ساخت کارخانه باتری سازی در میشیگان آمریکا

مونا مشهدی رجبی

تغییر تکنولوژی در صنعت خودروسازی مساله‌ای بحث بر انگیز است‌. پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهد فروش خودروهای الکتریکی یا نسل جدید خودروها در دنیا تا سال ۲۰۱۰ به یک میلیون دستگاه در سال خواهد رسید. خودروسازان بزرگ جهان که محصولات فسیل سوز خود را در برابر کمبود سوخت، قیمت‌های سرسام آور بنزین و استانداردهای سخت‌گیرانه زیست محیطی هزاره سوم ناتوان می‌بینند، اقدام به طراحی و تولید خودروهای هیبرید (دوگانه سوز - الکتریکی) کرده‌اند.

چنین به نظر می‌رسد، تا سال ۲۰۱۰ آمریکای شمالی، ژاپن و اروپا بازار خودروهای الکتریکی جهان را در اختیار کامل خود قرار دهند. به این ترتیب اگر تولید کنندگان درجه دو جهان همچون کره، روسیه، چین جهت تولید خودروهای غیر فسیلی و خودروهای الکتریکی چاره اندیشی نکنند، یکبار دیگر بازار خودروی جهان به تسخیر غرب و ژاپن در خواهد آمد.

طرح الکتریکی کردن خودروهای جهان ضمن داشتن منافع بسیار زیاد برای محیط زیست و اقتصاد‌ هزینه‌هایی را هم در بر دارد‌. از جمله این هزینه‌ها می‌توان به ساخت کارخانه‌های تولید باتری اشاره کرد که برای به حرکت درآوردن این خودروها ضروری است‌.

هزینه دیگری که باید اقتصاد برای ورود این خودروها به بازار بپردازد ساخت جایگاه‌های شارژ باتری خودروها است که باید به تعداد زیادی در بخش‌های مختلف شهرهای بزرگ راه‌اندازی شود‌. ورود این دسته از خودروها به بازار فرصت‌های شغلی تازه ای نیز ایجاد می‌کند که در بحران بازار کار امروزی کور سوی امیدی است.

به هر حال بعد از اینکه طرح الکتریکی شدن خودروها توسط باراک اوباما رییس جمهوری ایالات متحده آمریکا عنوان شد و شرکت‌های خودروسازی رقابت خود را برای تولید این نسل از خودروها و برخورداری از حمایت مالی دولت آغاز کردند شمار زیادی از خودروهای هیبریدی به بازار معرفی شدند و تعدادی از خودروهای تمام الکتریکی نیز در مراحل پایانی تولید و ورود به بازار مصرف هستند‌.

حضور پر رنگ این خودروها در نمایشگاه‌های بین‌المللی از جمله نمایشگاه کنونی نیویورک تایید کرد که دنیا در مسیر تازه‌ای قدم بر می‌دارد و نسل تازه‌ای از خودروها وارد بازار دنیا شده است‌.

به همین منظور در ماه‌های اخیر‌میلیاردها‌دلار سرمایه برای ساخت کارخانه‌های تولید باتری‌های لیتیوم یون صرف شد‌. ایالات متحده آمریکا نیز با مشارکت کشور فرانسه در حال ساخت یک کارخانه در ایالت میشیگان است‌.

طبق گزارش فایننشال تایمز شرکت‌های جانسون کنترل آمریکایی و شرکت سافت کشور فرانسه که در سال گذشته برای ساخت یک کارخانه تولید باتری لیتیوم یوم برای خودروهای الکتریکی در کشور فرانسه با یکدیگر همکاری داشتند،‌ هم اکنون در صدد سرمایه گذاری مشابهی در آمریکا هستند‌.

قرار بر این است در این کارخانه علاوه بر باتری‌های لیتیوم یوم قطعات خودرو نیز تولید شود‌.هدف از راه‌اندازی این کارخانه تامین باتری‌های مورد نیاز برای خودروهای الکتریکی تولید شرکت فورد است‌.

فورد در میان شرکت‌های خودروسازی آمریکا کمترین آسیب را متحمل شد و از کمک مالی ۴/۱۷‌میلیارد‌دلاری دولت که در انتهای سال ۲۰۰۸ میلادی به خودروسازان داده بود استفاده‌ای نکرد.

کل هزینه برآورد شده برای ساخت و راه‌اندازی این کارخانه برابر با ۲۲۰‌میلیون‌دلار است که دو سوم آن توسط دولت ایالت میشیگان آمریکا پرداخت خواهد شد‌.

دولت ایالت میشیگان با اشاره به اینکه بحران مالی دنیا موجب تحمیل خسارت‌های زیادی به فعالان بازار شده است، اعلام کرد: از محل مالیات‌ها و مبالغی که برای تقویت اقتصادی در اختیار دارد دو سوم هزینه را می‌پردازد.

سخنگوی دولت افزود: ساخت این کارخانه می‌تواند تحول بزرگی در اقتصاد این ایالت ایجاد کند و درآمد کلانی برای میشیگان به همراه داشته باشد‌. ساخت این کارخانه آخرین تلاش آمریکا برای ارتقای زیر ساخت‌های صنعتی آمریکای شمالی در بخش باتری‌سازی و همسو شدن با تکنولوژی روز دنیا است‌.

الکس مولینارولی رییس شرکت جانسون کنترل می‌گوید: ساخت این کارخانه در فضای کنونی حاکم بر بازار خودرو که سرمایه‌گذاری‌های زیادی برای ساخت خودروهای الکتریکی انجام شده از اهمیت بسیار زیادی

برخوردار است.

تقاضا برای باتری در بازار آمریکا در حال افزایش است به خصوص که دولت طرح‌هایی برای کمک به شرکت‌های تولید کننده خودروهای الکتریکی پیشنهاد کرده است و در نظر دارد بخشی از بودجه ۸۰۰‌میلیارد‌دلاری برای باز گرداندن رونق به اقتصاد را در این بخش صرف کند.

دولت آمریکا اعلام کرده است ۲‌میلیارد‌دلار کمک مالی به سازندگان باتری‌های لیتیوم یون اختصاص می‌دهد و به هر یک از خریداران خودروهای تمام الکتریکی در این کشور ۷۵۰۰‌دلار اعتبار اختصاص می‌دهد‌. این مبلغ باید تدریجی

باز گردانده شود‌.

دپارتمان انرژی آمریکا هم در نظر دارد بخشی از بودجه ۲۵‌میلیارد‌دلاری برای ارتقای تکنولوژی صنعت خودرو را به کارخانه‌های باتری سازی اختصاص دهد. مطالعات نشان می‌دهد هم اکنون تامین سهم بزرگی از باتری‌های لازم برای به حرکت در آوردن خودروها در آمریکا تحت کنترل باتری‌سازان ژاپنی است‌.

شرکت پاناسونیک باتری‌های هیدرید نیکل را تولید می‌کند که برای خودروهای هیبریدی‌ هاچ‌بک تویوتا پیروس استفاده می‌شود‌.

البته شرکت A۱۲۳ Systems نیز که یک شرکت باتری سازی در ایالت ماساچوست است نقش فعالی در بازار دارد. این شرکت در سال گذشته میلادی ۶۹‌میلیون‌دلار درآمد کسب کرد و هم اکنون قراردادی با شرکت کرایسلر برای تامین باتری‌های مورد نیاز آن امضا کرده است‌.

جنرال موتورز برای تامین باتری خودروهای الکتریکی خود شرکت ال جی الکترونیک کره جنوبی را انتخاب کرده است‌.