صحبت‌هایم در روند مذاکرات تاثیر مثبت می‌گذارد

دنیای اقتصاد- رییس سازمان انرژی اتمی ایران در گفت‌وگو با خبرگزاری ایسنا، پاسخ برخی از منتقدین به مصاحبه‌اش با روزنامه الحیات از جمله حسین شریعتمداری مدیرمسوول روزنامه کیهان را داد. او با بیان اینکه صحبت‌هایش در مصاحبه با یک روزنامه عرب زبان درباره همکاری با آژانس واقعیت‌هایی بوده که در جلسات خصوصی به طرف‌های گفت‌و‌گو‌کننده اطلاع داده شده بودند، گفت: در مصاحبه با روزنامه الحیات صحبتی خلاف منافع ملی نکردم که بر روند مذاکرات تاثیر سوء بگذارد. عباسی که برای شرکت در کنفرانس سالانه آژانس انرژی اتمی به وین سفر کرده بود در بخش‌هایی از گفت‌وگویی که به صورت ترجمه از روزنامه الحیات بر خروجی سایت‌های خبری قرارگرفته بود، گفته بود که «گاهی اوقات ما اطلاعات غلطی منتقل می‌کردیم، چون چاره دیگری برای گمراه کردن جاسوسان خارجی نداشتیم. گاهی خودمان را ضعیف و گاهی نیز قوی‌تر از آنچه واقعا بودیم جلوه داده‌ایم. او همچنین گفته بود: «هفت سال پیش تهران متوجه شد که ماموران اطلاعاتی سازمان جاسوسی بریتانیا- ام.آی۶.- اطلاعاتی در مورد ایرانی‌هایی که در چارچوب برنامه‌های هسته‌ای ایران با آژانس همکاری داشته‌اند، جمع‌آوری کرده‌اند. دانشمندان هسته‌ای ایرانی نیز که بعدها از سوی جاسوسان صهیونیست به قتل رسیدند در میان همین افراد بودند.» این اظهارات البته با واکنش خارجی از جمله نولاند،سخنگوی وزیر خارجه ایالات متحده روبه‌رو شد که ایران را به نشان دادن عدم واقعیات در برنامه هسته‌ای‌اش متهم کرده بود.

از سوی دیگر حسین شریعتمداری سرمقاله‌نویس کیهان هم از این موضع به سادگی عبور نکرد. او با اشاره قرار دادن آنچه که از سوی عباسی در سایت‌های خبری انتشار یافته بود در یکی از شمارگان روزنامه خود این اظهارات را خطای فاحش خوانده و نوشت «با توجه به اینگونه خطاهای فاحش، آن هم در پرونده هسته‌ای کشورمان، اولین و ابتدایی‌ترین گام ضروری آن است که اظهارنظر در این باره تنها برعهده مسوول تیم هسته‌ای، سخنگوی تیم یا شخصیت‌هایی که جایگاه آنان از قبل تعریف شده است، باشد.»

شریعتمداری دلسوز است

به گزارش ایسنا فریدون عباسی دوانی، رییس سازمان انرژی اتمی درباره انتقاد مدیر مسوول روزنامه کیهان از سخنان وی در گفت‌وگو با روزنامه الحیات، گفت: شریعتمداری نسبت به مسائل کشور دلسوز بوده و با انتقادات خود می‌خواست هشدار دهد که از دستاوردهای کشور بهتر حفاظت شود.

وی با بیان اینکه شریعتمداری مجاز به نقد صحبت‌های من است، تصریح کرد: اما مناسب بود که وی اصل صحبت‌ها را مطالعه می‌کرد، یعنی اگر به الحیات استناد کرده و همان را مطالعه می‌کرد متوجه می‌شد که من صحبتی خلاف منافع ملی نکردم که بر روند مذاکرات تاثیر سوء بگذارد، صحبت‌های من ممکن است در روند مذاکرات تاثیر مثبت داشته باشد، اما به طور قطع تاثیر منفی ندارد.

این صحبت‌ها را در جلسات خصوصی هم به طرف‌های گفت‌وگو کننده ارائه می‌دادیم

معاون رییس‌جمهور با بیان اینکه صحبت‌های من واقعیت‌هایی بوده که در جلسات خصوصی نیز به طرف‌های گفت‌وگو‌ کننده اطلاع می‌دادیم، افزود: ما بارها از طرف مذاکره کننده خواستیم که نگرش خود را در گزارش‌دهی به شورای حکام عوض کند تا این موضوع منجر به صدور قطعنامه و فشار بیشتر ضد ایران نشود، ولی از آنجا که صحبت‌های ما اثر نکرده و طرف مقابل منش و روش گزارش‌دهی خود را عوض نمی‌کرد، باعث شد من در مصاحبه با الحیات این موضوع را مطرح کنم که آژانس نباید در بررسی‌های خود از اطلاعاتی که سرویس‌های امنیتی در اختیارش می‌گذارند استفاده کند، بلکه باید به اطلاعات بازرسان خود استناد کند.

