دلیل اصرار بر اصلاح قانون انتخابات

عکس: خبرگزاری فارس

تلاش برای اصلاح قانون انتخابات به معنی وجود تخلف در انتخابات گذشته نیست دنیای اقتصاد- سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوالی درباره اصلاح قانون انتخابات می‌گوید: انتخابات در طول سالیان گذشته در کمال سلامت و دقت برگزار شده و خدشه‌ای به سلامت آن وارد نیست، اما لازم است قانون انتخابات و نظام انتخاباتی ما در همه موارد اصلاح شود که ان‌شاءالله با تعیین سیاست‌های کلی قانون جامع انتخابات در مجمع تشخیص مصلحت، این موضوع مورد تصویب مجلس قرار خواهد گرفت.

این موضع سخنگوی شورای نگهبان بعد از چند هفته بالا گرفتن بحث‌ها پیرامون اصلاح قانون انتخابات و مطرح شدن احتمال تغییر در مجری انتخابات اتخاذ شده است. پیش‌تر محمدرضا میرتاج‌الدینی، معاونت اجرای قانون اساسی رییس‌جمهور در واکنش به مطرح شدن این بحث‌ها، با انتشار یادداشتی در سایت رسمی دولت گفته بود که «زمزمه گرفتن برگزاری انتخابات از دست دولت شائبه‌های بی‌اعتمادی به دولت و در نتیجه به نظام جمهوری اسلامی را دامن می‌زند و تلویحا سخن کسانی که در فتنه ۸۸ لغزیدند و چنگ به چهره پاک ونورانی جمهوری اسلامی انداختند و در جبهه نفاق و استکبار و دشمنان جمهوری اسلامی قرار گرفتند زنده می‌کند و این ظلم آشکار به جمهوری اسلامی است که بارها از سوی رهبر معظم انقلاب درباره آن هشدار داده شده است.» میرتاج‌الدینی طرح کمیسیون ملی انتخابات را نیز باعث تضعیف جایگاه قانونی نظارت و جایگاه شورای نگهبان دانسته بود؛ چراکه به اعتقاد او، در قانون اساسی ساز‌و‌کارهای لازم جهت نظارت بر امر انتخابات اندیشیده شده است و طرح هر مجموعه نظارتی دیگر موازی با شورای نگهبان خلاف قانون اساسی است. بحث اصلاح قانون انتخابات از دیداری که علی لاریجانی، رییس مجلس با آیت‌الله یزدی داشت کلید خورد که رییس مجلس در این دیدار گفته بود: «مقام معظم رهبری چندی پیش دستور تصویب سیاست‌های کلی قانون انتخابات را به مجمع تشخیص مصلحت نظام داده‌اند و به طور حتم اگر تعیین و تصویب این سیاست‌ها صورت گیرد، کار مجلس برای تغییر قانون انتخابات تسهیل می‌شود.» بعد از آن هم سخنگوی شورای نگهبان گفته بود که رهبر انقلاب برای دور جدید مجمع تشخیص دستور فرمودند تعدادی از مباحث کلان کشور از سوی مجمع مورد پیگیری قرار گیرد که نظام قانون‌گذاری و نظام انتخاباتی از این موارد بودند. کدخدایی همچنین خاطرنشان کرده بود که شورای نگهبان نسبت به تغییر قانون انتخابات اصرار دارد و چندین سال است که خواستار اصلاح قانون انتخابات هست. محمدرضا باهنر، نایب رییس مجلس نیز در مورد واکنش دولت نسبت به اصلاح قانون انتخابات و واگذاری برگزاری انتخابات به نهادی مستقل از قوه مجریه، گفته بود که در قانون اساسی در جاهای مختلف به طور مشخص در اصل ۹۹ به صورت صریح و روشن نظارت بر انتخابات را به عهده شورای نگهبان در کلیه مراحل و به اصطلاح نظارت مطلقه و استصوابی گذاشته است که قابل تغییر و جابه‌جا شدن نیست؛ اما اینکه مجری انتخابات چه کسی باشد در قانون اساسی نیامده است.اما در مقابل معاون اجرای قانون اساسی رییس‌جمهور معتقد است: اجرای انتخابات بر عهده دولت است و هر تلاشی درباره تغییر مجری برگزار‌کننده انتخابات خلاف قانون و سیره رهبری و امام است.

آن گونه که خبرگزاری ایلنا گزارش داده است، عباسعلی کدخدایی در نشست خبری دیروز خود در پاسخ به سوالی درباره اصلاح قانون انتخابات و مباحث مطرح شده در این باره، با بیان اینکه من تحلیل‌ها را تایید نمی‌کنم، اظهار کرد: انتخابات در طول سالیان گذشته در کمال سلامت و دقت برگزار شده و خدشه‌ای به سلامت آن وارد نیست، اما لازم است قانون انتخابات و نظام انتخاباتی ما در همه موارد اصلاح شود که ان‌شاءالله با تعیین سیاست‌های کلی قانون جامع انتخابات این موضوع مورد تصویب مجلس قرار خواهد گرفت.

