مقصد وام‌‌‌‌‌ها در دوماهه ابتدایی سال

روابط عمومی بانک ‌مرکزی در گزارشی اطلاعات مربوط به تسهیلات‌‌‌‌‌دهی در دو ماه ابتدایی سال‌جاری را منتشر کرد. بر این اساس در دو ماه ابتدایی سال‌۱۴۰۲، شبکه بانکی کشور بیش از ۵۰۰هزار میلیارد‌تومان تسهیلات، با اهداف مختلف به بخش‌های مختلف اقتصادی اعطا کرده‌ است که نسبت به مدت مشابه سال‌گذشته بیش از ۲۶درصد رشد در تسهیلات‌‌‌‌‌دهی را نشان می‌دهد.

طبق این آمار بیش از ۱۰۶هزار ‌میلیارد‌تومان تسهیلات اعطایی نسبت به مدت مشابه سال‌گذشته رشد کرده ‌است. از کل تسهیلات پرداختی، حدود ۴۴۸هزار میلیارد تومان معادل۱/ ۸۷‌درصد به صاحبان کسب‌وکار (حقوقی و غیرحقوقی) و بیش از ۶۶هزار میلیاردتومان معادل ۹/ ۱۲درصد به مصرف‌کنندگان نهایی (خانوار) تعلق گرفته ‌است. در بخش کسب‌وکارهای حقوقی و غیرحقوقی، آمار و ارقام حاکی از آن است که ۳۵۳‌هزار میلیاردتومان، معادل ۹/ ۷۸‌درصد از کل تسهیلات اعطایی بابت تامین سرمایه‌درگردش فعالیت‌‌‌‌‌های مختلف اقتصادی پرداخت شده‌ است که بیشترین سهم را در بین مصارف تسهیلات دارد. همچنین ایجاد فعالیت اقتصادی جدید با سهم ۹/ ۱۳‌درصدی از تسهیلات پرداخت‌شده حدود ۷۱هزار‌میلیارد‌تومان از وام‌های بانکی را به خود اختصاص داده ‌است.

همچنین سهم تسهیلات پرداختی بابت تامین سرمایه‌درگردش بخش صنعت و معدن در ۲ماهه سال‌۱۴۰۲ معادل بیش از ۱۴۹هزار میلیاردتومان بوده ‌است که حاکی از تخصیص ۴/ ۴۲‌درصد از منابع تخصیص یافته به سرمایه درگردش کلیه بخش‌های اقتصادی است. از ۱۸۲هزار میلیاردتومان تسهیلات پرداختی در بخش صنعت و معدن نیز معادل ۲/ ۸۲‌درصد آن در تامین سرمایه‌درگردش پرداخت شده ‌است. از طرف دیگر سهم تسهیلات پرداختی در قالب خرید کالای شخصی توسط مصرف‌کننده نهایی (خانوار) ۳۰هزار میلیاردتومان، معادل ۶/ ۴۴درصد از کل تسهیلات پرداختی به مصرف‌کنندگان نهایی (خانوار) است.

سهم بخش‌های مختلف اقتصادی

آمارهای بانک ‌مرکزی فعالیت‌‌‌‌‌های اقتصادی دریافت کننده وام در دو ماهه ابتدایی امسال را در ۶ گروه دسته‌بندی کرده ‌است که عبارت‌اند از گروه کشاورزی، گروه صنعت و معدن، گروه مسکن و ساختمان، گروه بازرگانی، گروه خدمات و متفرقه. هریک از این بخش‎ها سهم متفاوتی از وام‌های پرداخت شده در دو ماهه ابتدایی امسال را دریافت کرده ‌است.

بر این اساس گروه کشاورزی حدود ۱۹هزار‌ میلیارد‌تومان وام را به خود اختصاص داد که حدود ۳/ ۳‌درصد از تمام وام‌های پرداخت‌شده در دوماهه اول امسال است. گروه صنعت و معدن با دریافت بیش از ۱۸۲هزار‌ میلیارد‌تومان تسهیلات در مدت مذکور سهمی ۴۰درصدی از کل وام‌دهی بانک‌ها را دارد. در همین مدت گروه مسکن و ساختمان حدود ۱۹هزار‌ میلیارد‌تومان تسهیلات دریافت کرده‌است که حدود ۴/ ۴درصد از کل وام‌های پرداخت‌شده ‌است. بر اساس آمارهای اعلام‌شده از سوی بانک ‌مرکزی، بخش بازرگانی با دریافت بیش از ۵۱هزار ‌میلیارد ‌تومان وام جایگاه سوم در دریافت تسهیلات را بین فعالیت‌‌‌‌‌های اقتصادی به خود اختصاص داده ‌است؛ این حجم از وام حدود ۴/ ۱۱ از وام‌های پرداخت‌شده از طرف شبکه بانکی در دوماهه سال‌جاری می‌شود. در انتها بخش خدمات با سهم حدودا ۴۰درصدی، ۱۷۹هزارمیلیارد تومان از تسهیلات را دریافت کرده‌است.

به گفته بانک ‌‌‌‌‌مرکزی همچنان باید در تداوم مسیر جاری، ملاحظات مربوط به کنترل تورم را نیز در نظر گرفت و همواره مراقب قدرت گرفتن پتانسیل تورمی ناشی از فشار تقاضای کل در اقتصاد نیز بود. بر این اساس ضروری است به افزایش توان مالی بانک‌ها از طریق افزایش سرمایه و بهبود کفایت سرمایه بانک‌ها، کاهش تسهیلات غیرجاری و بازگرداندن آنها به مسیر صحیح اعتباردهی بانک‌ها، افزایش بهره‌‌‌‌‌وری بانک‌ها در تامین سرمایه‌درگردش تولیدی، پرهیز از فشارهای مضاعف بر دارایی بانک‌ها و ترغیب بنگاه‌های تولیدی به سمت بازار سرمایه به‌عنوان یک ابزار مهم درتامین مالی طرح‌های اقتصادی (ایجادی) توجه ویژه‌‌‌‌‌ای کرد.