رئیسی در آمریکای جنوبی

 با گذشت یک‌سال از سفر نیکلاس مادورو، رئیس‌‌‌جمهوری ونزوئلا به ایران، ابراهیم رئیسی، رئیس‌‌‌جمهوری کشورمان در سیزدهمین سفر خارجی خود، روز یکشنبه ۲۱ خرداد و در راس هیاتی بلندپایه، راهی سه کشور آمریکای لاتین (ونزوئلا، نیکاراگوئه و کوبا) شد تا این بار، سیاست تقویت روابط با کشورهای همسو و دوست و ارتقای همکاری‌‌‌های اقتصادی، سیاسی و علمی در بالاترین سطح از سوی دولت سیزدهم پیگیری شود. اولین مقصد سفر رئیسی، ونزوئلا بود و وی در بدو ورود به این کشور از سوی مادورو در کاخ ریاست جمهوری این کشور مورد استقبال قرار گرفت.

افزایش سطح همکاری

مهم‌ترین دستاورد سفر رئیس‌‌‌جمهور به کاراکاس امضای ۱۹ سند همکاری‌‌‌ دوجانبه بین ایران و ونزوئلا بود. امضای این اسناد در حضور روسای جمهور دو کشور برگزار شد و مقامات عالی‌‌‌رتبه حاضر ۱۹ سند و تفاهم‌نامه همکاری امضا کردند. همکاری و مشارکت در حوزه‌‌‌هایی همچون «ارتباطات و فناوری اطلاعات، انرژی، ‌‌‌ بیمه، حمل‌ونقل دریایی، آموزش عالی، کشاورزی، دارویی و پزشکی، تبادلات فرهنگی و همچنین توسعه همکاری‌‌‌های معدنی» از جمله اسناد مهم امضا‌شده میان وزرای امور خارجه، نفت، دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، بهداشت و درمان و فرهنگ و ارشاد اسلامی با همتایان ونزوئلایی بود.

هدف‌گذاری ۲۰ میلیارد دلاری

ابراهیم رئیسی عصر دوشنبه به وقت محلی در نشست مطبوعاتی مشترک با همتای ونزوئلایی خود که در جریان برنامه‌‌‌های سفر رسمی به این کشور برگزار شد، با تمجید از سال‌ها مقاومت مردم ونزوئلا در برابر امپریالیسم و ادای احترام به قهرمانان ملی این کشور گفت: «ایران و ونزوئلا منافع و دیدگاه‌‌‌های مشترکی در زمینه‌‌‌های استقلال‌‌‌طلبی، آزادی و عدالت‌‌‌خواهی دارند که باعث شده مردم این دو کشور کنار هم قرار گیرند.» رئیس‌جمهور همچنین با بیان اینکه مردم ایران و ونزوئلا دارای دشمنان مشترکی هستند که نمی‌‌‌خواهند ما مستقل زندگی کنیم، افزود: «ملت ایران در طول سال‌‌‌های گذشته دوستی خود را با مردم ونزوئلا اثبات کرده و همواره نشان داده که دوست روزهای سخت آنان است.» رئیسی با اشاره به اینکه روابط میان ایران و ونزوئلا روابط دیپلماتیک معمولی نیست، بلکه راهبردی است، اظهار کرد: «برخورداری از منافع، نگاه و دشمن مشترک، همکاری‌‌‌های فی‌مابین را عمیق و راهبردی کرده است.» وی در ادامه گفت که ایران و ونزوئلا در سال‌‌‌های گذشته گام‌‌‌های خوبی در جهت توسعه روابط در حوزه‌‌‌های اقتصادی، تجاری، انرژی و خدمات فنی و مهندسی برداشته‌‌‌اند.

به گفته رئیسی، امروز دو کشور مصمم به توسعه روابط در حوزه‌‌‌های مختلف هستند. رئیس‌جمهور در ادامه خاطرنشان کرد: «جمهوری اسلامی ایران به برکت انقلاب اسلامی، خون مطهر شهدا و ایستادگی و مقاومت ملت ایران توانسته فشارها و تحریم‌‌‌ها را تبدیل به فرصت کرده و از این طریق ظرفیت‌‌‌های متنوعی فراهم آورد که آماده به اشتراک گذاشتن آنها با ملت مقاوم ونزوئلاست.» رئیس‌جمهور با مفید و سازنده توصیف کردن مذاکرات با همتای ونزوئلایی خود در راستای ارتقای سطح روابط دو کشور توضیح داد: «در مذاکرات انجام‌شده هر دو طرف تاکید داشتند که با وجود اقدامات صورت‌گرفته برای توسعه روابط، همچنان ظرفیت زیادی برای گسترش همکاری‌‌‌های فی‌مابین وجود دارد.»

رئیسی با اشاره به افزایش حجم تبادلات تجاری میان دو کشور از ۶۰۰ میلیون دلار در سال ۱۴۰۰ به بالای ۳ میلیارد دلار در حال حاضر افزود: «حجم مبادلات تجاری فی‌مابین در گام اول به ۱۰ و در گام دوم به ۲۰ میلیارد دلار قابل افزایش است.» رئیس‌جمهور امضای ۱۹ سند همکاری میان دو کشور در عرصه‌‌‌های صنعتی، معدنی، کشاورزی، انرژی و علمی و فناوری را جلوه‌‌‌ای از اراده دو طرف برای گسترش روابط فی‌مابین توصیف و تصریح کرد: «امیدوارم با اجرای این اسناد بتوانیم گام بلندی در ارتقای سطح روابط دو کشور برداریم.» رئیسی در پایان بار دیگر به قهرمانان ملی ونزوئلا ادای احترام کرد و یاد و نام شهید مقاومت حاج قاسم سلیمانی را گرامی ‌‌‌داشت و به روح بلند او درود فرستاد. در ادامه برنامه‌‌‌های سفر رسمی رئیسی به ونزوئلا، مادورو نشان افتخار ملی ونزوئلا (نشان درجه یک زنان و مردان آزادی‌‌‌بخش ونزوئلا) را به رئیس‌جمهوری اسلامی ایران اعطا کرد. همچنین ابراهیم رئیسی بعد از ظهر روز دوشنبه به وقت محلی در جریان سفر رسمی به ونزوئلا، در نشست مشترک هیات‌‌‌های عالی‌‌‌رتبه دو کشور شرکت کرد.

رئیس‌جمهور در این مراسم با اشاره به توانمندی‌‌‌های کشورمان در عرصه صدور خدمات فنی-مهندسی و فرآوری محصولات کشاورزی و معدنی، خاطرنشان کرد: «ملت ایران به‌‌‌واسطه ایستادگی در برابر نظام سلطه و غلبه بر تحریم‌‌‌ها تجربیات و دستاوردهای ارزشمندی در زمینه علمی و فناوری به‌‌‌دست آورده است که می‌تواند این دستاوردها را با ونزوئلا تبادل کند.» وی با تشکر از استقبال گرم دولت و مردم ونزوئلا، روابط دو کشور را راهبردی توصیف و تصریح کرد: «با وجود گسترش روابط ایران و ونزوئلا در سال‌‌‌های اخیر، ظرفیت‌‌‌های متنوع متقابل ایجاب می‌‌‌کند توافقات دو کشور هر چه سریع‌‌‌تر اجرایی و روابط فی‌مابین به سطوح بالاتری ارتقا یابد.»

رئیسی با اشاره به توانمندی‌‌‌های کشورمان در عرصه صدور خدمات فنی-مهندسی و فرآوری محصولات کشاورزی و معدنی، خاطرنشان کرد: «ملت ایران به‌‌‌واسطه ایستادگی در برابر نظام سلطه و غلبه بر تحریم‌‌‌ها تجربیات و دستاوردهای ارزشمندی در زمینه علمی و فناوری به‌‌‌دست آورده است که می‌تواند این دستاوردها را با ونزوئلا تبادل کند.» رئیس‌جمهور بار دیگر با اشاره به هدف‌‌‌گذاری حجم تبادلات دو کشور تا ۱۰ میلیارد دلار در میان‌مدت تاکید کرد که این رقم می‌تواند در گام بعدی تا ۲۰ میلیارد دلار نیز افزایش یابد.

رئیسی با تاکید بر فعال‌‌‌تر شدن خطوط کشتیرانی میان دو کشور، گسترش همکاری‌‌‌ها در حوزه‌‌‌های صنعتی، معدنی، انرژی و مسائل پولی و بانکی را در تعمیق و تقویت روابط دو کشور حائز اهمیت دانست. رئیس‌جمهور با بیان اینکه نظام جدیدی در جهان در حال شکل‌‌‌گیری است، آینده این تحولات را به نفع کشورهای آزادی‌‌‌خواه و مستقل جهان دانست.

نیکلاس مادورو رئیس‌جمهور ونزوئلا نیز در نشست مشترک هیات‌‌‌های عالی‌‌‌رتبه دو کشور با تمجید از سابقه روابط راهبردی تهران و کاراکاس، از عزم خود و اعضای کابینه این کشور برای آغاز دور جدیدی از تلاش‌‌‌ها و اقدامات برای گسترش روابط با جمهوری اسلامی ایران خبر داد. وی با اشاره به تلاش‌‌‌های ایران و ونزوئلا برای کاهش وابستگی اقتصادی به درآمدهای نفتی و در نتیجه افزایش مقاومت اقتصاد دو کشور در برابر تکانه‌‌‌های خارجی گفت: در جهان جدیدی که در حال شکل‌‌‌گیری است، امپریالیسم در حال سقوط بوده و کشورهایی که در برابر زیاده‌‌‌خواهی مستکبران مقاومت و ایستادگی کردند در آستانه پیروزی قرار دارند.

