مترجم: بیتا نظام دوست

منبع: مکنزی

بانکداران می‌گویند ابزار سَیار، بانکداری سنتی را دگرگون می‌کند، اما در عین حال برای بهره‌برداری از چنین فرصت‌هایی به قدر کافی سرمایه‌گذاری نمی‌کنند. بانکداران بر این باورند که موبایل‌ها، چشم‌انداز بانکداری شعبه‌ای سنتی را در سه تا پنج سال آینده متحول خواهد کرد. با این حال در یک نظرسنجی که اخیرا در میان بانکداران اروپایی انجام شده است، اکثریت آنها تصدیق کرده‌اند که در راستای بهره‌وری از این موقعیت‌های نوین، به میزان کافی سرمایه‌گذاری نکرده‌اند و اینکه تا امروز کمپانی‌های مخابرات و سایر نهاد‌های غیر بانکی، پیشتاز این جریان بوده‌اند.

این یافته‌ها - که حاصل تحقیقات مشترک McKinsy و مدیریت مالی اروپایی (Europian Financial Management) و اتحادیه بازاریابی (EFMA) می‌باشند - در پی تحلیل دیگری می‌آید که ایده‌ای مشابه را مطرح کرده بود مبنی بر اینکه دستگاه‌های موبایل، در بهترین حالت، تاثیر اقتصادی خنثی بر صنعت بانکداری خواهند داشت. اگر بانک‌ها از سهولت استفاده از ابزار سیار، قابلیت آنها در راه‌اندازی تجارت الکترونیکی و فرصتی که این روش در هدف گیری بازارهای غیربانکی فراهم می‌کند، نهایت استفاده را ببرند، آنگاه موفق خواهند شد سود خود را به حد مطلوبی افزایش دهند و از هزینه‌های اضافی نیز بکاهند. با این حال چنانچه بانک‌ها در این راه به دگرگونی کامل محصولات و خدمات خود نپردازند، نتیجه مطلوب را کسب نمی‌کنند و صرفا با هزینه‌های فرساینده تبلیغات روبه‌رو خواهند شد.

پیمایشی که پیش‌تر در سال جاری در میان ۱۵۰ بانک اروپایی انجام شد نشان می‌دهد که بانکداری موبایل پدیده‌ای زودگذر نخواهد بود. اکثریت مجریان ارشد این طرح، رضایت گسترده مشتریان از نفوذ فناوری موبایل به بانکداری را پیش‌بینی می‌کنند و ایده گذرا بودن این روند را به طور کامل رد می‌کنند. آنها بر این باورند که موبایل، به زودی به عامل اصلی در تمام مراحل خرید بدل خواهد شد.

بانک‌های اروپایی پیش‌بینی می‌کنند که دسترسی به موبایل منجر به تغییر اساسی در بانکداری سنتی خواهد شد.

درصد مشتریان بانکی که از دستگاه‌های موبایل در انجام فعالیت‌های خود استفاده می‌کنند

(منبع: جمعیت اروپایی بازاریابی و مدیریت مالی EFMA)؛ در میان ۱۵۰ بانک اروپایی ۸۹ درصد بانک‌ها قصد دارند وبسایت‌هایی را مخصوص تلفن همراه راه‌اندازی کنند، ۸۴ درصد تصمیم به ارائه نرم‌افزارهای کاربردی مختص بانکداری همراه در ۱۲ ماه پیش رو دارند و ۵۹ درصد و ۴۷ درصد آنها نیز تا امروز به ترتیب از دو برنامه فوق‌الذکر بهره برده‌اند. اما تاکنون آنچه که این بانک‌ها با استفاده از این روش‌ها ارائه داده‌اند، خدمات سنتی و سادهء بانکی مانند اعلام مانده حساب و اعلام آخرین تراکنش‌ها و نیز انجام تراکنش‌های ساده بانکی بوده است. با این وجود ۷۰ درصد بانک‌ها ادعا کرده‌اند که در ۱۲ ماه آینده وظایف پیچیده تری را به این سیستم محول خواهند کرد. ۱۰ درصد آنها حتی به فکر دگرگونی کامل کانال ارتباطی خود با مشتریان هستند، البته اکثریت همچنان این کانال جدید را در پنج سال آینده صرفا حاکم بر یک-چهارم تراکنش‌های بانکی خود می‌بینند.

