مقتدی صدر از روحانیون سرشناس شیعه از تظاهر‌کنندگان علیه مالکی حمایت کرده است

گروه بین‌الملل- صد‌ها هزار عراقی روز جمعه در تظاهراتی با عنوان «جمعه پایداری» در اعتراض به سیاست‌های نوری مالکی نخست‌وزیر عراق، شرکت کردند. به گزارش بی.‌بی.‌سی، تظاهر کنندگان خواستار «اصلاحات ریشه‌ای در عراق، آزادی زندانیان سیاسی، لغو قانون مبارزه با تروریسم و پایان سرکوب سنی‌ها» شدند. در همین حال ائتلاف العراقیه به رهبری ایاد علاوی اعلام کرد که تا ۴۸ ساعت دیگر، دعوت به انحلال پارلمان خواهد کرد. به گزارش خبرگزاری فرانسه، تظاهرات، در بغداد پایتخت عراق و همچنین استان‌های انبار، صلاح الدین، موصل و کرکوک برگزار شد. اعتراض‌های اخیر عراق دو هفته پیش، پس از آن آغاز شد که شماری از محافظان رافع العیساوی وزیر سنی مذهب دارایی این کشور، به اتهام‌های تروریستی دستگیر شدند. از آن هنگام تا کنون هزاران نفر در استان انبار تحصن کرده‌اند و اتوبان حد فاصل مرکز عراق به مرزهای ترکیه و سوریه را بسته‌اند. سنی‌های عراق، نوری مالکی نخست وزیر شیعه مذهب این کشور را به اجرای سیاست‌های تبعیض آمیز علیه خود متهم می‌کنند. پیش‌تر مقتدی صدر از روحانیون بلند پایه شیعه عراق هم هشدار داده بود که بهار عربی به عراق خواهد رسید. در تظاهرات جمعه، معترضان شعار «مردم‌می‌خواهند نظام را سرنگون کنند» که در انقلاب‌های اخیر در کشورهای عربی سر داده می‌شد را سر دادند. در استان رمادی که اکثریت ساکنان آن سنی مذهب هستند، حدود ۲۰۰ هزار نفر به خیابان‌ها آمدند. آنها در مساجد شهر تجمع کرده و خواستار اخراج نیروهای پلیس دولت مرکزی عراق و استقرار پلیس محلی شدند. تظاهرات به شهر‌ها و مناطقی که پیش‌تر شاهد اعتراض نبود هم کشیده شد. هزاران نفر در میان تدابیر شدید امنیتی، در شهر اعظمیه در استان بغداد تظاهرات کردند. تظاهراتی نیز به طور همزمان در شهرهای فلوجه، سامرا، تکریت و دیالی برگزار شد. در همین شرایط روز جمعه، ائتلاف العراقیه، که در آن رقبای سنی مذهب و سکولار مالکی قرار دارند، با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد: تا ۴۸ ساعت دیگر دعوت به انحلال پارلمان عراق خواهد کرد. در این بیانیه آمده‌است که در این صورت، دولت مالکی به دولتی بدون اختیارات و تنها برای مدیریت مرحله انتقالی تبدیل خواهد شد. همزمان ائتلاف دولت قانون به رهبری نوری مالکی، از پارلمان عراق خواست قانون مبارزه با تروریسم و شمار دیگری از قوانین را لغو کند. معترضان ادعا می‌کنند که این قانون، به ابزاری در دست دولت برای سرکوب سنی‌ها تبدیل شده است. از سوی دیگر، دفتر فرمانده کل نیروهای مسلح عراق در بیانیه‌ای، نسبت به وجود «گروه‌های تروریست» که قصد هدف قرار دادن تظاهر کنندگان را دارند، هشدار داد. این بیانیه تاکید کرده است که نیروهای مسلح، تمام تدابیر لازم برای حمایت از تظاهر کنندگان را اتخاذ خواهند کرد.

حمایت مقتدی صدر از تظاهرکنندگان

در همین شرایط مقتدا صدر، از روحانیون بلندپایه شیعه روز جمعه به نشانه همبستگی با گروه‌های مختلف مذهبی از کلیسای «سیده‌نجات» و مسجد سنی‌ها در بغداد بازدید کرد. هر دوی این اماکن مذهبی طی سال‌های گذشته مورد حملات تروریستی قرار گرفتند. به گزارش رسانه‌های عراق، صدر در این اماکن بر حمایت خود از تظاهرات اعتراضی اخیر تاکید کرده است.

حمایت بازمانده دیکتاتوری صدام ازمخالفان مالکی

از سوی دیگر عزت ابراهیم که همچنان رهبری بخشی از بازماندگان حزب منحله بعث عراق را در دست دارد، با طرح ادعایی در پیامی ویدئویی که از شبکه تلویزیونی العربیه پخش شد مالکی را متهم کرد که در دوران نخست وزیری هفت ساله اش مجری طرح ایران برای تجزیه عراق بود و تهدید کرد که هر کسی را که از این «طرح» حمایت کند،‌ هدف قرار خواهد داد.

عزت ابراهیم که زمانی مقتدرترین فرد در عراق پس از صدام‌حسین به شمار می رفت، پس از حمله آمریکا و سقوط حکومت حزب بعث فراری شد و با اعدام صدام حسین خود را رهبر تازه حزب بعث خواند و اعلام کرد که رهبری وفاداران به این حزب در حمله به نیروهای اشغالگر را در دست دارد. طی این سال‌ها گفته می شد که وی در سوریه پنهان شده‌است.

بازماندگان حزب بعث عراق اکنون به دو شاخه تقسیم شده‌اند،‌ شاخه‌ای تحت رهبری عزت ابراهیم که از سوریه اعلام جدایی کرده و شاخه‌ای تحت رهبری سرلشگر سابق، محمد یونس احمد که در زمان صدام حسین مشاغلی چون استانداری موصل و ریاست راه‌آهن عراق را به عهده داشت و اکنون شاخه هوادار بشار اسد را میان بازماندگان حزب بعث رهبری می‌کند. از جمله خواسته‌هایی که در تظاهرات مناطق سنی نشین غرب عراق مطرح می‌شود، لغو ممنوعیت فعالیت حزب بعث است.