ظهور قطب‌های اقتصادی جدید در اجلاس گروه بیست

عکس‌ها: رویترز

گروه بین‌الملل- همزمان با نشست پایانی اجلاس سران کشورهای عضو گروه ۲۰ در لوس کابوس مکزیک، صندوق بین‌المللی پول اعلام کرد مبلغی که این صندوق برای تضمین سلامت اقتصاد جهانی مطالبه کرده بود، به طور کامل تامین شده است. اما فراهم شدن بخش قابل توجهی از این رقم، با شرایط سنگینی همراه بوده است، شرایطی که در صورت تحقق، موازنه قدرت در این نهاد مالی جهانی را متحول خواهد کرد.

به گزارش بی‌بی‌سی، محور و تمرکز اصلی اجلاس لوس کابوس، مهار بحران کشورهای حوزه یورو و جلوگیری از انتشار آن به اقتصاد جهانی بود.

بسیاری از رهبران شرکت کننده از این موقعیت استفاده کردند تا نسبت به فقدان تحرک لازم کشورهای حوزه یورو برای حل این بحران، هشدار دهند.

پاسکال لامی، دبیر کل سازمان تجارت جهانی در این‌باره گفت: «اروپایی ها باید مشکلاتشان را خودشان حل کنند، اما آنها (در این اجلاس) پیام محکمی از بقیه جهان دریافت خواهند کرد، جهان انتظار دارد آنها برای آینده اتحادیه اروپا یک نقشه راه قانع کننده و عملی ارائه کنند.»

اما خوزه مانوئل باروسو، رییس کمیسیون اروپا از عملکرد این اتحادیه با حرارت دفاع کرد. او گفت: «واقعیت این است که ما به اینجا نیامده‌ایم تا به ما درس دموکراسی یا مدیریت اقتصادی داده شود، چون اتحادیه اروپا یک مدل (اقتصادی) دارد که ما به آن افتخار می‌کنیم. ما در برخورد با مشکلاتمان سهل‌انگار نیستیم و درباره آنها بسیار شفاف بوده‌ایم، من آرزو می‌کنم تمام شرکای ما به اندازه ما درباره مشکلاتشان شفاف باشند.»

باروسو با بیان این نکته که «این (مشکل) از آمریکای شمالی آغاز شده است» افزود: «اما ما نمی‌خواهیم شرکایمان را مقصر جلوه دهیم.»

به رغم تمام این گله‌ها، در نهایت صندوق بین‌المللی پول به آنچه می‌خواست رسید. بنا به اعلام این نهاد مالی، در مجموع ۳۷ کشور در تامین ۴۵۶ میلیارد دلار سپرده اضطراری مشارکت کرده‌اند.

برزیل، روسیه، هند و آفریقای جنوبی هر کدام متعهد شده‌اند که هر کدام ۱۰ میلیارد دلار به این صندوق کمک کنند و در همراهی با این گروه از اقتصادهای در حال ظهور، چین نیز ۴۳ میلیارد دلار به این سپرده اضطراری اختصاص داد.

اما این ۵ کشور در ازای کمک‌های خود، بر شرایطی تاکید دارند که مهم‌ترین آن، بهره‌مند شدن از قدرت و اختیارات بیشتر در سیاست‌گذاری صندوق بین‌المللی پول است.

اما غایب بزرگ جمع کمک‌کنندگان به صندوق بین‌المللی پول، ایالات متحده آمریکا بود. کشوری که به عنوان اقتصاد اول جهان، از بیشترین نفوذ در این نهاد مالی بین‌المللی برخوردار است، اما حاضر نشد حتی یک سنت به آن کمک کند.

با توجه به مشکلات اقتصادی که آمریکایی‌ها در حال حاضر با آن دست به گریبانند، کمک به نجات دیگر کشورها از ورشکستی، فعلا برای آنها جذابیتی ندارد.

آنچه ما در این اجلاس شاهدش بودیم می‌تواند سرآغاز یک تغییر آرایش اساسی در مدیریت اقتصادی جهانی باشد. در اینجا کشورهایی که همواره منتقد قدرت و نفوذ مطلق قدرت‌های غربی در صندوق بین‌المللی پول بودند، این بار با کمک به این صندوق به یاری اروپایی‌ها شتافتند، کمکی که قطعا بدون چشمداشت نخواهد بود.