عباسی ادامه داد: من در مصاحبه خود به درستی به تشریح موضوع پرداختم تا هم افکار عمومی در داخل و هم جامعه جهانی اطلاع داشته باشند که ما در چه شرایط سختی به تکنولوژی دست پیدا می‌کنیم، در این زمینه به تناسب و با هماهنگی‌هایی که در داخل خواهیم داشت، مطالب دیگری را در آینده هر جا که منافع‌مان اقتضا کند و لازم باشد اطلاع‌رسانی می‌کنیم؛ با این حال من از نقد شریعتمداری بر سخنان و تفکرات خودم استقبال می‌کنم، زیرا همین نقدها است که برای آینده مفید بوده و مسیر درست آینده را پیش‌روی ما قرار می‌دهد. وی ضمن اشاره به بخشی از مصاحبه‌اش با روزنامه الحیات، تاکید کرد: بازرسان آژانس افرادی متخصص و حرفه‌ای هستند و اطلاعاتی که از مجموعه‌های صنعت هسته‌ای ایران به دست‌می‌آورند حاصل بازرسی حضوری و اندازه‌گیری‌ها در محل است و ارتباط کارشناسان ما با بازرسان آژانس بر مبنای تکالیف جمهوری اسلامی ایران در مقابل آژانس و رعایت و حفظ حقوق کشور بوده است.

او ادامه داد: ایران در برابر بازرسان بسیار شفاف، واقعی و فنی عمل می‌کند، ولی نباید هیچ‌گونه مجال یا زمینه‌ای برای بدخواهان ملت ایران فراهم شود تا بتوانند از همکاری فنی وحرفه‌ای ما با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی سوءاستفاده کنند. عباسی همچنین خطاب به مدیران آژانس گفت: ما انتظار داریم اطلاعات فنی و مشخصات مجموعه‌های صنعتی را در سایت آژانس یا گزارش‌های مربوطه ننویسند تا بهره‌برداری خرابکاران و تروریست‌ها به حداقل ممکن کاهش یابد، زیرا دستیابی به این هدف نیازمند هوشیاری و ذکاوت مسوولان دو طرف است.

تجهیزات زیمنس ممکن است به دست واسطه‌های خرابکار افتاده باشد

همچنین درباره ادعای شرکت زیمنس در رد اظهارات علاءالدین بروجردی مبنی بر جاسازی مواد منفجره در تجهیزات هسته‌‌ای فروخته شده به ایران گفت: اگرچه به بهانه تحریم‌ها ممکن است شرکت‌های خارجی مستقیم به ایران چیزی نفروشند، یعنی به دلیل تحریم‌های اعمال شده با ما مراوده مستقیم ندارند که از طریق باز کردن ال‌سی، پرداخت نقدی یا راه‌های قانونی دیگر امکان معامله با آنها وجود داشته باشد، اما در چنین شرایطی شرکت‌های واسطه ورود پیدا کرده و جنس‌های موردنظر کشورهای مختلف را تامین می‌کنند. او با یادآوری اظهارات علاءالدین بروجردی مبنی بر جاسازی مواد منفجره در تجهیزات هسته‌ای فروخته شده به ایران، ادامه داد: قطعاتی که بروجردی به آن اشاره کرده از شرکت‌های مختلف تامین شده که یکی از آنها شرکت زیمنس است، این تجهیزات می‌تواند به دست واسطه‌ها افتاده و واسطه‌ها که معمولا از طرف سرویس‌های امنیتی بیگانه هدایت می‌شوند، در وسایل ارائه شده به ایران، دستکاری کرده و با کار گذاشتن مواد منفجره آنها را در اختیار ایران گذاشته باشند. عباسی با بیان اینکه معمولا شرکت‌های معتبر جهان در کارخانه‌های خود دست به اقدامات خرابکارانه نمی‌زنند، یادآور شد: این شرکت‌ها حتی اگر در بحث‌های جاسوسی و سرویس‌های امنیتی کشورها فعال باشند، یا بخش‌های خاصی را در کارخانه خود دارند که پرسنل عادی از آن خبر ندارند یا اینکه تجهیزات را از کارخانه خارج می‌کنند و در جای دیگری آنها را دستکاری کنند.

منطقه فردو محافظت شده است، امکان جاسازی ابزار جاسوسی در آن وجود ندارد

رییس سازمان انرژی اتمی درباره رد اظهارات وی در نشست عمومی آژانس بین‌المللی انرژی از سوی روزنامه انگلیسی ساندی‌تایمز مبنی بر دخالت نداشتن بازرسان در قطع برق سایت فردو و اینکه علت قطع برق فردو انفجار یک ابزار نظارتی جاسوسی مخفی شده میان صخره‌‌ها بوده که پس از آنکه سربازان ایرانی قصد جابه‌جایی آن را داشتند، منفجر شده است تاکید کرد: اینکه گفته می‌شود مواد منفجره جاسوسی در این منطقه منفجر شده به هیچ وجه صحت ندارد، ‌چون اطراف سایت فردو منطقه حفاظت شده است ضمن آنکه انفجار مورد اشاره در کیلومترها دورتر از سایت فردو اتفاق افتاده است. او در توضیح چگونگی تلاش برای قطع برق سایت فردو ادامه داد: کابل‌های برق بین دو دکل نزدیک شهر قم با استفاده از مواد منفجره قطع شدند. چون آنها می‌دانند که قطع برق به دستگاه‌های سانتریفیوژ آسیب می‌زند؛ ‌اینها توصیه فنی بوده که به خرابکارها داده شده بود تا این کار را انجام دهند.

عباسی تاکید کرد: ولی از آنجا که در مجتمع‌ها برق اضطراری و سیستم‌های ثابت‌کننده ولتاژ پیش‌بینی شده در کار آسیب‌رسانی موفق نبوده‌اند، مدت‌هاست که از این سیستم‌ها برای جلوگیری از اختلا‌ل‌ در برنامه غنی‌سازی استفاده می‌کنیم و همچنان در آینده این حفاظت‌های فنی را انجام خواهیم داد.