رئیس‌جمهور ونزوئلا همچنین با ابراز خرسندی از فعال شدن دوباره شرکت‌های صنعتی ایرانی همچون تراکتورسازی و خودروسازی در ونزوئلا، بر تلاش برای تحقق هدف‌‌‌گذاری افزایش حجم تبادلات تجاری دو کشور به رقم ۱۰ میلیارد دلار تاکید کرد. مادورو با تاکید بر ضرورت راه‌‌‌اندازی خط هوایی مستقیم بین دو کشور و نیز تقویت خطوط کشتیرانی برای افزایش مبادلات تجاری میان ایران و ونزوئلا گفت: دو کشور در حوزه گردشگری، کشاورزی و دامپروری ظرفیت‌‌‌های مناسبی برای همکاری دارند. وی همچنین سرمایه‌گذاری ایران در استخراج طلا در ونزوئلا و همکاری شرکت‌های ایرانی در حوزه‌‌‌های صنعتی با این کشور را روابط برد- برد برای دو طرف دانست. در نشست هیات‌‌‌های عالی‌‌‌رتبه ایران و ونزوئلا، روسای جمهور دو کشور شهید «حاج قاسم سلیمانی» و «سیمون بولیوار» سیاستمدار فقید ونزوئلایی را قهرمانان مبارزه با سلطه و امپریالیسم خواندند.

موانع گمرکی، بانکی ‌‌‌و تعرفه‌‌‌ای مرتفع می‌شود

سید‌ابراهیم رئیسی در آخرین برنامه از روز اول سفر رسمی به ونزوئلا، در نشست مشترک بازرگانان دو کشور، تقویت ‌‌‌فعالیت‌‌‌ها و همکاری‌‌‌های دانش‌‌‌بنیان را از جمله اقدامات مهم در حوزه اقتصادی دانست و بر ضرورت ایجاد دفتر فناوری در ونزوئلا تاکید کرد. رئیس‌جمهور با تاکید بر اینکه ظرفیت‌‌‌های به‌‌‌کار‌گرفته‌نشده قابل ملاحظه‌‌‌ای برای افزایش مبادلات اقتصادی میان ایران و ونزوئلا وجود دارد، راه تحقق مناسبات ۲۰ میلیارد دلاری را فعالیت و سرمایه‌گذاری جدی میان دو کشور عنوان کرد. رئیسی بی‌‌‌اثرسازی تحریم و قدرتمندشدن در حوزه اقتصادی را موثرترین راه مقابله با تحریم‌‌‌ها دانست و خاطرنشان کرد: «جوانان ایرانی به‌‌‌وسیله شرکت‌های دانش‌‌‌بنیان از تحریم‌‌‌ها فرصت ساختند و توانستند ایران را در برابر تکانه‌‌‌ها به آرامش و ثبات برسانند.»

رئیس‌‌‌جمهور روابط میان ایران و ونزوئلا را بسیار خوب توصیف و تصریح کرد: «در جهت تسهیل و تسریع توسعه مبادلات اقتصادی، با اجرای توافقات انجام شده، موانع گمرکی، بانکی ‌‌‌و تعرفه‌‌‌ای مرتفع خواهد شد.» همچنین رئیس‌جمهور وظایف سفرای ایران، دفاتر بازرگانی، خانه علم و فناوری و تمامی بخش‌‌‌های فعال در حوزه‌‌‌های صنعت، معدن و امور بانکی را تسهیل امور تجاری میان دو کشور و حل مشکلات شرکت‌های ایرانی دانست.

سیاست خارجی متوازن در دستور کار رئیسی

علی بهادری‌جهرمی، سخنگوی دولت درباره سفر رئیس‌‌‌جمهور به سه کشور آمریکای لاتین در حساب کاربری خود در توییتر نوشت: «مقصد سیزدهمین سفر خارجی رئیس‌‌‌جمهور، ونزوئلاست؛ این کشور دارنده بزرگ‌ترین ذخایر نفت و هشتمین ذخایر گاز دنیاست. سال گذشته حجم صادرات غیرنفتی ایران به ونزوئلا ۴۰۰‌درصد رشد داشت.» وی افزود: «رویکرد دولت گسترش سیاست خارجی متوازن است؛ در همین راستا کوبا و نیکاراگوئه مقاصد بعدی رئیس‌‌‌جمهور است.»