پایگاه اینترنتی نشریه «آتلانتیک» دیروز در گزارشی اعلام کرد که با توجه به جدیت ایران و غرب در مذاکرات هسته‌ای، احتمال رسیدن به توافقی جامع میان دو طرف دور از ذهن نیست. به گزارش «ایرنا»، این گزارش به نوشته «آنتوان لیبرته»، آورده است: «مذاکرات هسته‌ای میان ایران و گروه موسوم به ۱+۵ با جدیت بی‌سابقه‌ای در حال جریان است. تاکنون ایرانی‌ها با این جدیت وارد مذاکرات نشده بودند. انگار به‌نظر می‌رسد هر دو طرف مایلند به بن‌بست ۱۰ ساله این پرونده پایان دهند. بستگی دارد از چه کسی پرسیده شود، اما اگر از من بپرسید، می‌گویم که ایران در حال برداشتن گام‌هایی است که شفاف‌سازی را ضمانت کند و این در شرایطی است که بازرسان بین‌المللی به تحقیقات خود درباره فعالیت‌های هسته‌ای ایران کماکان ادامه می‌دهند.»در حالی که کمتر از ۶ هفته به ضرب‌الاجل ۲۴ نوامبر برای دستیابی به توافق جامع و بلندمدت میان ایران و غرب زمان باقی مانده است، به‌نظر می‌رسد تقریبا غیرممکن باشد که بتوانیم بفهمیم شرایط مذاکرات چگونه پیش می‌رود. به همین علت است که بدبینی‌ها سبب شده تا برخی از کارشناسان از اکنون راه‌های دیگری را پیشنهاد دهند.برخی از این راه‌ها که کارشناسان بدبین پیشنهاد داده‌اند شامل امضای توافقی ناکامل، تمدید دوباره سررسید مذاکرات برای دستیابی به توافق جامع، یا برنامه‌ای کاملا متفاوت از روش دیپلماسی و گفت‌و‌گو است.در این میان، مقام‌های اسرائیلی بیش از سایرین نگران این موضوع هستند و دائم در سخنرانی‌ها و مقالات خود، بر بیهوده بودن مذاکرات تاکید می‌کنند.

بر اساس این گزارش، با توجه به ماهیت بسیار حساس این مذاکرات و اهمیت نتیجه آن، اگر هر نوع توافقی به امضا نزدیک شود، گفته می‌شود باراک اوباما درنظر دارد کنگره آمریکا را دور بزند و از رای‌گیری در کنگره برای تایید توافق با ایران پرهیز کند و به نوعی از اختیارات ریاست جمهوری درخصوص این پرونده استفاده کند.آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز دوشنبه گزارشی منتشر کرد که در آن به صراحت آورده شده‌بود که ایران به تعهدات خود براساس توافق کوتاه‌مدت عمل کرده‌است. در این توافق که در نوامبر سال گذشته در ژنو به امضا رسید، از ایران خواسته شده بود که برخی از فعالیت‌های هسته‌ای خود را معلق و در ازای آن از کاهش برخی از تحریم‌ها بهره‌مند شود.

این در حالی است که تنها مدتی بعد، قضیه اندکی پیچیده شد. آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بلافاصله گزارشی دیگر منتشر کرد که در آن تاکید شده بود که ایران در موضوعات مربوط به شفاف‌سازی هسته‌ای از مفاد توافق ژنو عقب افتاده است.

پرونده هسته‌ای ایران بسیار پیچیده، سیاسی و در عین حال فنی است و به همین علت است که رسیدن به توافقی جامع بسیار مشکل است، اما با توجه به جدیت دو طرف در مذاکرات، به‌نظر می‌رسد دست یافتن به توافقی جامع و بلندمدت دور از ذهن نیست.