آمار عملکرد بازار بیمه در 7ماه اول

 بر اساس این گزارش، حق بیمه تولیدی رشته‌های بیمه درمان، بدنه اتومبیل، مسوولیت، نفت و انرژی و حوادث راننده به ترتیب با ۳۵.۳، ۶، ۴.۶، ۴.۶ و ۴درصد سهم از حق بیمه و رشد حق بیمه معادل ۸۱، ۷۳.۳، ۷۵، ۲۲۴ و ۷۲.۱درصد، موجبات رشد ۶۴.۴درصدی حق بیمه تولیدی بازار در این مدت را فراهم آورده‌اند. رشد بالای ۷۴.۲درصدی خسارت پرداختی بیشتر ناشی از عملکرد رشته‌های بیمه درمان و بدنه اتومبیل با سهم عمده در بازار (به ترتیب ۴۲ و ۹.۵درصد) و رشد بالای خسارت پرداختی در آنها معادل ۸۳ و ۸۶.۲درصد بوده است.  در بخش دیگری از این گزارش نسبت خسارت بازار با ۲.۸واحد افزایش در مقایسه با ۷ماهه اول سال قبل به ۴۸.۸درصد رسیده است. ۴ رشته‌ اعتبار (با ۱۵۰درصد)، بدنه اتومبیل (با ۷۷.۳درصد)، درمان (با ۵۸.۱درصد) و شخص ثالث-مازاد (با ۵۶.۷درصد) نسبت خسارتی بالاتر از بازار بیمه (با ۴۸.۸درصد) داشتند.  سهم بخش غیردولتی از حق بیمه تولیدی و خسارت پرداختی صنعت بیمه، به ترتیب ۷۸ و ۷۴.۷درصد است

سهم ۴ رشته بیمه درمان، شخص ثالث-مازاد، زندگی و بدنه اتومبیل به ترتیب ۳۵.۳، ۱۱.۹، ۲۵.۴ و ۶درصد (در مجموع ۷۸.۵درصد) از پرتفوی حق بیمه تولیدی در بازار است (۲۱.۵درصد مابقی حق بیمه به ۱۲ رشته دیگر اختصاص دارد). بیشترین سهم از خسارت پرداختی در بازار بیمه همچنان به ۴ رشته درمان، شخص ثالث-مازاد، بدنه اتومبیل و زندگی به ترتیب با ۴۲، ۲۹.۵، ۹.۵ و ۹درصد (در مجموع ۸۹.۹درصد) اختصاص دارد (۱۰.۱درصد مابقی خسارت در ۱۲ رشته دیگر پرداخت شده است). پوشش ریسک‌های مرتبط با وسایل نقلیه (با صدور بیمه‌نامه‌های شخص ثالث-مازاد، بدنه اتومبیل و حوادث راننده) موجبات اختصاص ۳۵.۳درصد از حق بیمه تولیدی و ۴۲.۵درصد از خسارت پرداختی بازار را فراهم آورده است. بر اساس این گزارش، بیش از ۴۱.۹میلیون بیمه‌نامه صادر و ۴۱.۴میلیون فقره خسارت پرداخت شده است. تعداد بیمه‌نامه‌های صادره و تعداد موارد خسارت پرداختی نسبت به ۷ماهه سال قبل، به ترتیب ۶.۱درصد رشد و ۳.۹درصد کاهش داشته است.

علت اصلی رشد ۶.۱درصدی تعداد بیمه‌نامه‌های صادره در بازار، متاثر از رشد این تعداد در دو رشته شخص ثالث-مازاد و حوادث راننده، در مجموع با ۷۰.۵درصد سهم (هر یک به ترتیب با سهم ۳۵.۶ و ۳۴.۹درصد) از کل بیمه‌نامه‌ها و نرخ رشد حدودا ۷.۲درصدی در تعداد صدور هر یک از آنها بوده است. کاهش ۳.۹درصدی تعداد خسارت‌های پرداختی بازار، در اصل به دلیل کاهش ۲.۱درصدی این تعداد در بیمه درمان با سهم عمده (۹۲.۹درصد) از کل تعداد خسارات پرداختی بازار است. در بخش دیگری از این گزارش در رشته‌های بیمه اشخاص (شامل حوادث، درمان و زندگی)، بیمه‌نامه هم به صورت گروهی و هم به صورت انفرادی صادر می‌شود ولی تعداد بیمه‌شدگان تحت پوشش این گونه بیمه‌نامه‌ها در محاسبات دخالت داده نمی‌شوند و فقط تعداد بیمه‌نامه‌های صادره ملاک عمل قرار می‌گیرد.

