آینده برای سبزهاست

گروه خودرو- بازار دنیا در سال‌های اخیر شاهد معرفی ده‌ها مدل خودروی الکتریکی(سبز) بوده، اما هیچ یک از آنها پتانسیل ورود به بازار مصرف را نداشتند، تا اینکه نیسان خودروی تمام الکتریکی لیف را وارد بازار کرد و عنوان خودروی درون شهری را بر آن گذاشت.

«خودروی درون‌شهری» به معنای خودرویی است که از نظر قدرت فیزیکی توانایی سفرهای خارج از شهر را ندارد و امکان حرکت با سرعت بالا با کمک این خودرو نیز موجود نیست، اما مهندسان نیسان در صدد هستند با به‌کارگیری پیشرفت‌های تکنولوژیکی، زمینه را برای بهبود ویژگی‌های فنی این خودرو فراهم آورند، تا بازار آن بزرگ‌تر شود. با این حال، تنها نیسان نیست که برای تصاحب بازار خودروهای الکتریکی رقابت می‌کند، بلکه شرکت خودروسازی تویوتا هم در این عرصه فعال است.

دو شرکت خودروسازی نیسان موتورز و تویوتا موتورز ژاپن برای ساخت خودروهای کم مصرف و الکتریکی رقابت تنگاتنگی را با یکدیگر آغاز کردند، به همین دلیل در نمایشگاه ژنو که چندی پیش برگزار شد، هر یک بیش از دو مدل هیبریدی و الکتریکی را در معرض دید بازدیدکنندگان قرار دادند.

سخنگوی تویوتا دنیای آینده را دنیای خودروهای الکتریکی می‌داند و بر این باور است که برای داشتن سهم زیادی از بازار خودرو در سال‌های آتی، باید از همین امروز سرمایه‌گذاری کرد. وی با اشاره به موفقیت خودروی هیبریدی پیروس در بازار جهانی گفت: ما در صددیم تا خودرویی الکتریکی به بازار عرضه کنیم که بتواند همچون پیروس رقابت کند و سهم زیادی از بازار را به دست آورد.

تویوتا که در سال گذشته بیش از یک میلیارد دلار در ساخت خودروی الکتریکی سرمایه‌گذاری کرده است، در گزارش خود اعلام کرد خودروی تمام الکتریکی تویوتا در سال ۲۰۱۵ میلادی به بازار عرضه می‌شود و تا سال ۲۰۲۰ میلادی نیز تولید انبوه آن در تمامی دنیا آغاز خواهد شد.

این در حالی است که نیسان موتورز در سال ۲۰۱۰ میلادی خودروی تمام الکتریکی خود را به بازار عرضه کرد و هم اکنون نیز بازار این خودرو بسیار خوب است. آمار نشان می‌دهد در سال گذشته بیش از ۵۰ هزار دستگاه خودروی لیف در بازار جهانی مبادله شده و پیش‌بینی می‌شود در سال ۲۰۱۲ شمار لیف‌های فروخته شده توسط نیسان به مرز ۶۲ هزار دستگاه برسد. سخنگوی نیسان با اشاره به موفقیت‌های کسب شده در عرضه تولید و فروش خودروی الکتریکی لیف می‌گوید: از زمانی که شارژر تازه لیف به بازار آمد و در عرض کمتر از ۳۰ دقیقه باتری این خودرو تا ۸۰ درصد شارژ شد، تقاضا برای لیف ۲۳درصد بیشتر شده است.

وی ادامه داد: ما در نظر داریم در سال ۲۰۱۲ میلادی بخش بزرگی از نواقص خودروهای خود را برطرف کرده و خودرویی به بازار عرضه کنیم که ضمن پیشگام بودن، از نظر زمان عرضه شدن به بازار مصرف و همچنین کیفیت و ویژگی‌های فنی هم پیشگام باشد.

به هر حال تمامی برندهای خودروسازی در سال‌های اخیر برای تولید خودروهای الکتریکی رقابت نزدیکی را آغاز کرده‌اند و نتیجه این رقابت را می‌توان در عرضه انواع مدل‌های هیبریدی و الکتریکی در نمایشگاه‌ها و عرضه خودروهای لیف و ولت به بازار دانست.

با این حال، اینکه آیا خودروهای الکتریکی می‌توانند جایگزین خودروهای بنزینی شوند یا خیر، پرسشی است که تا کنون پاسخی برای آن یافت نشده است.

«کارل‌هایت» یکی از تحلیلگران بازار خودرو معتقد است خودروهای الکتریکی تا ده سال آینده نمی‌توانند جایگزین خودروهای بنزینی شوند، زیرا نواقص زیادی دارند.

به گفته وی، البته شاید پیشرفت علم و تکنولوژی سبب شود تا در سال ۲۰۲۲ میلادی سهم خودروهای الکتریکی در بازار به بیش از ۵۰ درصد برسد، ولی خودروهای کنونی پتانسیل تبدیل شدن به خودروهای غالب در بازار را ندارند.