ترمیمی زیبا، اما پرهزینه
هدیه لطفی
اینکه چگونه باید آرایش کنیم را همه ما از سنین خردسالى وقتى یواشکى به سراغ کیف لوازم آرایش مادرمان مى‌رفتیم و سر و صورتمان را قرمز مى‌کردیم بلدیم.

آنچه اهمیت دارد، طریقه صحیح آرایش و رفع عیب‌هاى صورت با استفاده از محصولات آرایشى است؛ به عبارت دیگر یک آرایش ترمیم‌کننده. قبل از اینکه ببینیم چه رنگى به صورتمان مى‌آید و چه رنگى مناسب فصل است، ابتدا باید به فکر ترمیم چاله‌هاى صورت بود.
ابتدا صورت را با یک لایه کرم مرطوب‌کننده بپوشانید. سپس قلم مو را به پن‌کیک آغشته و روى صورت بزنید. در صورت استفاده از کرم پودر آن را روى اسفنج خیس مالیده و سپس روى صورتتان پخش کنید.
پس از مالیدن کرم پودر کمى پن‌کیک روشن را با قلم مو روى صورتتان بکشید تا کاملا پخش شود و دیر عرق کند. اگر صورتتان پهن است از کشیدن یکنواخت پن‌کیک روى صورت خوددارى کنید. نواحى کنار گوش محل رویش مو و زیر چانه را پررنگ بزنید تا صورتتان کوچک‌تر نشان داده شود. از پن‌کیک دو رنگ (تیره و روشن) نیز مى‌توان براى این کار بهره گرفت. با پن‌کیک تیره مى‌توان براى کوچک و کوتاه نشان دادن بینى، بزرگ نشان دادن چشمان گود رفته و گردن باریک، برجسته نشان دادن گونه و برطرف کردن لکه‌ها و زخم‌ها استفاده کرد. براى برجسته نشان دادن گونه یک خط از گوشه دهان به وسط گوش و یکى دیگر به صورت عمودى از گوشه خارجى چشم به طرف چانه فرض کنید. تلاقى این دو خط را در نظر گرفته و پودر تیره را به صورت هلالى روى صورت بکشید. براى اینکه بدانید چه رنگ آرایشى به شما مى‌آید به رنگ موهایتان توجه کنید.
اگر موى گندمى یا زیتونى دارید، سراغ بنفش، قرمز و یاسى بروید. اگر موهایتان خرمایى است، سایه‌هاى براق، کرم و رژ‌لب نارنجى پیشنهاد مى‌شود. موهاى شرابى یا بلوطى نیز تمامى رنگ‌هاى تابستانى را مى‌پذیرد. سبز یا آبى انتخاب خوبى است. براى موهاى بور نیز انتخاب اول رژ لب قرمز است. این افراد اگر بیشتر از خط چشم یا ریمل استفاده کنند، زیباتر خواهند شد تا سایه‌هاى بنفش و صورتى. تیپ مشکى‌ها نیز پیشنهاد مى‌شود سراغ طوسى، خاکسترى، مشکى و سرمه‌اى بروند و از رژ لب‌هاى قرمز و نارنجى و سرخابى استفاده کنند.
اگر عینک مى‌زنید، بیشتر از سایه‌هاى قهوه‌اى، آبى و بنفش استفاده کنید. استفاده از سایه‌هاى روشن و صدفى باعث گم شدن چشم پشت عینک مى‌شود. اگر عینک تان فریم مشکى دارد حتى‌الامکان از ریمل استفاده کنید و تا مى‌توانید خط چشم نکشید. این گونه چشم تان بیشتر مورد توجه قرار مى‌گیرد. برعکس در عینک‌هاى گریف (بدون فریم) یا عینک‌هاى پنسى هر چه سایه روشن‌تر باشد، چشم بیشتر جلوه مى‌کند. نکته مهم دیگر در آرایش‌هاى ترمیمى استفاده از سایه کمرنگ براى رفع گودى چشم است. سایه روشن را از گوشه داخلى تا کمى خارج چشم زده و سپس کمى سایه تیره دور چشم بزنید تا چشم بیشتر جلوه کند. در مدل‌هاى آرایشى که امروزه طرفدار دارد، بیشترین تمرکز روى چشم است. استفاده از دو رنگ سایه مات و تیره مثلا آبى- سرمه‌اى در صورت سفید بودن چهره، باعث زیباتر شدن چشم مى‌شود.
برعکس استفاده از سایه تک‌رنگ چشم را کوچک نشان مى‌دهد. مالیدن سایه بدون خط چشم باعث مریض حال نشان دادن فرد مى‌‌شود.
حتما از ریمل یا خط چشم براى تکمیل آرایش استفاده کنید. در این نوع آرایش براى بهتر جلوه کردن لب نیز از رژلب و مداد لب همزمان استفاده کنید. رژلب روشن و براق بیشتر براى لب‌هاى خیلى بزرگ و کشیدن مداد لب براى لب‌هاى باریک بسیار توصیه مى‌شود.
براى یک آرایش طبیعى که تنها صورت شما را از بى‌حالى و رخوت درآورد، استفاده از پودر کمرنگ، ریمل رقیق و رژگونه آجرى و رژ لب براق با رنگ‌مایه صورتى بسیار عالى است.
