مکانیزم عرضه و تقاضا شیوه عمل بورس باشد

یک کارشناس بازار سرمایه گفت: بازار سهام به هیچ عنوان ایراد ندارد، بلکه تعداد عوامل اثرگذار بر آن زیاد است بنابراین بهترین شیوه کنترل وضعیت این بازار رها کردن مکانیزم بازار به حال خود است تا عرضه و تقاضا بازار را به تعادل برساند.

به گزارش «سنا»، فردین آقابزرگی با اشاره به تاثیر توافق بزرگ هسته‌ای بر بازار سرمایه افزود: بورس ایران به خوبی و به درستی وقایع و فعل و انفعالات موجود بازار را نشان می‌دهد و براین اساس، هیچ ایرادی به این بازار وارد نیست.

وی تصریح کرد: از آنجا که هرچند روز یک بار شاهد نوسانات مثبت یا منفی در این بازار هستیم باید عوامل موثر و تاثیرگذار بر آن مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد تا تبعات منفی آن به کمترین میزان کاهش یابد. این کارشناس بازار سهام اظهار کرد: به‌طور مثال جهش ۹ درصدی بازار سهام از ابتدای سال تاکنون ناشی از نوعی تاثیرپذیری بازار سرمایه از متن مذاکرات هسته‌ای، تصمیمات اقتصادی دولت و سایر نکات و مولفه‌ها است.

وی خاطرنشان کرد: حال که برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) به نتیجه رسیده، بیان برخی تردیدها و ابهامات در مورد آن منجر به اصلاح قیمت‌ها در روزهای اخیر شده است.

آقابزرگی با اشاره به اثرگذاری سیاست‌های اقتصاد داخلی اضافه کرد: به‌طور نمونه یکی از این موارد، دستور بانک مرکزی به بانک‌ها مبنی بر اعمال سیاست تقسیم سود انقباضی و در حقیقت تقویت سیاست انقباضی است که شاهد آثار آن بر بازار سرمایه طی روزهای گذشته بوده‌ایم.

وی بازگشت گمانه‌های گذشته از جمله تثبیت نرخ خوراک پتروشیمی (که با وجود وعده‌های فراوان در گذشته همچنان نرخ ۱۳ سنت ملاک عمل است و تا حدودی حاشیه سود را متاثر ساخته) را از دیگر عوامل تاثیرگذار در بازار طی روزهای گذشته عنوان کرد.

وی گفت: سرعت اثر رفع تحریم‌ها بر صنایع حمل‌و‌نقل، پیمانکاری،‌ قطعه‌سازان، خودرو و لیزینگ‌ها مشروط به مشاهده ملموس آثار رفع تحریم، بیش از سایر صنایع و حوزه‌های اقتصادی خواهد بود و مهم این است تا دغدغه‌های موجود برطرف شود. آقابزرگی با بیان آنکه آثار رفع تحریم‌ها در صنایع پتروشیمی دو سویه است، خاطرنشان کرد: اگر فرض را بر این بگیریم که به تدریج مناقشات سیاسی بین‌المللی فروکش خواهد کرد، کاهش قیمت نفت و کالاها را به دنبال خواهد داشت و در مقابل، برخی صنایع نظیر سنگ آهن و پتروشیمی را تحت تاثیر منفی قرار می‌دهد. وی گفت: با فرض ثابت ماندن تیراژ تولید شرکت‌ها، با کاهش قیمت‌های جهانی فروش محصولات و قیمت جهانی عوامل و نهاده‌های تولید، سود شرکت‌ها و حاشیه سود آنها نیز با افت مواجه خواهد شد. کارشناس بازار سرمایه در پایان درخصوص تبعات برجام بر قیمت نفت در بازار نیز افزود: هرچند پیش‌بینی قیمت نفت براثر تحولات به وجود آمده، به دلیل تعدد عوامل موثر بر آن دشوار است؛ اما در مجموع ثبات نسبی بیشتری در این حوزه از اقتصاد پیش‌بینی می‌شود.