دنیای اقتصاد: پس از آنکه رسانه‌های کانادایی از مخالفت دولت این کشور با درخواست ایران برای برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری در کانادا خبر دادند، محمدجواد ظریف از ایرانیان مقیم این کشور خواست برای رای دادن به آمریکا بروند. وزیر امور خارجه ایران در حاشیه نشست هیات دولت در پاسخ به این پرسش که پیگیری موضوع اخذ رای از ایرانیان مقیم کانادا به کجا رسید، گفت: «هیاتی از وزارت خارجه کانادا در ایران است و این بحث را انجام می‌دهیم، با وزیر خارجه کانادا هم صحبت کرده‌ام و متاسفانه مقررات کانادا این است که رای‌گیری باید در اماکن دیپلماتیک انجام شود، چون دولت گذشته کانادا اقدام به قطع رابطه سیاسی با ایران کرده و ما حضور دیپلماتیک در کانادا نداریم.» بر پایه آمار رسمی ارائه شده از سوی مرکز آمار کانادا در سال ۲۰۱۱ در این کشور ۱۶۳,۲۹۰ نفر ایرانی زندگی می‌کرده‌اند. دولت پیشین کانادا به نخست‌وزیری استیون هارپر، شهریور سال ۹۱ مدعی شد ایران «تهدیدی برای امنیت جهانی» است و روابط دیپلماتیک خود را با تهران قطع کرد.

محمدجواد ظریف ادامه داد: «در تماسی که با وزیر خارجه کانادا داشتم او اظهار کرد که علاقه‌مندیم این کار را انجام دهیم اما هنوز نتوانسته‌ایم به ترتیبات لازم برای انجام این کار در این انتخابات برسیم.» ظریف با اشاره به ادامه روند مذاکرات در این زمینه ابراز داشت: «ما وضعیت بسیار خوبی در آمریکا داریم و تعداد بسیاری شعب اخذ رای در آنجا و سایر مناطق داریم و شهروندان ایرانی که مقیم کانادا هستند فعلا می‌توانند به شهرهای نزدیک خود در آمریکا مراجعه کنند.»

رد درخواست ایران

پیش‌تر رسانه‌های کانادایی از مخالفت دولت این کشور با درخواست ایران برای برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری در کانادا خبر داده بودند. به گزارش «ایسنا» به نوشته روزنامه «گلوب‌اندمیل»، دولت فدرال کانادا به ایران اجازه استقرار صندوق‌های رای در این کشور برای انتخابات پیش روی ریاست‌جمهوری ایران را نخواهد داد. پیش از این نماینده دائم ایران در سازمان ملل در دهم ماه مه با ارسال نامه‌ای به دولت کانادا درخواست استقرار صندوق‌های جمع‌آوری رای در این کشور را مطرح کرده بود تا ایرانی‌های مقیم کانادا نیز بتوانند در انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۹ مه ایران شرکت کنند. در همین ارتباط، یک منبع آگاه که خواست نامش فاش نشود، گفت که این درخواست پذیرفته نخواهد شد، زیرا اوتاوا از کشورهای دیگر می‌خواهد تا صندوق‌های اخذ رای خود را در مراکز استقرار هیات‌هایشان در کانادا مستقر کنند اما ایران در حال حاضر هیچ نمایندگی‌ در کانادا ندارد. او همچنین تصریح کرد که درخواست ایران دیر ارائه شده بود.

عملکرد وزارت خارجه

ظریف در ادامه پرسش و پاسخ خود با خبرنگاران در پاسخ به سوالی درباره حملات برخی کاندیداها به عملکرد این وزارت در زمینه دیپلماسی گفت: « کاندیداهای انتخابات حضور و مشارکت مردم و عزت آنان را زیر پا نگذارند و حرف‌هایی بزنند که در شأن مردم ایران باشد، چون دیپلماسی ایران متناسب با شأن مردم است و دیپلماسی سربلندانه و عزتمدارانه است. شما هر کجا سوال کنید همه دنیا این صحبت را با شما می‌کنند و باعث تاسف است که برخی از دوستان در داخل با عزت و سربلندی مردم بازی می‌کنند.»

