کیا، موتور اصلی رشد در آینده

کوشان غلامی

شرکت «کیا موتورز» یکی از قدیمی‌ترین شرکت‌های اتومبیل‌سازی در کره‌جنوبی است که با فروش بیش از یک میلیون و ششصد هزار خودرو در سال گذشته، به عنوان دومین خودروساز کره‌جنوبی شناخته ‌شد. این شرکت پس از تاسیس، به تولید چندین مدل مزدا تحت لیسانس کیا پرداخت که در آمریکای شمالی و استرالیا فروخته شد. کیا قدیمی‌ترین کمپانی ماشین سازی کره است که در ابتدا به عنوان تولیدکننده لوله‌های فولادی و قطعات دوچرخه در ۹ ژوئن ۱۹۴۴ تاسیس شد. در سال ۱۹۵۲ کیا نام خود را به Kyungsung Precision Industry تغییر داد و در سال ۱۹۵۷ شروع به ساخت موتورسیکلت کرد. سال ۱۹۶۷ ساخت کامیون را آغاز کرد و در ۱۹۷۴ به ساخت خودرو روی آورد. کارخانه مونتاژ خودرو sohari در سال ۱۹۷۴ تاسیس شد. در سال ۱۹۸۶ کیا با همکاری فورد آمریکا شروع به تولید چند مدل از مزدا (بر پایه مزدا ۱۲۱) کرد که در داخل کره با نام پراید و avella و در شمال آمریکا با نام فورد فستیوا و فورد آسپایر فروخته می‌شد.

در سال ۱۹۹۲ کیا موتورز آمریکا در آمریکا ثبت شد. نام کیا مشتق شده از دو حرف ki (بیرون آمدن از) و a (مخفف آسیا) است که ترجمه تحت اللفظی آن «به وجود آمده از آسیا» می‌شود.

کیا موتور در سال ۱۹۹۳ عملیات تولید را در ایالات متحده و در کالیفرنیا آغاز کرد و با گسترش خطوط تولید توانست خود را با بازار تقاضای موجود هماهنگ کند. اولین برند کیا در آمریکا در سال ۱۹۹۴ با نام اورگان به فروش رسید. از آن زمان کیا متدهای خود را همزمان در یک منطقه گسترش داد. در سال ۱۹۹۴ sephia در آمریکا فروخته شد و چند سال بعد، خط تولید آمریکا با تولید اسپورتیج گسترش یافت.

اقدامات کیا در سال ۱۹۹۷ به جلو بردن کره‌جنوبی در بحران‌های مالی آسیا نقش به‌سزایی داشت. در سال ۱۹۹۸، ۵۱ درصد از سهام کمپانی کیا، توسط رقیبش شرکت هیوندای موتور کره‌جنوبی به دست گرفته شد. این ورشکستگی کیا بخشی از بحران مالی آسیا بود و ادغام آن با هیوندای باعث شد این شرکت بتواند گام‌های موثری را در اتومبیل سازی بردارد.

اصلاحات چشمگیری که بین سال‌های ۱۹۹۸ تا ۲۰۰۵ در کیا موتورز شکل گرفت نه تنها فروش این کارخانه را افزایش داد، بلکه موجب بالا رفتن تقاضای محصولات این کمپانی در ایالات متحده شد که همین امر کیا را بر آن داشت تا کارخانه جدیدی در آمریکا تاسیس کند.

در آغاز در سال ۲۰۰۵ طراحی کیا با عنوان «موتور اصلی رشد در آینده» شناخته می‌شد که منجر به استخدام پیتر شرایر طراح اسبق آئودی که قبلا آئودی TT نسل اول و فولکس واگن بیتل را طراحی کرده بود، شد شرایر موفق به کسب جایزه طراحی فدرال آلمان شده است.

شرایر تاکنون موفق به تجدید ساختار کامل کیا شده است و نظارت مراکز طراحی کیا در فرانکفورت، لس‌آنجلس، توکیو و مرکز طراحی نامیانگ در کره‌جنوبی را به عهده دارد. در سال ۲۰۰۶ کیا موتورز آمریکا، نمایندگی کیا در گرجستان را به دلیل ضرر یک میلیارد دلاری به حالت تعلیق درآورد. با این حال در سال ۲۰۰۹ تولید در گرجستان از سر گرفته شد.

شرایر در یک مصاحبه در سال ۲۰۰۷ در مورد «خنثی بودن» کیا در سال‌های قبل گفت: «در گذشته اتومبیل‌های کیا خنثی بودند. وقتی شما کیا را در خیابان می‌دیدید تشخیص آن برای شما سخت بود که این خودرو ژاپنی است یا کره‌ای. من فکر می‌کنم این خیلی مهم است که شما در حال حاضر با نگاه اول قادر به تشخیص کیا هستید»

در ابتدا خودروهای ساخته شده توسط کیا به طور قابل ملاحظه‌ای از ماشین‌های رقبا قابلیت اطمینان کمتری داشتند. کیا برای جبران این نقص، خدمات پس از فروش رایگان برای اتومبیل‌ها را در حد وسیعی در نظر گرفت. طی سال‌های اخیر، کیا برای اصلاح قابل اطمینان نبودن وسایل نقلیه خود تلاش‌های بسیاری کرده است. به طوری که نرخ اطمینان اتومبیل‌های کیا در حال حاضر بیشتر از سایر شرکت‌ها است.

شرکت خودروسازی کیا موتورز در سال ۲۰۰۸ از سود خالص بی‌سابقه خود در سه ماه سوم آن سال، به علت کاهش ارزش وان، واحد پول این کشور و ارائه مشوق‌های بین‌المللی برای خرید خودروهای جدید، خبر داد و با انتشار بیانیه ای، سود خالص خود را از ماه ژوئیه تا ماه سپتامبر، ۴۰۲ میلیارد وان (سیصد و سی و نه میلیون دلار) اعلام کرد. این در حالی‌است که این خودروساز کره‌ای در مدت مشابه سال گذشته زیان خالص بیست و دو میلیارد وانی را متحمل شده بود. فروش دومین شرکت خودروساز بزرگ کره‌جنوبی در این مدت ۳۲درصد افزایش یافته و از سه تریلیون و۴۲۷ میلیارد وان به چهار تریلیون و ۵۰۹ میلیارد وان رسیده بود.

این سازنده خودروهای پر طرفدار اکنون بیش از ۴۲ هزار کارمند دارد؛ و از طرح‌های حمایتی برخی از کشورهای خارجی از جمله آمریکا به منظور تشویق مصرف‌کنندگان برای خرید خودروهای جدید سود برده است. کیا موتورز اعلام کرد افزایش فروش این خودروساز در چین، آمریکا و اروپا به عملکرد مثبت این شرکت در سال‌های اخیر کمک کرده است.