گروه دیپلماسی: پنجمین روز از ششمین دور مذاکرات پیچیده و سرنوشت ساز هسته‎ای ایران و گروه ۱+۵، با دستور کار نگارش متن توافق جامع هسته‎ای پیش از پایان فرصت تعیین شده یعنی ۲۰ ژوئیه، روز یکشنبه نیز با برگزاری نشست میان معاونان محمدجواد ظریف و کاتریـن اشتـون دنبال شد. ادامه مذاکرات در روز تعطیل در وین، نشان از عزم جدی مذاکره‌کنندگان برای استفاده از حداکثر زمان و از دست ندادن هیچ فرصتی حتی تعطیلات آخر هفته برای دستیابی به هدف نهایی دارد. همزمان با انجام این گفت‌وگوها، برخی اخبار حاکی از توافق دو طرف در رابطه با تعداد سانتریفیوژها است. در شرایطی که دیپلمات‏ها و کارشناسان مسائل هسته‎ای ایران می‎گویند یکی از اختلافات اصلی بین ایران و شش قدرت جهانی در این مذاکرات برای نگارش متن بر سر «تعداد سانتریفیوژها و مدت توافق» است. به گزارش رویترز، ظاهرا اختلاف بر سر موضوع سانتریفیوژها رفع شده است. یک دیپلمات غربی روز شنبه به رویترز گفته بود که ایران و ۱+۵ بر سر تعداد سانتریفیوژها به توافق رسیده‎اند. در همین زمینه،‌ عباس عراقچی روز پنج‌شنبه در مورد گزارش‏های منتشر شده مبنی بر پذیرش کاهش تعداد سانتریفیوژها ازسوی هیات مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران، گفته است: «درباره تعداد سانتریفیوژها نباید به گمانه‌زنی‌های رسانه‌‏ای توجه کرد.» در صورت حل اختلافات بر سر سانتریفیوژها، اکنون تنها اختلاف باقیمانده، مدت توافق خواهد بود.

بازگشت سرمایه‌گذاران خارجی

در ادامه این دور از مذاکرات هسته‎ای، رایزنی‌هـای سیـدعبـاس عراقچـی، مجیـد تخت‎روانچی و هلگا اشمید، معاونان محمدجواد ظریف و کاترین اشتون برای نگارش متن «برنامه اقدام مشترک جامع» روز گذشته در شرایطی انجام گرفت که به گزارش خبرگزاری فرانسه یک شرکت آمریکایی قراردادی را به‌منظور سرمایه‌گذاری در ایران امضا کرده است؛ قراردادی که اولین نشانه‌ها برای بازگشت سرمایه‌گذاری خارجی درصورت لغو تحریم‌های اقتصادی علیه ایران به شمار می‌آید. به گزارش «ایسنا» به نقل از خبرگزاری فرانسه شرکت اکو انرژی مستقر در ایالت کالیفرنیای آمریکا اعلام کرد که قرار است در این پروژه مشترک از سوخت زباله روزانه ۲۵۰ مگاوات برق تولید کند. بر اساس این گزارش این پروژه قرار است در سپتامبر سال ۲۰۱۴ در جنوب غرب استان چهارمحال و بختیاری آغاز شود. سخنگوی این شرکت آمریکایی می‎گوید این پروژه حدود ۶۰۰ تا ۷۰۰ شغل ایجاد می‌کند که بیشتر به نفع مردم منطقه است. در عین حال سفیر ژاپن در تهران نیز از سفر یک هیات سیاسی و اقتصادی ژاپنی برای بررسی فرصت‌های سرمایه‌گذاری در ایران به تهران خبر داد. به گزارش «ایسنا» به نقل از شبکه خبری پرس تی‌وی، کوجی هاندا سفیر ژاپن در تهران، اعلام کرد: «این هیات ژاپنی با مقامات مختلف ایران دیدار و گفت‌وگو می‌کند. همچنین کازوکی ناکامورا، مدیر شورای مذاکرات برای عقد توافق‌نامه‌ها در وزارت خارجه ژاپن در این هیات حضور دارد.»

ریابکوف وین را ترک کرد

به گزارش «ایسنا»، سرگئی ریابکوف، نماینده روسیه در مذاکرات به‌منظور شرکت در نشست «بریکس» در برزیل وین را ترک کرده است، اما دوباره به وین بازمی‌گردد. از دیگر سو در کنار اعضای اصلی یعنی معاون ظریف و اشتون، سایر مقام‎های دیپلماتیک عضو گروه ۱+۵ حاضر در هتل کوبورگ وین نیز آماده هستند تا هر زمانی که ضرورت حضورشان احساس شد، به جمع نگارندگان متن بپیوندند و این اتفاقی است که با اضافه شدن ویلیام برنز آمریکایی به نشست چهار نفره عراقچی، روانچی، اشمید و کلمنت در بعدازظهر شنبه به وقوع پیوست. مذاکره‌کنندگان ارشد جمهوری اسلامی به دفعات تاکید کرده‏اند که آمریکایی‏ها به‌دلیل اینکه نقش زیادی در اعمال تحریم‎‌های یک‌جانبه علیه ایران ایفا کرده‏اند، باید برای رفع تحریم‌ها تلاش بیشتری کنند و در نتیجه دیدارهای بیشتری با آنان انجام می‎شود. وین ۶ براساس اعلام قبلی مذاکره‌کنندگان هسته‎ای در پایان پنجمین دور از این مذاکرات، از روز چهارشنبه (۲ ژوئیه/۱۱تیر) با ورود هیات مذاکره‌کننده ایران به وین آغاز شد و قرار است تا ۲۹ تیر ادامه داشته باشد.