خبرگزاری مهر: وزیر صنعت، معدن و تجارت با استقبال از تشکیل سندیکای پنج بانک مهم کشور برای تامین مالی یکی از پروژه‌های صنعت آلومینیوم، گفت: موضوع تامین مالی به روش سندیکایی در ایران به تصویب دولت و شورای پول و اعتبار رسیده است، اما متداول نیست در حالی که اگر بخواهیم کارهای بزرگ انجام دهیم و با توجه به اینکه سرمایه بانک‌ها هنوز افزایش نیافته، ضروری است که این مصوبه عملیاتی شود.

محمدرضا نعمت‌زاده در حاشیه مراسم امضای قرارداد مشارکت مدنی آلومینیوم جنوب در جمع خبرنگاران افزود: تجربه کار با سندیکای بانک‌های خارجی در صنعت نفت و پتروشیمی وجود دارد و زمانی که یک بانک خارجی به‌عنوان لیدر سندیکا معرفی می‌شود، این اختیار را دارد که در اشکالات پیش آمده در زمان اجرای قرارداد تصمیم‌گیری و در کوتاه‌ترین زمان ممکن اشکالات را برطرف کند که در ایران نیز سندیکای بانکی باید همین رویه را در پیش گیرد.

وی تصریح کرد: صنعت آلومینیوم ایران جای رشد بسیاری دارد و باید در سواحل جنوبی و شمالی کشور پروژه‌های مرتبط با آن را عملیاتی کرد. نعمت‌زاده با اشاره به اینکه در مورد آلومینیوم، صنایع معدنی موجود در کشور محدود است، اظهار کرد: ایران دسترسی به معادن مواد اولیه آلومینیوم در دنیا دارد نمونه آن در کشور گینه است و ایران می‌تواند بر اساس توافقی که ۲۰ سال قبل انجام داده، در معادن این کشور سرمایه‌گذاری کرده و بوکسیت آلومینا به ایران وارد کند.

نعمت‌زاده در ادامه از رفت و آمدهای متعدد سرمایه‌گذاران خارجی در بخش معادن خبر داد و گفت: امیدواریم بتوانیم حرکت جهشی در این زمینه داشته باشیم. این عضو کابینه دولت یازدهم گفت: رکود بدون مشارکت جدی بانک‌ها حل شدنی نیست و امیدواریم بانک‌ها بتوانند در راه تامین مالی بیش از گذشته گام بردارند. وزیر صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: جهت خروج از رکود و ایجاد رونق اقتصادی، بانک‌های مهم کشور در یکی از پروژه‌های صنعت آلومینیوم وارد مشارکت شده اند و امیدواریم این رویه در خصوص سایر پروژه‌ها نیز ادامه یابد. وی افزود: هر چقدر که بانک‌ها بتوانند اموال غیرمرتبط خود را واگذار کنند و در مقابل به بخش تولید تسهیلات بدهند، به نفع اقتصاد ملی است.

مذاکرات فاینانسی با چینی‌ها مثبت بود

وزیر صنعت، معدن و تجارت همچنین درحالی از مثبت بودن مذاکرات اخیر رئیس کل بانک مرکزی با چینی‌ها خبر داده که چندی قبل هیات ویژه‌ای به ریاست ولی‌الله سیف به چین رفته بود و درباره فعال شدن دوباره فاینانس با مقامات چینی مذاکراتی داشت.

نعمت زاده در این خصوص گفت: مذاکرات اخیر رئیس کل بانک مرکزی با چینی‌ها در رابطه با تامین مالی پروژه‌ها ازطریق فاینانس مثبت بوده و کار در حال پیشرفت است. به‌گفته وزیر صنعت، معدن و تجارت مقرر شده تامین مالی این پروژه‌ها سرعت گیرد.

وی در پاسخ به اینکه آورده ریالی «ال.سی» (اسناد اعتباری)‌ها چگونه خواهد بود؟ گفت: مقرر شده سهم ریالی ازطریق سهامداران پروژه‌ها تامین شود. پیش از این اسدالله عسگراولادی، رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و چین در این باره گفته بود: نتیجه مذاکرات هیات ویژه ایرانی که هفته گذشته به چین رفتند و جمعه به کشور بازگشتند، از فعال شدن دوباره فاینانس چینی با رفع ابهام بانک مرکزی ایران حکایت دارد. وی در این باره گفت: در قراردادهایی که ایران در زمینه انرژی با چین دارد، مبلغی از پول خریدهای چینی باید به‌صورت نقدی و مبلغ دیگری از رقم قرارداد را کالا وارد کند اما ایران برای این مبلغ نقدی، آن‌قدر کالا سراغ ندارد که بخواهد واردات کالا انجام دهد، بنابراین مقرر شد این مبلغ به‌صورت فاینانس در اختیار پروژه‌های ایرانی قرار گیرد. هم اکنون ۸۰ پروژه تعریف‌شده برای استفاده از این فاینانس وجود دارد؛ به‌طوری‌که بیشتر پروژه‌های معرفی شده صنعتی و نفتی است و پروژه‌های خدماتی همچون اتوبان، اسکله، نیروگاه، سد، پالایشگاه، جاده، پل و فرودگاه در فهرست ۸۰ گانه به چشم می‌خورد. طبق توافق قبلی اعلام شده بود: چینی‌ها به‌جای طلب ۱۸ میلیارد یورویی ایران بابت پول نفت، ۲ تا ۳ برابر این مبلغ را به‌صورت فاینانس دراختیار پروژه‌های ایرانی قرار دهند.