روند کاهشی نرخ بیکاری تابستان و پاییز

رییس مرکز آمار ایران از اعلام همزمان نرخ بیکاری در دو فصل تابستان و پاییز خبر داد، اما گفت که به طور کلی کاهش نرخ بیکاری در شش ماهه اخیر را تایید می‌کند. در حالی که آخرین نرخ بیکاری رسمی اعلام شده در سال جاری، مربوط به بهار است که ۶/۱۴ درصد اعلام شده، عادل آذر، پنج‌شنبه گذشته در حاشیه اولین جلسه ستاد تهیه حساب‌های بخش تعاون کشور در جمع خبرنگاران گفت: برای نرخ بیکاری تابستان ابتدا اطلاعات دو استان باقی مانده بود که در نهایت مجبور شدیم برای یک استان پیش‌بینی افزایش نمونه در حد دقیق‌تر شدن نرخ بیکاری داشته باشیم تا از این طریق بتوانیم نرخ بیکاری استان‌ها را به صورت دقیق محاسبه کنیم؛ با این فرآیند نرخ بیکاری تابستان و پاییز به طور همزمان اعلام می‌شود.

رییس مرکز آمار ایران در ارتباط با زمان دقیق اعلام نرخ بیکاری شش ماهه گذشته کشور با تاکید بر این نکته که نمی‌توانم زمان قطعی بدهم، تصریح کرد: به دلیل اتمام فصل پاییز، دو نرخ را در یک مقطع زمانی اعلام خواهیم کرد. وی در پاسخ به سوال دیگری در خصوص اینکه شما در جلسه شورای‌عالی اشتغال ایجاد یک میلیون شغل جدید را تایید کردید و آیا این به معنی کاهش نرخ بیکاری تابستان و پاییز سال جاری است؟ گفت: در آنجا فقط بحث فرصت‌های شغلی جدید مطرح بود، ولی به صورت کلی تایید می‌کنم که آ‌مارها نشان می‌دهد نرخ بیکاری در شش ماه گذشته کاهش یافته است.

عادل آذر ادامه داد:‌ آن یک میلیون شغلی که مرکز آمار تایید کرده، مربوط به اقدامات تابستان۸۸ تا تابستان ۸۹ و یکسال تمام است و به این معنی که این میزان در سال ۸۹ ایجاد شده باشد، نیست.

رییس مرکز آمار ایران درباره این سوال که زمستان ۸۸ و بهار ۸۹ نرخ بیکاری در کشور جهش چند درصدی داشته است و آیا تایید یک میلیون شغل می‌تواند گواهی بر کاهش نرخ بیکاری باشد؟ با تایید این موضوع گفت: تاکنون محاسبات وضعیت بیکاری تابستان و پاییز سال جاری نشان می‌دهد که وضعیت نسبت به بهار ۸۹ بهتر است و نرخ بیکاری کاهش خواهد یافت، اما تک رقمی بودن یا دو رقمی بودن آن را پس از پایان محاسبات اعلام می‌کنیم.

مرجع محاسبه نرخ تورم

وی در ارتباط با موضوع تفکیک حساب‌ها و مرجع محاسبه نرخ تورم و نتیجه مذاکرات مرکز آمار و بانک مرکزی در این خصوص اظهار داشت: هم‌اکنون در این زمینه ما منتظر اعلام قانون هستیم، ولی این مساله در قالب مصوبه شورای‌عالی آمار مطرح شده بود که با بانک مرکزی نیز توافقاتی داشتیم و هم‌اکنون این مساله در قالب برنامه ۵ ساله پنجم هم مطرح شده و به محض ابلاغ وارد فاز عملیاتی خواهد شد. عادل آذر در بخش دیگری از سخنانش به تفکیک حساب‌های بخش تعاون از دو بخش دولتی و خصوصی نیز اشاره کرد و افزود: زمان‌بندی پروژه تهیه حساب‌های بخش تعاون کشور از ابتدای دی‌ماه سال‌جاری تا ابتدای دی‌ماه سال ۹۱ است؛ هرچند مقدمات آن در سال گذشته فراهم شد. این مقام مسوول با تاکید بر اینکه امیدواریم در ابتدای سال ۹۰ خروجی‌های اولیه این طرح را داشته باشیم، بیان داشت: در زمان اجرای پروژه اطلاعات اقتصادی مربوط به بخش‌های مختلف تعاونی به محض مشخص شدن اعلام می‌شود، ولی به صورت کلی پروژه حساب‌های ملی بخش تعاون به صورت فصلی و سالانه قابل ارائه خواهد بود.