رئیس دستگاه دیپلماسی ادامه داد: «وقتی این دولت آغاز به کار کرد و دوستان آقایان مشغول به کار بودند ما یک کارگزاری خارجی نداشتیم و سوئیفت انجام نمی‌شد. در حوزه‌های دیگر هم از قبیل نفت و کشتیرانی به همین شکل بود، اما امروز وضعیت تغییر کرده است. ولی دوستان به‌دنبال این هستند که وانمود کنند هنوز وضعیت تغییری نکرده است.» ظریف افزود: «ما زمانی هم قاچاق می‌کردیم و هم خام‌فروشی، هم پول نفت خود را در اختیار برخی دلال‌ها می‌گذاشتیم که منابعی از این کشور را نابود کردند. حالا که این دولت زمینه فروش نفت را به صورت رسمی فراهم کرده است و فراموش نکنیم که اگر دولت می‌خواست همچنان خام‌فروشی کند، تمام انبارهای ما پر‌ از محصولاتی بود که به‌دلیل تحریم نمی‌توانستیم آنها را بفروشیم که دیگر تقریباً جایی برای انبار کردن آنها نداشتیم.»

وزیر امور خارجه در ادامه افزود: «کشتی‌های ما وسط دریا سرگردان بودند، چون مشتری نداشتند و آنها حتی می‌خواستند خام‌فروشی کنند، اما مشتری برای خرید همان مواد خام هم وجود نداشت و کشور نمی‌توانست با عزت در صحنه جهانی حضور پیدا کند. اما امروز شرایط عوض شده است و نفت‌مان را در برابر نفت‌های معتبر بین‌المللی می‌فروشیم و به قول برخی مجبور نیستیم نفت‌مان را بفروشیم و کالاهای بنجل خرید کنیم. بلکه می‌توانیم با فروش نفت‌مان کالاهای لازم خود را بخریم.»

عربستان

ظریف در پاسخ به پرسشی درباره اظهارات اخیر مقامات عربستان، ابراز کرد: «ما تصور می‌کنیم که دولت عربستان سعودی دنبال تنش و تشنج است. این سیاست یک سیاست خطرناک است و هیچ فایده‌ای برای عربستان ندارد و چیزی جز ناامنی برای آن کشور نداشته است. البته واضح است که دولت عربستان در شأنی نیست که جمهوری اسلامی ایران را تهدید کند.»

سند 2030

وزیر امور خارجه همچنین در پاسخ به پرسشی در زمینه سند ۲۰۳۰ گفت: «ایران در طول ۳۰ تا ۴۰ سال گذشته که من در مناصب مختلف حضور داشته‌ام به بسیاری از کنوانسیون‌های بین‌المللی از جمله کنوانسیون‌ حقوق کودک پیوسته است، اما همه موارد این کنوانسیون‌ها مورد تایید ما نبوده است. سند ۲۰۳۰ که در واقع یک چارچوب اقدام است و سندی الزام‌آور نیست و برخی پیشنهادها در آن وجود دارد و چند بند در این سند است که البته با دیدگاه‌های ما مطابقت ندارد. البته برخی دوستان در مصاحبه‌های تلویزیونی برخی حرف‌هایی زدند که واقعاً در آن سند این حرف‌ها وجود نداشت.»

ظریف ادامه داد: «همان زمان وزیر آموزش و پرورش ما مطرح کردند که ما به اجرای مواردی خواهیم پرداخت که مورد تایید خودمان باشد و هر مورد که با دیدگاه‌ها و موازین شرعی و عرف ما مغایرت داشته باشد، هیچ تعهدی به آن نخواهیم داشت و همین موضع را آقای فانی در اجلاس یونسکو نیز تکرار کرد و به صورت مکتوب نیز این موضع از طرف ایران اعلام شد.»