 بر این اساس، تعداد بیمه‌نامه صادره (تعداد قراردادهای بیمه) در مقایسه با حق بیمه تولیدی به‌مراتب کمتر است و این شاخص برای سه رشته مذکور، شاخص معناداری نیست. با این وجود، ازآنجاکه در تمام رشته‌های بیمه (به‌جز سه رشته مذکور)، از تعداد بیمه‌نامه صادره استفاده می‌شود، طبق رویه قبل برای رشته‌های گروهی نیز از تعداد بیمه‌نامه صادره استفاده شده است.  وفق توضیحات فوق، در ۷ماهه اول سال ۱۴۰۲، با وجود آنکه حق بیمه تولیدی رشته‌های بیمه درمان، زندگی و حوادث به ترتیب ۸۱.۱، ۴۸.۸ و ۴۱.۴درصد رشد داشته‌اند، تعداد بیمه‌نامه صادره درمان و حوادث با ۳۳.۱ و ۲.۲درصد رشد و در رشته زندگی با ۰.۹درصد کاهش مواجه بوده است.

با توجه به رشد ۸۳درصدی خسارت پرداختی درمان نسبت به مدت مشابه سال قبل، تعداد خسارت پرداختی با ۲.۱درصد کاهش روبه‌رو بوده است که علت عمده کاهش در تعداد خسارت پرداختی درمان نسبت به مبلغ خسارت پرداختی، برداشت نادرست شرکت‌های بیمه در ثبت تعداد پرونده‌های خسارت درمان به جای تعداد حواله‌های پرداختی در این رشته است. «ارزش بیمه‌نامه» عبارت است از: نسبت حق بیمه تولیدی به تعداد بیمه‌نامه صادره که نشانگر متوسط حق بیمه تولیدی در هر بیمه‌نامه است. در ۷ماهه اول ۱۴۰۲، این میزان به نحو کلی در بازار بیمه ۳۸.۱میلیون ریال است که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۵۴.۹درصد رشد را نشان می‌دهد. همچنین طی این دوره، «ارزش بیمه‌نامه» در رشته‌های بیمه نفت و انرژی، هواپیما، کشتی و اعتبار به ترتیب حدود ۸۲.۴، ۱۶.۲، ۱.۶ و ۱.۵میلیارد ریال و در سایر رشته‌ها به‌مراتب کمتر است.

«سرانه خسارت پرداختی» که حاصل تقسیم خسارت پرداختی به تعداد موارد خسارت است، حاکی از متوسط مبلغ پرداختی در هر مورد خسارتی است.  این نسبت در ۷ماهه نخست سال ۱۴۰۲، معادل ۱۸.۸میلیون ریال است که ۸۱.۳درصد در مقایسه با دوره مشابه سال قبل افزایش را نشان می‌دهد. به علاوه در این مدت، «سرانه خسارت پرداختی» در رشته‌های بیمه هواپیما، کشتی، نفت و انرژی و باربری به ترتیب حدود ۸.۶، ۷.۸، ۴.۶ و ۱.۸میلیارد ریال و در سایر رشته‌ها به‌مراتب پایین‌تر است.  در ادامه «سرانه تعداد خسارت» که از نسبت تعداد موارد خسارت به تعداد بیمه‌نامه صادره به دست می‌آید، بیانگر آن است که به طور متوسط در هر بیمه‌نامه چه تعداد خسارت پرداخت شده است. طی ۷ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۲، این نسبت در بازار بیمه معادل یک واحد است (۰.۱واحد کمتر از ۷ماهه نخست سال قبل) اما در رشته‌های بیمه درمان و اعتبار به ترتیب حدود ۳۱ و ۴.۵واحد بوده و در سایر رشته‌های بیمه به‌مراتب کمتر از یک واحد است.