شماره روزنامه ۶۰۱۳
|
آرشیو روزنامه شماره ۵۹۸۱ دنیای اقتصاد

اخبار دنیا - روزنامه شماره ۵۹۸۱

  • عقب‌نشینی تاکتیکی از غزه؟

    الجزیره خبر داد که ارتش اسرائیل در حال خارج کردن نیروهای خود از جنوب نوار غزه به جز یک تیپ است. این جابه‌جایی نیروها به مردم رفح و همچنین خان‌یونس اجازه می‌دهد که به شمال غزه بازگردند و این یکی از خواسته‌های اصلی حماس است.
  • سایه ترامپ بر یک دیدار دیپلماتیک

    دنیای‌اقتصاد: جو بایدن، رئیس‌جمهوری ایالات متحده و فومیدا کیشیدا، نخست‌وزیر ژاپن که قرار است در ایالات متحده همدیگر را ملاقات کنند، در یک سرنوشت مشترک هستند: «هر دو رهبر برای حفظ مشاغل خود در حال مبارزه هستند.» به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، بایدن قرار است با سلف خود، یعنی دونالد ترامپ مبارزه کند و میزان محبوبیت فویمیدا کیشیدا به‌دلیل رسوایی سیاسی به پایین‌ترین حد خود رسیده است. با این حال انتظار می‌رود رهبران دو طرف درباره راه‌های تقویت اتحاد کشورهایشان بحث کنند تا این اتحاد همچنان قوی باقی بماند؛ حتی اگر آنها انتخاب نشوند.
  • دوئل دریایی چین و آمریکا

    دنیای‌اقتصاد: چین «گشت‌زنی رزمی و نظامی» را در دریای مورد مناقشه چین جنوبی افزایش داده است. همزمان ایالات متحده اولین مانور نظامی مشترکش را با فیلیپین، ژاپن و استرالیا برگزار می‌کند و این امر خطرات را در دریاهای مورد مناقشه افزایش داده است. به گزارش الجزیره، اعلام غافلگیرکننده پکن درباره برگزاری رزمایش دریایی در روز یکشنبه، یک روز پس از آن صورت گرفت که روسای دفاعی چهار کشور گفتند که فیلیپین در همان روز میزبان رزمایش مشترک در همان منطقه خواهد بود. فرماندهی جنوبی ارتش آزادی‌بخش خلق پکن (PLA) گفت که در حال سازماندهی «گشت‌زنی‌های رزمی دریایی و هوایی مشترک در دریای چین جنوبی» است. این سازمان در بیانیه‌ای اعلام کرد: «تمام فعالیت‌های نظامی که اوضاع را در دریای چین جنوبی به هم می‌زند و کانون‌های داغ ایجاد می‌کند، تحت کنترل است.» ارتش چین جزئیات بیشتری درباره فعالیت‌های خود در آبراه ارائه نکرد. این تمرینات چند روز پیش از برگزاری اولین نشست سه‌جانبه جو بایدن رئیس‌جمهور آمریکا با رهبران ژاپن و فیلیپین انجام شد. مقامات ارشد ایالات متحده بارها تعهد «آهنین» ایالات متحده به دفاع از فیلیپین در برابر حمله مسلحانه در دریای چین جنوبی را اعلام کرده‌اند که باعث حیرت پکن شده است.
  • قطر به‌مثابه یک « قدرت عاریه‌ای»

    دیانا گالیوا/محقق کالج سن‌آنتونی، دانشگاه آکسفورد ترجمه: محمدحسین باقی
    کتاب «قطر: رویکردهای یک قدرت عاریه‌ای» به قلم دیانا گالیوا، محقق کالج سنت آنتونی، دانشگاه آکسفورد، در سال۲۰۲۲ به نگارش درآمده و از سوی انتشارات راتلج منتشر شده است. این کتاب پارامترهای رشد سیاسی قطر را با بسط یک نظریه‌ جایگزین قدرت؛ یعنی قدرت «عاریه‌ای» توضیح می‌دهد. نویسنده نشان می‌دهد که چگونه ظهور قطر به‌عنوان یک قدرت منطقه‌ای را می‌توان صرفا با ظرفیت آن به‌عنوان یک کشور «عاریه‌ای»غنی از گاز توضیح داد. با استفاده از قطر به‌عنوان یک مطالعه‌ موردی تجربی از نظریه «قدرت عاریه‌ای»، خوانندگان بینشی درباره تعامل قطر با بازیگران غیردولتی (اسلام سیاسی، قبایل، رسانه‌ها، ورزش و دیگران) برای حفظ قدرتش به‌دست می‌آورند که به قطر اجازه می‌دهند نفوذ کاملا تثبیت‌شده بازیگران غیردولتی را به‌دلیل ماهیت فراملی‌شان «به عاریت بگیرد». مورد قطر نشان‌دهنده توانایی یک دولت برای ایجاد رابطه‌ «حامی – پیرو» با بازیگران غیردولتی، غلبه بر محدودیت‌های تعیین‌شده بر اساس اندازه یا قدرت نظامی برای به‌دست آوردن نفوذ بین‌المللی است. این کتاب به‌صورت پاورقی در روزهای زوج در روزنامه «دنیای‌اقتصاد» منتشر می‌شود.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر