شورای همکاری خلیج فارس برای مالکی شرط گذاشت

نوری مالکی نخست وزیر عراق / عکس: رویترز

گروه بین‌الملل- دولت عراق اعلام کرد سران همه کشورهای عربی به جز سوریه را برای شرکت در اجلاس سران اتحادیه عرب که قرار است اواخر مارس در بغداد برگزار شود، دعوت کرده‌است. در همین شرایط منابع خبری عربی اعلام کردند کشورهای حوزه جنوبی خلیج فارس برای شرکت در اجلاس بغداد شرط‌هایی مطرح کرده‌اند.

به گزارش منابع خبری، اجلاس سران کشورهای عربی در بغداد قرار بود سال گذشته برگزار شود. اما آغاز اعتراض‌های مردمی در برخی کشورهای عربی باعث شد برگزاری این اجلاس به تعویق افتد.

دعوت نشدن سوریه به اجلاس بغداد به این دلیل است که عضویت این کشور در اتحادیه عرب به حال تعلیق در آمده‌است. دلیل این اقدام نادیده گرفتن طرح‌های اتحادیه عرب برای پایان دادن به بحران این کشور از سوی نظام سوریه عنوان شده‌است. علی الادیب سخنگوی دولت عراق یکشنبه در گفت‌و‌گو با خبرنگاران تاکید کرد که کشورش به همه مصوبه‌های اتحادیه عرب پایبند است. او گفت به دلیل آنکه تعلیق مشارکت سوریه در همه فعالیت‌های اتحادیه عرب مصوبه شورای وزیران این اتحادیه است، بغداد آن را اجرا کرده و رییس‌جمهوری سوریه را برای حضور در نشست سران دعوت نکرده‌است.

اما منابع خبری عربی از جمله شبکه‌های الجزیره، العربیه و الحره، به نقل از منابع دیپلماتیک در کشورهای عربی حوزه خلیج فارس اعلام کردند که این کشور‌ها دو شرط برای مشارکت در نشست بغداد مطرح کرده‌اند. بنا بر این گزارش‌ها این شرط‌ها عبارتند از: «پایبندی عراق به قطعنامه‌های اتحادیه عرب در خصوص سوریه و حل‌و‌فصل بحران‌های مربوط به گفت‌و‌گوی ملی و دولت وحدت ملی در عراق.» این منابع تاکید می‌کنند که کشورهای خلیج فارس تهدید به تحریم نشست بغداد نکرده‌اند و موضوع سطح نمایندگی خود در نشست را پیش کشیده‌اند. گزارش‌های پخش شده از شبکه‌های خبری عربی به نقل از منابع عراقی از سفر یک هیات عالی رتبه از امارات متحده عربی به عراق و دیدار با نوری مالکی نخست وزیر این کشور حکایت می‌کنند.

عدنان‌السراج عضو ائتلاف دولت قانون که رهبری آن را مالکی بر عهده دارد روز شنبه در مصاحبه با روزنامه عراقی المدی این خبر را تایید کرد و گفت: «هیات اماراتی حامل پیامی حاوی شرط‌های کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس برای مشارکت در نشست بغداد بود. از جمله این شرط‌ها دعوت نکردن از بشار اسد رییس جمهوری سوریه برای حضور در نشست، رای‌گیری برای سلب مشروعیت از نظام بشار اسد در نشست سران وحمایت بغداد از قطعنامه‌های اتحادیه عرب در خصوص سوریه هستند.» السراج افزود که دولت عراق شرط‌های مطرح شده در پیام کشورهای شورای همکاری خلیج فارس را پذیرفت اما در عین حال از آغاز آشوب در سوریه در صورت سرنگونی نظام بشار اسد و احتمال رسیدن گروه‌های تندرو به قدرت ابراز نگرانی کرده‌است. شش کشور شورای همکاری خلیج فارس در هفته‌های اخیر سفرای سوریه را اخراج کردند و همچنین سفرای خود را از دمشق فرا خوانده‌اند. عضو ائتلاف دولت قانونی عراق تاکید کرد: «دولت عراق تاکید کرده است هر آنچه که سران کشورهای عربی در نشست بغداد تصویب کنند را اجرا خواهد کرد.»

این در شرایطی است که عراق به تعلیق عضویت سوریه در اتحادیه عرب رای نداد. لبنان، یمن و سوریه با این تصمیم مخالفت کردند. دولت عراق این اقدام را «غیر قابل قبول و خطرناک» توصیف و تاکید کرد که چنین اقدامی در خصوص دیگر کشورهای عربی شاهد بحران، اتخاذ نشده است. همچنین خبرهایی از کمک دولت نوری مالکی به حکومت سوریه در دور زدن تحریم‌های اقتصادی منتشر شده‌است. در مورد دیگر شرط کشورهای عربی حوزه خلیج فارس، عراق شاهد بحران در راس قدرت میان سنی‌ها و شیعیان است. طارق‌الهاشمی معاون سنی رییس‌جمهوری عراق به رهبری جوخه‌های مرگ متهم شده است که در پی آن تنش‌ها در عراق بالاگرفت. برگزاری نشست گفت‌و‌گوی ملی برای حل و فصل این بحران تاکنون میسر نشده‌است. هفته گذشته عبدالله‌بن‌زاید آل نهیان وزیر امور خارجه امارات عربی‌متحد به بغداد رفت و پس از دیدار چند ساعته با نوری مالکی و دیگر مسوولان عراقی، این کشور را ترک کرد.

رییس ستاد مشترک ارتش آمریکا:القاعده در بحران سوریه دست دارد

در همین شرایط، ژنرال «مارتین دمپسی» رییس ستاد مشترک ارتش آمریکا گفت که نشانه‌هایی مبنی بر دخالت القاعده در بحران سوریه و تلاش برای حمایت از مخالفان سوری وجود دارد. به گزارش ایلنا به نقل از الجزیره، دمپسی در گفت‌و‌گو با شبکه تلویزیونی «سی‌ان‌ان» افزود: «تا زمانی‌که تصویر مخالفان برای واشنگتن روشن نشود، زود است که در مورد حمایت تسلیحاتی از آنها سخن گفت.» او ادامه داد که دخالت در سوریه بسیار دشوار است و توافق بین‌المللی علیه سوریه راه درست‌تری است؛ همچنین تصمیم یک جانبه درباره این کشور درست نیست. او تاکید کرد: «دخالت آمریکا در سوریه به علت پیچیدگی‌های منطقه و در اختیار داشتن ارتش مجهز توسط این کشور دشوار است.» دمپسی در ادامه گفت: «سوریه دارای تسلیحات پیشرفته، سیستم دفاع هوایی و تسلیحات شیمیایی و بیولوژیکی است. به‌رغم آنکه رهبران سوری قصد خود را برای استفاده از این تسلیحات اعلام نکرده‌اند اما در اختیار داشتن چنین تسلیحاتی خود به لحاظ نظامی یک مشکل به شمار می‌رود.» او تاکید کرد که تا‌کنون از او خواسته نشده است که گزینه‌های نظامی را برای حل بحران سوریه ارائه کند. دمپسی اعتراف کرد که سناریوی لیبی دوم در سوریه اشتباه بزرگی است او با این وجود اضافه کرد که یک نظامی است و راه‌حل‌های نظامی را زمانی که از او خواسته می‌شود، ارائه می‌کند.