گام بلند سینمای ایران درآسیا

گروه فرهنگ و هنر:سینمای ایران در سال‌های اخیر حضور چشمگیری در جشنواره‌های خارجی داشته است و به‌عنوان سینمایی قابل تامل نامش را در جهان معرفی کرده است.

حضور موفق سینماگران ایرانی در مهم‌ترین رویدادهای سینمایی دنیا در سال‌های اخیر باعث شده است تا مخاطبان جهانی بیش از گذشته با آثار فیلمسازان ایرانی آشنا شوند و روند تولید کارهایشان را دنبال کنند. در این میان عباس کیارستمی از آن دسته هنرمندانی است که سال‌ها در جهان برای سینمای ایران آبرو کسب کرده است. پیش از این در اواسط دهه ۶۰ بود که با «خانه دوست کجاست» مسیر رو به اوجش را در سینما آغاز کرد. در اوایل دهه ۷۰ با فیلم‌های «زندگی و دیگر هیچ» و «زیر درختان زیتون» به جشنواره‌های الف دنیا راه یافت و محبوب فستیوال کن شد و در نهایت در سال ۱۳۷۶ جایزه فستیوال کن را برای ایران به ارمغان آورد.«طعم گیلاس» فیلمی بود که مورد توجه قرار گرفت و نخل طلا را به چنگ خودش در آورد. از آن فیلم به بعد کیارستمی یک پای ثابت جشنواره‌ها در داوری فیلم‌ها بود.آنجا بود که او فیلمی در آن جشنواره نداشت، اما از فیلم‌های ایرانی راه یافته به فستیوال حمایت می‌کرد. کم نبودند فیلمسازها و بازیگرانی که از حس وطن‌پرستی کیارستمی تعریف می‌کردند و او را حامی سینمای ایران و جوانان فیلمساز ایرانی در جشنواره‌های آن سوی آب‌ها می‌دانستند. حالا پس از گذشت سال‌ها نام او و یکی از فیلم‌هایش در میان بهترین فیلم‌های سینمای قاره پهناور آسیا قرار گرفته است، حتی بالاتر از «امپراتور»سینمای ژاپن؛ آکیرا کوروساوا و فیلمساز کهنه‌کار شرق آسیا کنجی میزو گوچی. عباس کیارستمی و فیلم «کلوزآپ»، در رده‌بندی برترین هنرمندان و فیلم‌های قاره آسیا در جریان بیستمین جشنواره بین‌المللی فیلم پوسان، در میان ۱۰هنرمند و اثر شاخص این رده‌بندی قرار گرفتند.

جشنواره بین‌المللی فیلم پوسان کره جنوبی که از جمله مطرح‌ترین رویدادهای سینمایی جهان به‌شمار می‌رود، در بیستمین سالگرد برگزاری خود، بخش ویژه‌ای به نام یک قرن با سینمای آسیا را برگزار خواهد کرد که این بخش به بزرگداشت سینما و سینماگران قاره کهن در یک قرن اخیر اختصاص دارد.همچنین هر پنج سال یک بار این جشنواره بین‌المللی و مرکز سینمایی پوسان فهرست بهترین فیلم‌های آسیایی خود را به روز می‌کنند تا علاوه‌بر معرفی داشته‌های هنر هفتم قاره کهن بتوانند تاریخ سینمای آسیا و شاهکارهای آن را به جهانیان معرفی کنند که هدف اصلی آن توسعه جایگاه سینمای آسیا در جهان عنوان شده است.بر اساس این گزارش که در تارنمای اختصاصی جشنواره فیلم پوسان بازتاب داده شده است، در تازه‌ترین دوره به‌روزرسانی فیلم‌ها، ۷۳ چهره سرشناس جهان سینما و کارشناسان سینمای آسیا از جمله جاناتان روزنبام از برجسته‌ترین منتقدان فیلم و کارشناس سینمای آسیا، مدیران جشنواره‌های سینمایی بزرگ و کارگردانان سرشناسی مانند چون بونگ جون هو و آپیچات پونگ، ۱۱۳ فیلم از ۱۰۶ کارگردان را حائز رتبه‌بندی در بخش‌های مختلف دانسته و در نهایت ۱۰ فیلم برتر سینمای آسیا را انتخاب و معرفی کردند.بر این اساس فیلم داستان توکیو محصول سال ۱۹۵۳ میلادی اثر تحسین شده یاسوجیرو اوزو کارگردان ژاپنی در صدر جدول بهترین فیلم‌های تاریخ سینما قرار دارد و آکیرا کوروساوا دیگر فیلمساز شهیر و بین‌المللی ژاپنی دو فیلم راشومون محصول سال ۱۹۵۰ میلادی را در رده دوم و فیلم هفت سامورایی محصول سال ۱۹۵۴ میلادی را در رده ششم از ۱۰ فیلم برتر قاره کهن به نام خود اختصاص داده‌اند.

فیلم در حال و هوای عشق ساخته سال ۲۰۰۰ میلادی به کارگردانی وونگ کار وای به‌عنوان سومین فیلم برتر سینمای آسیا و سه گانه آپو محصول سال ۱۹۵۵ میلادی به کارگردانی ساتیا جیت رای در رتبه چهارم و فیلم شهر غم به کارگردانی هو سیائوسین کارگردان نامدار تایوانی نیز جایگاه پنجم را به خود اختصاص داده است.در رتبه‌های بعدی این فهرست می‌توان به فیلم‌های یک روز تابستانی روشن‌تر به کارگردانی ادوارد یانگ در سال ۱۹۹۱ میلادی، بهار در یک شهر کوچک ساخته فی مو محصول سال ۱۹۴۸ میلادی و شیوه زندگی به کارگردانی جیا ژانگ در سال ۲۰۰۶ میلادی اشاره کرد که در رتبه‌های هفتم تا نهم قرار گرفته‌اند و فیلم‌های خدمتکار به کارگردانی کیم کی یونگ ساخته ۱۹۶۰ میلادی و کلوز آپ اثر تحسین شده عباس کیارستمی محصول سال ۱۹۹۰میلادی به‌ترتیب رده‌های نهم و دهم جدول را به خود اختصاص داده‌اند.

عباس کیارستمی همچنین در فهرست ۱۰ کارگردان برتر سینمای آسیا، پس از یاسوجیرو اوزو و هو سیائوسین در رده سوم برترین‌ها قرار گرفته است و آکیرا کوروساوا، ساتیا جیت رای، وونگ کار وای، آپیچاتپونگ، جیا ژانگ که، کنجی میزوگوشی و ادوارد یانگ رتبه‌های بعدی این رده‌بندی را به خود اختصاص داده‌اند.