«موج دوم» منتشر شد

گروه خبر: کتاب «موج دوم» با موضوع تحلیل تاریخی برنامه‌های عمرانی سوم تا پنجم به قلم سعید لیلاز منتشر شد. این کتاب در چهار فصل به تاریخ برنامه‌های عمرانی سوم تا پنجم پرداخته و حول محور، توسعه آمرانه در تاریخ معاصر ایران می‌پردازد. لیلاز در این کتاب نوشته است که برنامه‌های سوم تا پنجم از سال (۱۳۴۱ تا ۱۳۵۷) خورشیدی به مدت شانزده سال به طول انجامید و در این دوره، سه برنامه عمرانی اجرا شد که اولی و دومی با انضباط بسیار به اجرا درآمد اما برنامه سوم به موج افزایش شدید درآمدهای نفتی برخورد که در سر راه خود تقریبا همه چیز را با خود برد، از برنامه و برنامه‌ریزی گرفته تا خود رژیم شاه.

لیلاز معتقد است که از اواخر دهه ۱۳۴۰ خورشیدی بــــرخی تحولات بین‌المللـــــی مانند جنــگ اعراب و اسرائیل (۱۹۶۷ میلادی، کودتای حزب بعث عراق (۱۹۶۸)، زمین‌گیر شدن ایالات متحده در جنگ ویتنام (۱۹۶۸ تا ۱۹۷۲) بحران واترگیت (۱۹۷۲) به شدت گرفتن دیکتاتوری در ایران و تسریع روند فروپاشی کمک کرد. در پایان، اختلالی کوچک در درآمدهای نفت که به شدت بر شکاف طبقاتی افزوده بود، کافی بود برای فروپاشیدن نظامی که پس‌لرزه‌های سقوط آن هنوز ادامه دارد.

او همچنین در چکیده این کتاب می‌نویسد: «در تاریخ اقتصاد ایران در سده اخیر، سال‌های اجرایی سه برنامه عمرانی سوم، چهارم و پنجم یعنی از ۱۳۴۱ تا ۱۳۵۶ جایگاه ویژه‌ و ممتازی دارند. در این دوره پانزده ساله، ساختار اقتصادی- اجتماعی و به تبع آن سیمای سیاسی ایران کاملا دگرگون شد و فرآیند نوسازی اقتصادی- تکنولوژی، جامعه ایران را در مدتی کوتاه از شرایط سنتی با رشد اقتصادی متوسط و تحولات نسبتا آرام اجتماعی و سیاسی به وضعیت شبه مدرن با تسلط صنعت و نفت بر اقتصاد- به جای کشاورزی- همراه با برقراری پیوندهای ژرف اقتصادی و سیاسی با جهان خارج و به ویژه بلوک غرب تبدیل کرد.»

این کتاب توسط انتشارات نیلوفر چاپ و منتشر و به قیمت ۲۹ هزار تومان عرضه شده است.