ایسنا- در صورت توقف خودروهای پر مصرف داخلی در تعمیرگاه‌ها در دوره گارانتی، خودروساز موظف به پرداخت روزانه مبلغی بین ۲۴ تا ۱۲۳ هزار تومان به عنوان «جریمه خواب خودرو» است. در قانون حمایت از حقوق مصرف‌کنندگان خودرو ذکر شده که «عرضه‌کنندگان خودروهای داخلی و وارداتی موظف هستند در صورتی که رفع عیوب خودروی تحت ضمانت (در دوره گارانتی) که ناشی از حادثه و تصادف نباشد، بیش از دو روز کاری طول بکشد، به ازای همه روزهای توقف خودرو در نمایندگی اعم از تعطیل و غیرتعطیل، روزانه مبلغی معادل پانزده ده هزارم قیمت روز خودرو را به‌عنوان خسارت به مالک آن پرداخت کنند». نگاهی به قیمت روز خودروهای سواری پر مصرف داخلی نشان می‌دهد که میزان جریمه توقف خودرو برای هر یک از این خودروها روزانه مبلغی بین ۲۴ تا ۱۲۳ هزار تومان است.

در این زمینه با فرض قیمت حدودا ۱۶ میلیون تومانی خودروی پراید، جریمه هر روز توقف این خودرو در تعمیرگاه ۲۴ هزار تومان است. در تیبای ۱۹ میلیون تومانی نیز خودروساز باید روزانه ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان جریمه خواب خودرو به مصرف‌کننده یا مالک آن پرداخت کند. در خودروی مگان با قیمت ۸۲ میلیون تومان نیز جریمه خواب هر روزه آن در تعمیرگاه روزانه ۱۲۳هزار تومان است.

با فرض قیمت حدودا ۲۶ میلیون تومانی خودروی پژو ۴۰۵ نیز هزینه هر روز توقف این خودرو در تعمیرگاه برای خودروساز ۳۹ هزار تومان است. در صورت توقف پژو پارس ۳۳ میلیون تومانی نیز خودروساز موظف است روزانه ۴۹ هزار و ۵۰۰ تومان جریمه خواب خودرو را به مصرف‌کننده پرداخت کند. در پژو ۲۰۶ تیپ پنج نیز با توجه به قیمت حدودا ۳۵ میلیون تومانی آن، میزان جریمه خواب خودرو روزانه ۵۲ هزار و ۵۰۰ تومان است.

در خودروی تندر-۹۰ نیز با توجه به قیمت ۳۵ میلیون تومانی آن، خودروساز باید روزانه ۵۲ هزار و ۵۰۰ تومان جریمه خواب خودرو به مالک آن پرداخت کند. به‌عنوان مثال در صورتی که خودروی تندر-۹۰ مصرف‌کننده‌ای به دلیل نبود قطعه و عدم رفع عیب در دوره گارانتی برای مدت یک ماه در تعمیرگاه متوقف شود، جریمه خواب آن مبلغی معادل یک میلیون و ۵۷۵ هزار تومان است.