جلوگیری از رانت‌های اطلاعاتی و توجه مناسب به صنایع بالادستی و پایین‌دستی آغاز کرد.
در ادامه این نشست صیدی، مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری خوارزمی با بیان این مطلب که قیمت خوراک باید با مزیت برای صنعت پتروشیمی تعریف شود، گفت: علاوه بر تعیین قیمت خوراک، باید قیمت‌ها از ثبات برخوردار باشند و از طریق تسهیل در صادرات و رفع مشکلات در خصوص جابه‌جایی پول، درآمد این صنایع را از امنیت برخوردار کرد که در این رابطه لازم است، دولت مانند پدر از بالندگی فرزند خود حمایت کند.
مهدوی ابهری، دبیر‌کل انجمن صنفی کارفرمایان صنعت پتروشیمی اعمال سیاست‌های اقتصادی کشور را چاقوی دو لبه‌ای توصیف کرد که در صورت استفاده از اندیشه، آگاهی و علم باعث رشد اقتصادی و رونق بازار سرمایه می‌شود و اگر تصمیمات عجولانه و غیر‌کارشناسانه گرفته شود، آثار نامطلوبی به‌جا خواهد گذاشت.
مشاور وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه وظیفه دولت و مجلس این است که باعث رونق و تحقق برنامه‌های چشم‌انداز ۲۰ ساله و رسیدن ایران به مقام اولی این صنعت در منطقه شوند، گفت: سرمایه جایی می‌رود که سود و امنیت وجود داشته باشد، اما تا زمانی که بخشنامه‌ها و قوانین جدید تنظیم و تدوین می‌شود و حتی عطف به ما سبق می‌شود، نمی‌توان دورنمای مثبتی را تصور کرد.
فوادیان، رییس هیات مدیره کانون کارگزاران از دیگر سخنرانان این نشست به تاثیرات تصمیمات سیاسی در اقتصاد اشاره کرد و گفت: در دهه ۷۰ اثر‌پذیری سیاست‌های اقتصادی از سیاست‌های سیاسی بسیار کم و ناچیز بود، اما از دهه ۸۰ به این طرف، اثر‌پذیری اقتصاد از تصمیمات سیاسیون بیشتر شده است و همین امر ضرورت ثبات در تصمیم‌گیری‌ها را در سیاست بیش از پیش ضروری می‌کند. طبیب‌زاده، عضو هیات مدیره اَپک با اشاره به اینکه بودجه برخی از پروژه‌های پتروشیمی دو برابر بودجه یک وزارتخانه است، گفت: ۷۰ درصد گردش مالی دولت در صنعت بالا‌دستی پالایشی و پتروشیمی است، بنابراین اصلاح قوانین در این خصوص ضرورت دارد؛ به عنوان نمونه، نرخ تسعیر ارز در صنایع بالادستی، بازار سرمایه را از رقابت می‌اندازد.
غلامی، معاون سابق سازمان خصوصی‌سازی نیز سخنان خود را با گلایه از رییس شورای رقابت در خصوص ابطال معاملات هلدینگ خلیج فارس شروع کرد و گفت: امنیت و حمایت از بخش خصوصی جایی ندارد و به جای اینکه از سرمایه‌های عام‌المنفعه دل‌کنده شود، برخی آقایان دنبال کسب کرسی‌های بیشتر در هیات مدیره‌ها هستند. میر معزی، معاون سابق وزارت نفت و مدیر عامل شرکت گسترش انرژی پاسارگاد، به موضوع کمبود خوراک در بخش صنایع پتروشیمی اشاره کرد و گفت: به جز برخی نهادهای عمومی که دسترسی به منابع دارند، بقیه با کمبود سرمایه و مشکل تامین منابع مالی روبه‌رو هستند که اگر بازار سرمایه در خدمت این صنایع قرار نگیرد، این صنایع با مشکلات عدیده‌ای روبه‌رو خواهند شد.
وی در خصوص قیمت خوراک و ایده‌های جدید تعیین قیمت گفت: به علت تلاطم در تعیین قیمت خوراک، اخیرا صحبت‌هایی شده تا نسبتی بین قیمت فروش و قیمت خوراک تعیین شود و در واقع قیمت خوراک به قیمت محصول گره خورده که باید در این مورد فکر جدی چه در تایید و چه در تکذیب یا اصلاح آن انجام گیرد.
خسرو پورمعمار، عضو هیات پذیرش فرابورس نیز رکود بی‌‌سابقه بازارهای رقیب را عامل اقبال به بازار سرمایه دانست و گفت: افزایش حجم معاملات و رشد شاخص، نشانگر گرایش هر چه بیشتر سرمایه‌گذاران به بازار سرمایه است، اما نکته این است که این بازار چه تفاوتی با سایر بازارها چون بازار سکه و ارز دارد؟ وی افزود: بازار بر اساس عرضه و تقاضا رشد و کاهش قیمتی دارد و وقتی اینگونه از بازار سرمایه استقبال می‌شود، لازم است که فکر جدی درخصوص افزایش سهام شناور شرکت‌ها شود، چون تقاضای بدون عرضه منجر به افزایش قیمت‌ها و در نتیجه عواقب خطرناک برای این بازار می‌شود و اساسا رابطه کلیدی برای امنیت در بازار نسبت سود هر سهم بر قیمت هر سهم (P/E) است که اگر به این شاخص بی‌توجهی شود خطرات بسیاری در پی دارد که با افزایش عرضه سهام و ورود شرکت‌های جدید به بازار سرمایه رونق منطقی و عاقلانه شکل می‌گیرد. بنابراین لازم است در خصوص ورود شرکت‌های جدید به بازار سرمایه مقاومت نشود.
عباس هشی، عضو جامعه حسابداران رسمی به سه عامل اصلی برای حمایت از صنعت پتروشیمی اشاره کرد و گفت: شفافیت، عطف به ما سبق نشدن قوانین و بخش‌نامه‌ها و تغییر بدنه می‌تواند کمک جدی به صنعت بالادستی و پایین‌دستی پتروشیمی داشته باشد.
هامونی، عضو هیات پذیرش سازمان خصوصی سازی نیز ورود شرکت‌ها به بازار سرمایه را در دوراهی ارزیابی کرد و گفت: صاحبان صنعت و سرمایه‌گذاران نباید هر سال نگران این باشند که فصل بودجه رسیده الان دولت و مجلس چه تصمیمی برای قیمت خوراک می‌گیرند، بلکه با روش‌هایی همچون تأمین خوراک از طریق بورس انرژی و کشف قیمت از طریق این بورس و فراهم کردن سبک‌های مختلف در پرداخت‌ها بعد از انجام معاملات می‌توانند به ثبات و شفافیت در این بازار کمک کنند.