آخرین اقدامات یارانه‌ای مرکز آمار

آذر درباره آخرین اقدامات مرکز آمار ایران برای اصلاح اطلاعات اقتصادی خانوار و خانواده‌های جا مانده از طرح هدفمندی یارانه‌ها اظهار داشت: خوشبختانه تعداد مراجعات از ابتدای آذرماه سال جاری و از زمانی که سامانه اطلاعات اقتصادی خانوار باز شد، نشان می‌دهد که بیش از ۹۷ درصد از مردم مشکلی در این سامانه ندارند و هم‌اکنون تغییرات مربوط به تولید، فوت، ازدواج و طلاق در این سامانه صورت می‌گیرد. این مقام مسوول با تاکید بر اینکه ماهانه به صورت متوسط حدود ۳۶ هزار نفر فوتی در کشور داریم، بیان داشت: به دلیل اینکه از ابتدای مهرماه سال‌جاری این سامانه بسته شده بود و اجازه اصلاح اطلاعات اقتصادی خانوار داده نمی‌شد، هم‌اکنون اطلاعات قبلی افراد در دست بررسی است، ولی با باز شدن آن مردم می‌توانند مراجعه داشته باشند و اطلاعات جدیدی را که مدنظر آنها است، وارد کنند. آذر با اعلام اینکه فراخوان اولیه برای مراجعه مردم در این سامانه تا ۱۵ دی ماه سال جاری بود، بیان داشت: هم‌اکنون به این جمع‌بندی رسیدیم که سامانه به صورت دائمی فعال باشد تا افراد بتوانند تغییرات خانوار خود را در سامانه وارد کنند. رییس مرکز آمار ایران به مصوبه کارگروه تحول اقتصادی دولت در خصوص جمع‌آوری اطلاعات اقتصادی خانوار اشاره کرد و اظهار داشت: تغییرات شش ماهه دوم سال‌جاری در اول سال آینده توسط سازمان هدفمندی یارانه‌ها اعمال می‌شود که به همین نسبت تاخیر شش ماهه‌ای نیز برای اطلاعات بعدی اتفاق خواهد افتاد. وی به ادامه راستی آزمایی اطلاعات اقتصادی خانوار به صورت هفتگی اشاره کرد و با بیان اینکه این اطلاعات در اختیار سازمان هدفمندی یارانه‌ها قرار می‌گیرد، افزود: راستی آزمایی اطلاعات هویتی و شناسنامه‌ای افراد و خانواده‌ها طرح مجزایی است که از ابتدای سال جاری با استفاده از ۱۴ پایگاه پشتیبان در کل کشور آغاز شده است که امیدواریم تا پایان سال جاری این راستی آزمایی اقتصادی نیز نهایی شود؛ گرچه عجله‌ای برای تحویل آن نداریم. رییس مرکز آمار ایران میزان مراجعه مردم از ابتدای آذر ماه سال جاری به سامانه الکترونیکی مرکز آمار تا روز گذشته حدود ۷ میلیون مراجعه دانست و گفت: از این تعداد افراد کمتر از یک میلیون نفر جدید بودند که بخش مهمی از آن را تولدها شامل می‌شود؛ بنابراین از مهرماه سال‌جاری تا کنون و در این دوره سه ماهه مراجعات جدیدی به سامانه مرکز آمار ایران شده است، ولی بررسی‌ها نشان می‌دهد که بیشتر مراجعات برای ثبت‌نام‌های قبلی است. وی با بیان اینکه هم‌اکنون دو سامانه برای موضوع یارانه‌ها فعال است که یکی به آدرس www.yaraneh.amar.org.ir است که به جمع‌آوری یا اصلاح اطلاعات اقتصادی خانوار می‌پردازد. پس از این با انجام راستی آزمایی اطلاعات به سامانه www.refahi.ir که متولی آن سازمان هدفمندی یارانه‌ها است، ارجاع داده می‌شود که اگر این سامانه باز شود مردم می‌توانند افتتاح حساب جدید داشته باشند یا اطلاعات خانوار خود را از ازدواج، طلاق و موارد دیگر ارائه کنند.

نرخ بیکاری از سال ۸۴ تا۸۸

آخرین آمار منتشر شده از سوی مرکز آمار ایران حاکی از آن است که نرخ بیکاری کشور با ثبت رکورد ۹/۱۱ درصدی در سال ۸۸ به مرز ۱۲ درصد نزدیک شده که بالاترین رقم در پنج سال اخیر است. آمار بانک مرکزی نیز از حرکت خزنده این نرخ از پاییز ۸۷ به این سو حکایت دارد. براساس آمار رسمی بانک مرکزی، نرخ بیکاری که در پاییز ۸۷ معادل ۵/۹ درصد بود، در زمستان ۸۷ به ۴/۱۰ درصد، در بهار ۸۸ به ۱/۱۱ درصد و بالاخره در پاییز ۸۸ به ۳/۱۱ درصد افزایش یافته است که با توجه به رقم ۹/۱۱ درصدی بیکاری برای کل سال ۸۸ به نظر می‌رسد این روند در زمستان ۸۸ تشدید شده باشد. این روند در نرخ بیکاری کاملا متفاوت با روندی است که از سال ۸۴ به صورت نزولی بر این شاخص حکمفرما بود. به این صورت که نرخ بیکاری از ۵/۱۱ درصد در سال ۸۴ به ۳/۱۱ درصد در سال ۸۵،‌ سپس ۵/۱۰ درصد در سال ۸۶ و بالاخره ۴/۱۰ درصد در سال ۸۷ کاهش یافته بود.