در آرایش طبیعى کشیدن خط چشم دور تا دور چشم و سایه‌هاى دو رنگ زیاد مطرح نیست، اصل مهم قرینه نبودن آرایش چشم و گونه است که مهم‌ترین ویژگى صورت طبیعى است.
دانشجویان پرمصرف
میانگین هزینه مصرفی هر فرد برای تهیه لوازم آرایش، طبق جدول زیر برآورد می‌شود.
البته با این فرض که خرید محصولات هر ۲ ماه یکبار صورت گیرد، باید شرایط خانوادگی و میزان درآمد این اشخاص را نیز در نظر گرفت.
بعضی از این افراد نیز بدون توجه به نیاز و فقط بنا به علاقه شخصی خود به خرید لوازم آرایش جدید روی می‌آورند و بعضی دیگر هم یکسری محصول را خریداری کرده و به صورت مشارکتی در خانواده استفاده می‌کنند.
ایران سومین مصرف‌کننده لوازم آرایش در خاورمیانه
کشور ما سومین مصرف‌کننده لوازم آرایش در خاورمیانه است و بنا بر برآوردهای غیر رسمی 25 تا 30درصد کل این محصولات که بخش عمده‌ای از آن تقلبی و غیر استاندارد است از طریق قاچاق و تجارت چمدانی وارد کشور می‌شود.
دکتر علی رادمنش متخصص پوست و مو با بیان این مطلب می‌گوید: بیش از ۵۰درصد لوازم آرایشی و بهداشتی مانند کرم‌های پودر و مواد ساخت ریمل‌های آرایشی، تقلبی است و سودجویان با افزودنی‌های غیرمجاز و انواع چربی که معلوم نیست از چه چیز به دست آمده این مواد را تولید می‌کنند و متاسفانه خانم‌ها هم به خاطر قیمت پایین، این لوازم را خریداری می‌کنند و دچار بیماری‌های مختلف پوستی می‌شوند.
وی افزود: «افلاتوکسین»ها مواد تولیدشده‌ای توسط قارچ‌ها هستند که برای حیوانات و انسان، سمی هستند. افلاتوکسین B1 شایع‌ترین نوع موجود و یکی از قوی‌ترین مواد سرطان‌زا برای انسان محسوب می‌شود. مصرف افلاتوکسین توسط انسان می‌تواند منجر به صدمات کبدی حاد شود. آزمایشات صورت‌گرفته بر روی مواد آرایشی غیرمجاز نشان‌دهنده این است که میزان این ماده سمی در این مواد بسیار بالاتر از حد مجاز است و این ماده به راحتی از روی پوست جذب بدن می‌شود. «مجید عطایی» مشاور معاون دارو و غذای وزارت بهداشت و درمان نیز در مورد استفاده از لوازم آرایشی می‌گوید: خانم‌ها فقط باید از لوازم آرایشی و بهداشتی که دارای برچسب فارسی و توضیحات مربوط به تاریخ تولید و انقضاء هستند، استفاده کنند. بنابراین بهترین روش این است که به مردم این آگاهی داده شود که از این لوازم آرایشی فاقد مجوز از وزارت بهداشت استفاده نکنند.
عطایی تاکید کرد: مهم‌ترین علامت اجناس تقلبی، طرز بسته‌بندی و کیفیت آن است زیرا هرچه بسته‌بندی محصولات تقلبی با مهارت انجام شود؛ اما به دلیل آنکه می‌خواهند تولید چنین محصولاتی کم‌هزینه باشد، قوطی‌های بسته‌بندی آن از کیفیت بسیار پایین برخوردار است و روی بسته‌بندی مواردی نوشته شده که حتی در کاتالوگ داخلی آن نوشته نشده است.
وی با اشاره به اینکه اجناسی که به صورت تقلبی وارد می‌شود معمولا مارک‌های معروف و معتبر است، افزود: بیشتر اجناس از افغانستان، پاکستان و کشورهای حوزه خلیج فارس وارد می‌شود و گاهی اوقات افراد متقلب چنان محصولات خود را با ظرافت و مهارت تولید می‌کنند که امکان تشخیص آن وجود ندارد.
«دکتر فرجام» روانشناس اجتماعی در مورد استفاده بیش از حد از لوازم آرایشی نظری دیگر دارد: در دهه ۶۰ که کشور درگیر جنگ بود پدیده زیبایی چندان مورد توجه نبود؛ اما از سال ۷۰ در سراسر کشور خصوصا شهر تهران، تاسیس سالن‌های زیبایی و آرایشگاهی و استفاده از لوازم آرایشی سیر صعودی خود را طی کرد.
وی افزود: با ورود محصولات آرایشی به کشور، بحث زیبایی پوست و مو نیز به همان میزان سیر صعودی را پیمود به طوری که استفاده از لوازم آرایشی به حد افراط رسید و روزبه‌روز به میزان تقاضا برای استفاده از این لوازم افزوده می‌شود، وی تاکید کرد: استفاده بیش از حد از لوازم آرایشی سلامت زنان و دختران جوان ما را به خطر می‌اندازد و آنها بدون توجه به این مساله در آرایش خود افراط می‌کنند این در حالی است که معمولا در کشورهای پیشرفته آرایش کردن مختص زنان سالمند است.