در شرایطی که مذاکره‌کنندگان هسته‎ای برای دستیابی به توافق نهایی با ایران تلاش می‎کنند، دولت اوباما در اواخر ماه جاری با آزمون بزرگی در سیاست خارجی خود مواجه خواهد بود. تیم‎های مذاکره‌کننده هسته‎ای تا ۲۰ ژوئیه (۲۹ تیرماه) فرصت دارند که توافق جامع با ایران را نهایی کنند. اما چه توافقی حاصل شود و چه نشود و چه مذاکرات همان‌گونه که در برنامه اقدام مشترک ژنو پیش‌بینی شده تمدید شود، احتمال تهدید کنگره برای اعمال تحریم‌های بیشتر علیه ایران وجود دارد.این یک دردسر برای کاخ سفید است که می‎ترسد تحریم‎های جدید علیه ایران هرگونه شانس برای توافق هسته‌ای با ایران را از بین ببرد و به این ترتیب بهترین فرصت برای دستیابی اوباما به یک برد در عرصه سیاست خارجی را در معرض خطر قرار دهد.

آنتونی کوردسمن، تحلیلگر امنیت ملی در مرکز مطالعات استراتژیک می‏گوید: «این موضوع که ۲۰ ژوئیه به زمان برگزاری انتخابات میان دوره‎ای کنگره آمریکا نزدیک است این گمانه‌زنی را تشدید کرده‌است که اعضای کنگره به دنبال اعمال تحریم‎های بیشتر علیه ایران باشند.» به گفته او، این بیشتر به سیاست داخلی آمریکا مربوط است تا پیچیدگی‎های کنترل تسلیحاتی و منافع استراتژیک آمریکا. به بیان دیگر این احتمال وجود دارد که کنگره در جهت تحریم‎های بیشتر گام بردارد تا ژست بگیرد. این در شرایطی است که اوباما دغدغه‎های زیادی در مذاکرات با ایران دارد. رئیس‌جمهور آمریکا وعده بهبود روابط با ایران را داده است و در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل نیز با حسن روحانی، همتای ایرانی خود به صورت تلفنی گفت و‌گو کرد.

کاخ سفید هشدار داده است که اعمال تحریم‎های مضاعف علیه ایران نقطه پایانی برای مذاکرات خواهد بود. اما این نکته را نباید فراموش کرد که در صورت دستیابی به توافق، این کاخ سفید است که به کنگره برای لغو تحریم‎ها نیاز دارد. در عین حال چشم‌انداز دستیابی به توافق هسته‎ای با ایران نیز روشن نیست و این احتمال وجود دارد که مذاکرات بین ایران و گروه ۱+۵ (آمریکا، انگلیس، فرانسه، چین، روسیه و آلمان) تمدید شود. هرچند تاکنون کاخ سفید در برابر فشار نئوکان‎ها (نومحافظه‌کاران) به‌منظور تحریم مضاعف ایران، مقاومت کرده است، اما در صورت تمدید مذاکرات مشخص نیست این مقاومت دولت چقدر دوام می‎آورد.

باب منندز، رئیس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا و سناتور مارک کرک جمهوریخواه سال گذشته طرحی را برای اعمال تحریم‎های بیشتر علیه ایران در بخش نفت و معدن مطرح کردند که با مخالفت کاخ سفید مواجه شد اما این طرح هم‌اکنون حمایت ۵۹ سناتور شامل ۱۶ سناتور دموکرات را دارد.

از سوی دیگر، سخنگوی این کمیته نیز می‎گوید در صورت دست نیافتن به توافق هسته‎ای، کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا از تحریم‏های مضاعف علیه ایران حمایت خواهد کرد.