حدود یکصد شهر اروپایی قصد دارند در زمینه پاکیزگی هوا، پا را از اهداف برنامه زیست‌محیطی اتحادیه اروپا هم فراتر بگذارند. این در حالی‌است که در بسیاری از کشورهای در حال توسعه، حداقل‌های این حوزه هم فراموش شده‌اند.شهرهای اروپایی برای پاکیزگی هوا از هم سبقت می‌گیرند. نزدیک به یکصد شهر اروپایی از جمله برلین، بن، لندن و هلسینکی تعهد خواهند کرد تا میزان دی‌اکسید کربن در جو را تا سال ۲۰۲۰ در مقایسه با سال ۱۹۹۰ بیش از ۲۰‌درصد کاهش دهند.این شهرها باید برای رسیدن به این هدف، پا را از برنامه زیست‌محیطی کنونی اتحادیه اروپا فراتر بگذارند: اعضای اتحادیه اروپا توافق کرده‌اند تا میزان پخش‌ونشر دی‌اکسید کربن در جو را تا سال ۲۰۲۰ تا ۲۰‌درصد کاهش دهند. تا سال ۲۰۰۹ باید پیمان‌نامه‌‌ای برای حفظ محیط‌زیست در سطح کشورهای اتحادیه اروپا آماده امضا شود. البته طرح اولیه این پیمان‌ در حال حاضر آماده شده است. شهرهای اروپایی باید مرتبا گزارش و پیشنهاد‌های خود را در چارچوب طرح اولیه ارائه دهند که چه برنامه‌هایی برای کاهش میزان دی‌اکسید کربن دارند.

کمیسیون اتحادیه اروپا نیز اعتباراتی را برای پروژه‌های عایق‌کاری بهتر ساختمان‌ها یا استفاده از منابع انرژی تجدیدپذیر در نظر خواهد گرفت. سخنگوی محیط زیست مجلس ایالتی برلین معتقد است: «حفظ پاکیزگی هوا، از عهده یک شهر بر نمی‌آید. تنها با همکاری می‌توان کاری موثر و پایدار انجام داد.»

آلمان باید بیشتر صرفه‌جویی کند

انجمن حفاظت از محیط زیست آلمان هنوز وظایف خود را به‌صورت تمام و کمال انجام نداده است، چرا که آلمان به‌‌عنوان کشوری پر جمعیت و صنعتی متعهد شده است تا ترکیبات دی‌اکسید کربن را بیشتر از مقدار توافق شده در اتحادیه اروپا کاهش دهد؛ یعنی حدود ۴۰‌درصد. بر اساس داده‌های مجلس ایالتی برلین، آلمان پخش‌ونشر ترکیبات دارای دی‌اکسید کربن را از سال ۱۹۹۰ تاکنون، به میزان ۲۰‌درصد کاسته است. از نظر کارشناسان، این کشور ظرفیت‌های دیگری نیز برای بهبود مصرف انرژی دارد که از مهم‌ترین آنها می‌توان به حوزه ساختمان‌سازی اشاره کرد. به اعتقاد کارشناسان نباید تنها سیستم‌های گرمایشی را تغییر داد، بلکه باید به فکر عایق‌سازی بهتر ساختمان نیز بود. آلمان نیز یکی از اعضای انجمن حفظ محیط زیست اروپا است. این انجمن متشکل از ۱۴۰۰ شهر اروپایی از مناطق مختلف اروپا است که قصد دارند میزان آزادسازی دی‌اکسیدکربن در جو را تا سال ۲۰۳۰ به نصف کاهش دهند.

عایق‌کاری ساختمان‌ها مهم‌ترین مساله است

کارشناسان دانشگاه ارفورت آلمان نیز بر این عقیده‌اند که شهرها بیش از اینها ظرفیت صرفه‌جویی انرژی را دارند. به اعتقاد آنان، اصلاح مصالح ساختمانی، یکی از مهم‌ترین و موثرین راه‌حل‌ها است. تنها با جلوگیری از اتلاف انرژی در زیرزمین و پشت‌بام، می‌توان میزان قابل‌توجهی انرژی صرفه‌جویی کرد.

علاوه‌بر آن با بهبود ساختاری بخش حمل‌ونقل یا استفاده از منابع انرژی جایگزین، می‌توان مقدار رهاسازی دی‌اکسید کربن را کاهش داد. در همین زمینه پروژه‌ای به نام «حفظ محیط زیست در شهرها»، از ابتدای ژانویه سال جاری در دانشگاه ارفورت در جریان است. هدف این پروژه کاهش چشمگیر میزان رهاسازی دی‌اکسیدکربن در سه شهر آلمان تا سال ۲۰۲۰ است. البته کاهش به میزان ۳۰‌درصد خواهد بود نه ۴۰‌درصد؛ یعنی همان‌طور که در برنامه‌های دولت آلمان دیده شده است، زیرا برخی کارشناسان در اینکه ۴۰‌درصد برای آلمان واقع‌بینانه باشد، شک دارند و آن‌را اندکی آرمان‌گرایانه می‌دانند. از نظر آن‌ها برای رسیدن به میزان ۴۰‌درصد، نیاز به برنامه‌ریزی‌های بیشتری است.

لزوم همکاری همه کشورها

بحث در مورد گرم‌شدن کره زمین، آلودگی هوا و حفظ انرژی‌های تجدیدناپذیر برای نسل‌های آینده، در بسیاری از کشورهای توسعه یافته به مساله روز تبدیل شده است. بحثی که به‌طور گسترده به حوزه رسانه‌ها و سینما نیز نفوذ کرده است. هر روز اخبار جدیدی در مورد ایجاد رشته‌های دانشگاهی جدید در این زمینه و گرایش دولت‌ها و خود مردم به حفظ محیط‌زیست منتشر می‌شود.