بانکدارها نسبت به کسب منفعت مالی از این شیوه خوش‌بین هستند. در حدود نیمی ‌از مجریان این جریان در پیمایش اخیر بر این باورند که استفاده از دستگاه‌های موبایل، اثری مثبت بر سود بانکی خواهد داشت، چرا که افزایش رضایت مشتریان از خدمات بانکی، به افزایش اعتماد و وفاداری آنها به این مراکز منجر خواهد شد. تنها ۴ درصد بانک‌های مورد بررسی در تاثیر مثبت بانکداری همراه تردید دارند.

بالغ بر ۵۰ درصد بانک‌های مورد پرسش، سرمایه‌گذاری در بانکداری همراه را در تمام زمینه‌ها، به جز در موضوع وام، پر سود می‌بینند. سایر پاسخ‌دهندگان هیچ‌گونه تغییری را پیش‌بینی نمی‌کنند. البته اینکه چگونه گروه خوش‌بین‌تر به سود مورد انتظار خود دست پیدا می‌کنند، هنوز کاملا

روشن نیست.

بیش از ۶۰ درصد بانک‌ها باور دارند که دستیابی به موفقیت به کسب مهارت‌های جدید و به طور مشخص در این مورد، به توانایی عرضه از طریق کانال‌های چندگانه، به کارگیری فناوری اطلاعات در این راه، توسعه نرم‌افزارهای کاربردی تلفن‌های هوشمند و استفاده از تراکنش‌های دیجیتالی در افزایش خدمات بستگی دارد. با این وجود، اکثریت آنها اعلام کرده‌اند که تا امروز کمتر از ۱۰ نفر از کارمندان خود را به کار برای توسعه بانکداری همراه اختصاص داده‌اند، این اولین سالی است که سرمایه‌گذاری‌های جدیدی در این مسیر انجام داده‌اند و تعداد کمی ‌از فعالیت‌های اقتصادی خود را با روش‌های همراه تطبیق داده‌اند. به عبارت دیگر می‌توان گفت که این بانک‌ها تا کنون هیچ مدل اصولی یا راهبرد روشنی را برای اجرای پدیده بانکداری همراه ایجاد نکرده‌اند.

تحقیق موجود همچنین نشان می‌دهد که شرکت‌های مخابرات، اینترنت و سایر کمپانی‌های مصرف‌کننده به نسبت بانک‌ها در موقعیت بهتری در توسعه دادن مولفه‌های اصلی استقرار سیستم موبایل قرار دارند. تنها تعداد معدودی از بانک‌های پیشتاز هستند که با سرمایه‌گذاری در ابعاد مردم، توانایی‌های هسته‌ای و فناوری اطلاعات، به تهدید عقب ماندن پاسخ داده‌اند. پاسخگویان این پیمایش بیان کرده‌اند که کاهش هزینه‌های بک آفیس (پشت صحنه سازمانی) و کانال‌های موجود اغلب با افزایش هزینه‌های IT و کانال‌های موبایل خنثی می‌شود - برای مثال سکو‌های موبایل برای پوشش کامل مشتریان پیوسته در حال افزایش هستند.

این پیمایش به بانک‌ها یادآوری می‌کند که هر چه سریع تر راهبرد روشنی را در حرکت به سوی بانکداری همراه اتخاذ کنند. آیا بانک‌ها می‌توانند شکل‌دهنده این صنعت باشند، یا باید نقشی دنباله‌رو را در پیش گیرند. باید منتظر باشیم و ببینیم.