سخنگوی شورای نگهبان قانون اساسی همچنین در پاسخ به سوال دیگری مبنی براینکه آیا انجام اصلاحات در قانون انتخابات به منزله تایید تخلفات انتخاباتی و ایجاد شبهه در سلامت انتخابات نیست؟ با بیان این پرسش که آیا وقتی قوانین دیگر اصلاح می‌شود فرض براین است که تخلفی در این حوزه صورت گرفته است؟ گفت: این‌ها براساس تجارب بشری است و اینکه مجلس به این موضوع ورود کند به منزله تخلف در گذشته نیست. قانون انتخابات باید اصلاح شود تا کارآمدی بیشتری داشته باشد و بقیه مواردی که مطرح می‌شود گمانه‌زنی‌های بی‌مبنای سیاسی است.

ادعای برگزاری انتخابات را نداریم

کدخدایی در پاسخ به این سوال که اگر اجرای انتخابات از دولت گرفته شود و به شورای نگهبان داده شود آیا شورای نگهبان بدنه لازم برای انجام این کار را دارد یا نه؟ تاکید کرد: ما نه چنین ادعایی داریم و نه چنین آرزویی و معتقدم اگر نظارت از اجرا جدا باشد بهتر است.

کدخدایی درباره اینکه آیا اصلاح قانون انتخابات به انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۲ می‌رسد یا نه؟ گفت: این موضوع در دستور کار مجمع تشخیص مصلحت است اما زمان رسیدگی به آن را نمی‌دانم.

سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوالی راجع به اینکه آیا فعالیت‌های زود هنگام انتخاباتی برخی شخصیت‌ها باعث رد صلاحیت آنها می‌شود یا نه اظهار کرد: باید دید منظور شما از فعالیت انتخاباتی چیست. اینکه گفته شود فردی در انتخابات شرکت می‌کند تبلیغات است یا نه و این یکی از نواقص قانون انتخابات است که معیار مشخص و معینی برای تبلیغات انتخاباتی ذکر نکرده اما اگر فعالیتی مصداق تبلیغ محسوب بشود در مورد تایید صلاحیت فرد لحاظ خواهد شد. کدخدایی در پاسخ به سوالی درباره تشکیل فراکسیون نظام پارلمانی در مجلس و نظر شورای نگهبان در این باره گفت: این موضوع را اولین بار از شما می‌شنوم و تعجب می‌کنم. زیرا نظام پارلمانی فراکسیون نمی‌خواهد بلکه مستلزم تعیین قوانین و مقدمات مخصوص به خود است. کدخدایی درباره نادیده گرفتن آرای مردم در نظام پارلمانی نیز با بیان اینکه اینها مسائل حقوقی است، نسبت به تیتر یکی از نشریات که او را متهم به عقب‌نشینی از مواضع خود کرده بود ایراد گرفت و گفت: شما باید تیتر خود را اصلاح می‌کردید و در این زمینه هم من نظری نمی‌دهم و تا زمانی که این موضوع به صورت رسمی مطرح نشود نظر خود را اعلام نمی‌کنم؛ اما اگر می‌خواهید در مورد آن بحث کنید می‌توانم در دانشگاه در خدمت شما باشم.

سخنگوی شورای نگهبان قانون اساسی درباره رای دیوان عدالت اداری درباره حکم انتصاب مرتضوی در تامین اجتماعی هم گفت: در مورد آرای دیوان عدالت اداری نظری نمی‌دهم. کدخدایی خطاب به خبرنگار سوال‌کننده گفت: این سوالات را باید در جلسه سخنگوی قوه قضائیه مطرح کنید. وی همچنین در مورد مباحث مطرح شده راجع به مصونیت نمایندگان برای اظهارات خود در مجلس گفت: نظر ما سال‌ها قبل اعلام شده و همچنان بر‌‌ همان نظر هستیم ضمن اینکه نمایندگان به موجب اصل ۸۶ به سبب اظهارنظر در حوزه مسوولیت نمایندگی خود مصونیت دارند اما در غیر از آن مصون نیستند خصوصا زمانی که نظر آنها مشتمل بر افترا و تهمت بر دیگران باشد.

اصلاح بودجه در مجلس نیازمند تایید شورای نگهبان

وی همچنین در پاسخ به سوالی که مبنی براینکه اگر مجلس با توجه به سخنان مقام معظم رهبری و اقتصاد مقاومتی بخواهد بودجه را تعدیل کند این موضوع مستلزم نظر شورای نگهبان هست یا نه؟ گفت: اگر این موضوع براساس مصوبه انجام بشود مصوبات مجلس نیاز به تایید شورای نگهبان دارد.