هفته گذشته در کنار اخبار انتخابات مقدماتی آمریکا برای تعیین کاندیدای ریاست‌جمهوری آن کشور، تصویب شور اول لایحه حجاب در مجلس ترکیه در صدر خبرهای جهانی قرار گرفت و در پایان ماراتنی ۱۳ ساعته، نمایندگان مجلس، این لایحه را با اکثریت آرا به تصویب رساندند. ناظران مسائل ترکیه سهولت تصویب لوایح دولت در مجلس، به‌رغم مخالفت احزاب اقلیت و تظاهرات خیابانی پشتیبان آنان‌ و اعتماد به نفس آشکار آقای رجب طیب اردوغان، نخست‌وزیر ترکیه را قبل از هر چیز مرهون موفقیت‌های اقتصادی این دولت در پنج سال گذشته می‌دانند که در ازای آن حمایت اکثریت مردم را کسب کرده است.

کامیابی‌های این دولت در احیای ارزش پول کشور، که در دولت‌های گذشته به وجه حقارت‌آمیزی بی‌ارزش شده بود، رساندن میزان تورم به عدد یک رقمی که یکی از شرایط پذیرش ترکیه به عضویت اتحادیه اروپا است، رونق اقتصادی و به تبع آن ارتقای اعتبار منطقه‌ای و جهانی کشور که در طول عمر این دولت به دست آمده بر کسی پوشیده نیست.

این کامیابی‌ها آسان به دست نیامده و هر یک از آنها در سایه یک برنامه طراحی شده تحقق یافته است.

مسوولان این دولت در هر فرصتی که به کشور‌های دور و نزدیک سفر می‌کنند بازرگانان و صاحبان صنعت و تجارت کشورشان را به همراه می‌برند. طبیعتا دستاورد این سفر‌ها توانسته در ایجاد کار و اشتغال و فراهم کردن موجبات رونق و رفاه عمومی و اجتماعی ترکیه موثر باشد.

بر‌اساس سیاست اشتغال آفرینی، هفته گذشته به همراه عبدا... گل، رییس‌جمهوری ترکیه، هیاتی ۲۰۰ نفره از بازرگانان و صاحبان سرمایه و مقاطعه کاران بزرگ آن کشور راهی قطر شدند تا در حین امضاء موافقت‌نامه خرید گاز مایع بتوانند از دلارهایی که این امیر‌نشین حاشیه جنوبی خلیج‌فارس صرف پروژه‌های عمرانی عظیم می‌‌کند، سهمی برای شرکت‌های ترک دست و پا کنند. در این سفر علاوه‌بر شخص عبدا... گل، وزرای انرژی و صنایع دفاعی، عمران و آبادانی و دارایی ترکیه حضور داشتند.

سازندگان ترک سهم قابل‌توجهی از دلارهای نفتی قطر را تصاحب کرده‌اند. هتلی ۱۱۱۱ اتاقی، برای توریست‌های قطر در منطقه آفیون ترکیه در دست ساخت است که با سرمایه‌گذاری مشترک صاحب روزنامه صباح و تلویزیون atv، از سوی ترکیه و سرمایه داران و بانک دوحه، از طرف قطر، ساخته می‌شود. این هتل که زمینش از سوی دولت ترکیه تامین شده است. در نهایت ۵۷‌میلیون‌دلار هزینه در بر خواهد داشت و در سال ۲۰۰۹ برای استفاده گردشگران قطری افتتاح خواهد شد.

علاوه‌بر این طرح، سازندگان و مقاطعه‌کاران ترک سهم عمده‌ای از پروژه‌های ۱۴۲‌میلیارد دلاری قطر برای تصاحب میزبانی المپیک سال ۲۰۱۶ را به دست آورده‌اند.

شرکت سازنده فرودگاه‌های بین‌المللی استانبول و آنکارا، موفق شد تا قرارداد ساخت تجهیزات فنی فرودگاه بین‌المللی دوحه را به دست آورد.

شرکت دیگر ترک، توانست قرارداد ساخت تاسیسات ساختمانی آن فرودگاه را که ۵‌میلیارد دلار برآورد شده است با مشارکت کنسرسیومی ژاپنی به امضاء برساند.

شرکت‌های ترک از بازار پر رونق چین نیز غافل نمانده‌اند. موسسات مالی و تجاری آن کشور در اقتصاد رو به رونق چین حضوری فعال دارند. به گزارش مطبوعات ترکیه، از سال ۲۰۰۰ به این سو حدود ۵۰۰ شرکت ترک در چین فعالیت می‌کنند که ۵۰‌عدد از آنها صرفا تولیدات ساخت ترکیه را به آن کشور صادر می‌کنند.

در میان شرکت‌های صادرکننده محصولات ساخت ترکیه به چین نام شرکت‌های صاحب «مارک» و مشهور آن کشور در کنار نام‌های معتبر و جا افتاده ژاپنی، کره‌ای و غربی فراوان به چشم می‌خورد و در میان آنها، به نظر می‌رسد ماشین‌های لباس‌شویی ساخت ترکیه از استقبال بیشتری برخوردار است؛ چرا که یک شرکت سازنده این محصول در حال ساختن کارخانه‌ای با ظرفیت سالانه ۲۰۰هزارعدد ماشین لباس‌شویی در نزدیکی شانگهای است.

در لیبی یک شرکت مقاطعه کاری ترک پروژه عظیم آبرسانی آن کشور را به عهده دارد. کادر فنی آن شرکت عمدتا از مهندسان ترک تشکیل شده است.

اردوغان، نخست وزیر ترکیه، پس از تصویب لایحه اخیر در مجلس، بلافاصله راهی آلمان شد تا ضمن اظهار همدردی و حمایت از خانواده ۹ نفر ترکی که در یک آتش‌سوزی در محل سکونتشان جان باخته‌اند، چند قرارداد تجاری با شرکت‌های بزرگ و کوچک آلمانی امضاء کند.

حلمی گولر، وزیر انرژی و منابع طبیعی، به مونیخ رفته تا مشارکت آلمانی‌ها در پروژه انتقال گاز طبیعی از خاک ترکیه به اروپا، معروف به «نابوکو» را جلب کند. همه اینها افزون‌بر موفقیت مدیران اقتصادی و بازرگانان ترک در کشورهای ترک زبان آسیای مرکزی است. ناظران مسائل ترکیه در ارزیابی عملکردهای دولت حزب عدالت و توسعه به این عوامل اشاره می‌کنند و راز اطمینان‌خاطر و اعتماد به نفس او و دولتش را در آنها می‌بینند.

منبع:irdiplomacy.ir