سینما «جمهوری» هنوز تعطیل است

ایسنا - با گذشت بیش از ۷ ماه از تاریخ ۲۴ آبان‌ماه و آتش‌سوزی سینما «جمهوری»، هنوز این سینما تعطیل است و وضعیت بازسازی آن مشخص نیست.

سینما «جمهوری» ۶۰ ساله که در بهمن ماه ۸۵ با پشت سر گذاشتن مراحل مختلف بازسازی و تبدیل شدن به دو سالن نمایش مجزا، مورد بهره‌برداری مجدد قرار گرفته بود، بامداد ۲۴ آبان‌ماه ۸۷ در آتش سوخت و طبقه اول سینما (شامل سالن نمایش‌یک و سالن انتظار) به‌طور کامل تخریب شد و بخش‌های زیادی از طبقه دوم نیز بر اثر آتش‌سوزی از بین رفت. همان روز علی مصفا مالک این سینما و بهروز تشکر مدیر روابط‌عمومی سازمان آتش‌نشانی اعلام کردند: علت این حادثه در دست بررسی است. علی مصفا در گفت‌وگوی دیگری در ۱۹ آذرماه مطرح کرده بود: وضعیت سینما «جمهوری» در همان مرحله قبلی است و اتفاق جدیدی رخ نداده است و هنوز منتظر پاسخ بیمه و آتش‌نشانی هستیم.

در نهایت ۲۴ آذر رییس سازمان آتش‌نشانی تهران از عمدی بودن علت آتش‌سوزی سینما جمهوری خبر داد.

حاجی بیگی در پاسخ به این سوال که این حریق چگونه اتفاق افتاده است، اعلام کرده بود: «چگونگی وقوع این حریق مشخص نیست و تنها کارشناسان ما تشخیص داده‌اند که دلیل وقوع این آتش‌سوزی عمدی بوده است.» رییس سازمان آتش‌نشانی تهران میزان خسارت مالی وارده به سینما جمهوری را ۲۵۰ تا ۳۰۰میلیون تومان عنوان کرد و افزود: دلیل وقوع این حادثه به مراجع قضایی و بیمه اعلام خواهد شد.

اما با رخ دادن این حادثه ناگوار جمعی از سینماگران به اظهار نظر پرداختنند. مسعود کیمیایی گفت: هر سالن سینمایی که از بین می‌رود، تکه‌ای از فرهنگ است که از بین می‌رود. من هیچ‌وقت نمایش «اسپارتاکوس» را در سینما جمهوری از خاطر نمی‌برم و این سینمایی است که فیلم‌های زیادی را در آن دیدم و در واقع اینها معلمان ما بودند که یک‌یک دارند یا آتش می‌گیرند یا از بین می‌روند.

عزت‌الله انتظامی اظهار امیدواری کرد: سینما جمهوری به سرنوشت سینما «آزادی» که چند سال مخروبه ماند تا ساخته شد، دچار نشود. باعث تاسف و تعجب است که چنین آتش‌سوزی در مرکز شهر اتفاق می‌افتد و این مقدار خرابی به‌همراه می‌آورد. اما با توجه به این‌که صاحب سینما مشخص و حاضر است امیدوارم سریعتر بازسازی شود.

احمدرضا درویش هم در یادداشتی به آن پرداخت و پیشنهاد داد: «در حد توان تا یک‌سال بلیت صندلی‌های سینما «جمهوری» را پیش‌خرید کنیم.» و جعفری‌جلوه معاون سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز سال گذشته در اظهارنظری گفت: همکاران ما در اداره کل نظارت ارزشیابی و موسسه سینماشهر موظف هستند که مساله سینما «جمهوری» را پیگیری کنند و همان‌طور که دو سال پیش این سینما با همکاری موسسه سینمایی شهر بازسازی شد و به ارائه خدمات بهتر به مراجعه‌کنندگان پرداخت، قطعا امروز نیز با همین دیدگاه برای بازسازی مجدد این سینما نیز اقدام خواهد شد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دیگر مسوولی بود که در این خصوص به اظهار نظر پرداخت و با اشاره به اتفاقی بودن آتش‌سوزی سینما جمهوری، گفت: همیشه می‌توانیم فرض کنیم که حوادثی از قبیل آتش‌سوزی اتفاق می‌افتد و در مورد خیلی از سینما‌ها نیز این اتفاق افتاده است. اکنون عده‌ای حدس زده و ماجرا را به این موضوع نسبت می‌دهند که یک طراحی بوده، البته همیشه این احتمال را نیز باید در نظر گرفت.

محمدحسین صفارهرندی با تکذیب شایعاتی که در این خصوص مطرح شده، تصریح کرد: عده خاصی معتقدند که حادثه فوق به دلیل ایجاد بهانه‌ برای تغییر کاربردی محل مذکور بوده است و افراد دیگری نیز اعتقاد دارند که آتش‌سوزی سینما جمهوری به‌واسطه دست داشتن صاحبان این سینما در جریانات سیاسی یا جانبداری از یک جریان رخ داده است. لذا در خصوص این حادثه، مراکزی که صاحب صلاحیت هستند باید تصمیمات لازم را اتخاذ کنند و به هر نتیجه‌ای که رسیدند، همان حرف آخر خواهد بود. وزیر ارشاد افزود: در چند سال اخیر برای بازسازی این سینما از سوی وزارت ارشاد کمک‌هایی به موسسه سینمای شهر که وابسته به ارشاد نیز هست، صورت گرفت. اکنون هم که دچار چنین حادثه‌ای شده اگر صاحب سینما انگیزه ادامه کار را داشته باشد، دوباره به آنها کمک خواهیم کرد.

اکبر تشکری‌نیا، مدیرعامل شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهرداری تهران که پیش از این پس از سال‌ها سینما آزادی را که در حادثه مشابه‌ای ویران شده بود، ساخت با بیان این‌که اگر مدیریت شهری تصمیم بگیرد آمادگی ساخت این سینما را نیز داریم، تصریح کرد: رعایت استانداردهای جهانی در ساخت سینما بسیار مهم است و این حوادث را کاهش می‌دهد و تا زمانی که در ساخت سالن‌ها استانداردهای لازم رعایت نشود، شاهد چنین حوادثی خواهیم بود.

مدیرعامل موسسه سینما شهر در اواخر سال گذشته درباره وضعیت بازسازی سینما«جمهوری» گفت: باید ابتدا مسائل حقوقی این سینما حل شود، ۵۰درصد این سینما متعلق به خانواده مرحوم حاتمی و ۵۰درصد دیگرش به یکی از نهادها تعلق دارد و اینها باید به یک تصمیم واحد برسند و مسایل بیمه سینما نیز حل شود تا درباره بازسازی‌ آن که در دستور کار ما قرار دارد، تصمیم گرفته شود.