بان کی مون: هدف از برگزاری ژنو2 تشکیل دولت انتقالی است

گروه بین‌الملل- دبیر کل سازمان ملل می‌گوید که هدف از برگزاری کنفرانس ژنو۲ تشکیل دولت انتقالی با اختیارات اجرایی کامل در سوریه است. از طرفی بشار اسد، رییس‌جمهوری سوریه اعلام کرده بود که اگر بحث دولت انتقالی در ژنو مطرح شود دولت سوریه در این کنفرانس شرکت نخواهد کرد. با این حال بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل روز شنبه در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با فرانسوا اولاند، رییس جمهوری فرانسه اعلام کرد که دعوت برای کنفرانس ژنو۲ که قرار است ۲۲ ماه ژانویه (دوم بهمن) برگزار شود از روز ۲۰ ماه جاری میلادی آغاز خواهد شد. به گزارش «ایسنا»، دبیر کل سازمان ملل اعلام کرد هدف از برگزاری کنفرانس ژنو۲ تشکیل دولت انتقالی با اختیارات اجرایی کامل در سوریه است همان طور که در کنفرانس ژنو۱ نیز به این مساله اشاره شد.

بان کی مون روز گذشته نیز با اخضر الابراهیمی درخصوص برگزاری ژنو ۲ نیز دیدار و گفت‌وگو داشت و درباره مقدمات برگزاری این کنفرانس با او رایزنی کرد. بان کی مون همچنین در خصوص کشورهای شرکت کننده در این کنفرانس اعلام کرد که پیش از برگزاری ژنو۲، قرار است که با کشورهای عضو شورای امنیت در این‌باره رایزنی شود و قرار است در این خصوص نشستی دیگر برگزار شود.

دبیر کل سازمان ملل همچنین در خصوص سلاح‌های شیمیایی سوریه نیز گفت: عملیات امحای این سلاح‌ها به شکلی کاملا روان در حال اجرا است و مراحل اول و دوم آن نیز اجرا شده و از اول ماه جاری میلادی مرحله سوم آن آغاز شده است که در این مرحله سلاح‌های شیمیایی منهدم خواهد شد. بان کی مون افزود: مرحله سوم و آخرین مرحله در ژوئن آتی به پایان خواهد رسید.

همزمان با رایزنی‌ها برای ژنو۲ هوشیار زیباری وزیر امور خارجه عراق هشدار داد که سوریه در حال تبدیل شدن به یک «امارت» برای تروریست‌ها است. از دیگر سو جبهه النصره با ارسال ویدویی به شبکه الجزیره مدعی شده است که یک فروند هواپیمای بدون‌ سرنشین سوریه را سرنگون کرده است. این در شرایطی است که وزیر خارجه عراق با اعلام اینکه کشورش هیچ کمک تسلیحاتی به گروه‌های درگیر در سوریه نکرده است، نسبت به نفوذ «سمی» گروه‌های افراطی در میان شورشیان سوری و احتمال ایجاد حکومت تروریست‌های القاعده در قلب منطقه هشدار داد.

به گزارش «ایسنا»، هوشیار زیباری، وزیر خارجه عراق در سخنرانی خود در همایش «گفت‌وگوهای منامه» درخصوص بحران سوریه و تاثیر آن بر کشورهای منطقه گفت: من به مقامات ایران نیز اعلام کردم که عراق هرگز جزئی از درگیری‌های سوریه نبوده و هیچ نوع سلاح‌ یا کمک تسلیحاتی به طرفین درگیر سوریه ارائه نکرده است.

او همچنین وجود سلاح‌های ساخت عراق در اراضی سوریه را تکذیب کرد. زیباری ادامه داد: من منکر این نمی‌شوم که برخی از گروه‌های شبه‌نظامی عراقی در سوریه می‌جنگند که تعداد آنها بالغ بر صدها تن است، اما این مساله با هماهنگی دولت عراق نبوده است.

وزیر خارجه عراق گفت: مهم‌ترین خطر در رابطه با درگیری‌های سوریه برای عراق و برای کل منطقه رشد قارچ‌گونه گروه‌های تروریستی در سوریه است. اینها ارتش‌های بسیج شده هستند. همه آنها سوری نیستند ، ملیت‌های اروپایی در میان آنها هستند برخی از آنها حتی از مناطق دوردستی مثل استرالیا، کانادا و دیگر کشورها آمده‌اند. وزیر خارجه عراق همچنین تاکید کرد: اهداف ملت سوریه در تغییر نظام حاکم یک خواسته و هدف قانونی است.

زیباری گفت: گروه‌های افراطی می‌توانند در نهایت مناطق تحت کنترل خود در درون سوریه را استحکام ببخشند، خدای نخواسته اگر آن روزی برسد که آنها امارت اسلامی در داخل سوریه و مناطقی خارج از کنترل دولت تشکیل بدهند ما مجبوریم با این تهدید مقابله کنیم، اینها واقعیت هستند من داستان سرایی نمی‌کنم.

او تاکید کرد: دولت عراق حامی بشار اسد نیست ، اگر مردم سوریه اسد را از قدرت برکنار کنند حتی قطره‌ای اشک هم برای او نمی‌ریزم. وزیر خارجه عراق در ادامه خاطرنشان کرد: تلاش برخی از گروه‌های کرد برای تشکیل منطقه خودگردان در سوریه تلاشی غیرمنطقی است و حزبی که از این مساله دفاع می‌کند بسیار به نظام سوریه نزدیک است. این به معنای آن نیست که کردها با برادرانشان از طریق مرزها همبستگی نمی‌کنند، اما آنها یکی از ابزارهای نظام سوریه برای بقا در قدرت هستند.

این مسوول عراقی در پایان بر لزوم حل مسالمت‌آمیز بحران سوریه و پایان دادن به ناتوانی جامعه جهانی و شورای امنیت در حل این بحران تاکید کرد.