رونق سرمایه‌گذاری خارجی مسکن در آسیا

ورشکستگی‌های ملکی در دبی، امارات را از فهرست کشورهای جذاب برای سرمایه‌‌گذاری حذف کرده است

سرمایه‌گذاران غربی علاقه‌مند به حوزه مسکن، جنوب شرق آسیا و حاشیه خلیج‌فارس را بهترین محل برای فعالیت تشخیص داده‌اند مینا یوسفی

امارات هفته گذشته با برگزاری یک نمایشگاه ساختمانی موفق شد ۱۸۰ شرکت سرمایه‌گذاری در حوزه مسکن از ۱۰۰ کشور جهان را به دبی بیاورد اما این حضور، به جای آنکه مقدمه‌ای باشد برای از بین رفتن «بوی رکود و ورشکستگی‌های ملکی در دبی»، فرصتی شد برای اعلام یک پیش‌بینی مثبت درباره آینده بازار مسکن آسیا.

مدیر بزرگ‌ترین بنگاه آمریکایی مشاوره املاک(CBRE)، در مراسم اختتامیه نمایشگاه دبی از رونق سرمایه‌گذاری‌های خارجی در بازار مسکن کشورهای جنوب‌شرق آسیا و همچنین مناطقی از حاشیه خلیج‌فارس خبر داد و گفت: سرمایه‌گذاران اروپایی و آمریکایی علاقه‌مند به مسکن و ساختمان به دلیل اشباع بازار ملک در این دو قاره، به سمت کشورهایی همچون ژاپن، چین، اندونزی، مالزی، سنگاپور، کره، تایلند، کویت و عربستان در حرکت هستند تا با ساخت‌وسازهای پیشرفته، به فعالیت اقتصادی‌شان ادامه دهند.

این تحلیلگر اقتصاد مسکن -که دو سال پیش نسبت به رکود جهانی مسکن هشدار داده بود- در عین حال بازار مسکن دبی را در فهرست جذابیت برای سرمایه‌گذاری خارجی قرار نداده است که این اقدام می‌تواند از تداوم وخامت اوضاع در این شیخ‌نشین حاشیه خلیج‌فارس حکایت کند.

اتان پنر، مدیر بنگاه CBRE که موسسه‌ای مطرح در زمینه مشاوره‌های ملکی در سطح جهان به شمار می‌آید درباره علت تمایل سرمایه‌گذاران خارجی به حضور در بازار مسکن کشورهای آسیایی به سطح تقاضای موجود مسکن در این کشورها اشاره کرده و گفته است: تقاضای بالقوه برای خرید مسکن به عنوان مهمترین شاخص برای محاسبه سود اقتصادی از سوی این سرمایه‌گذاران محسوب می‌شود. گزارشی که از گفته‌های اتان‌ پنر در متن تهیه شده توسط ستاد خبری نمایشگاه سیتی‌اسکیپ دبی منتشر شده، تاکید می‌کند: فعالان اقتصادی حوزه مسکن که در جست‌وجوی بازاری مطمئن برای سرمایه‌گذاری هستند، به تازگی به سمت بازارهای نوظهور جنوب شرق آسیا، حاشیه خلیج‌فارس و حتی کشورهایی از خاورمیانه رو آورده‌اند. به گفته کارشناسان، گرایش سرمایه‌گذاران غربی به بازار مسکن آسیا در حالی شدت گرفته است که طی سال‌های اخیر رکود در ساخت‌وساز و به تبع آن خرید و فروش املاک در کشورهای منطقه به ویژه در مراکز اقتصادی مهمی‌چون دبی، کاهش اقبال سرمایه‌گذاران جهان به این کشورها را در پی داشته است. اتان پنر مدیر موسسه بین‌الملل مشاوره املاک CBRE و از مشاوران شناخته شده املاک در جهان که پیشتر به خاطر توصیه‌ها و پیش‌بینی‌های خود در حوزه سرمایه‌گذاری بازار مسکن شهرت پیدا کرده، هفته گذشته در ششمین نمایشگاه ساختمان که در دبی برگزار شد، از رونق سرمایه‌گذاری در بازار مسکن آسیا خبر داد. موسسه «CBRE» که یک بنگاه چندملیتی در زمینه مشاوره جهانی املاک به شمار می‌رود توصیه‌های کارشناسان آن برای بسیاری از سرمایه‌گذاران راهنمای تعیین‌کننده محسوب می‌شود.

روزهای خوش در انتظار بازار مسکن آسیا

به گفته اتان پنر، تجارت املاک کاملا به سایر بخش‌های وسیع تر اقتصاد در جهان وابسته است، بنابراین حال و هوای اقتصاد کلان و سلامت سیستم اقتصادی هر کشور تاثیر مستقیم بر حجم سرمایه‌گذاری‌های ساختمانی و ملکی آن کشور دارد. از سوی دیگر نوسانات بازار سهام و بورس اوراق بهادار در هر کشوری رابطه کاملا منطقی و عمیق با حجم معاملات و خرید و فروش املاک در آن کشور دارد، اما بسیاری از سرمایه‌گذاران از این عوامل و شاخص‌های تعیین کننده غافل هستند. این تحلیلگر بین‌المللی اقتصاد مسکن، انباشت سرمایه در اقتصاد کشورهای توسعه یافته را موجب کندی روند ترمیم خسارت‌های ناشی از بحران مالی در این کشورها دانست و گفت: در مقابل رکودی که طی دو سال اخیر در بازار مسکن آمریکا و سایر کشورهای اروپایی شکل گرفته، در خاورمیانه و آسیا ظهور بازارهای جدید حکم ضمانتی را برای گردش مالی در کشورهای منطقه پیدا کرده است. در واقع انباشت سرمایه در برخی بازارهایی که طی سال‌های گذشته اشباع شده‌اند مانع از رشد اقتصادی و به تبع آن افزایش ارزش بازار مسکن می‌شود، که در این شرایط سرمایه‌گذاران، از بازارهای اقتصادی غرب رویگردان شده و به سمت بازار مسکن آسیا اقبال نشان داده ‌اند.

رابطه حمایت بانکی و ریسک سرمایه‌گذاری

مدیر موسسه CBRE با تاکید بر لزوم توجه به تغییرات اقتصاد کلان و تاثیر آن بر نوسانات معاملات املاک به فعالان اقتصاد مسکن توصیه کرد از اوضاع اقتصادی موجود در دنیا بی‌خبر نمانند؛ چرا که تنها یک اقتصاد پویا می‌تواند بازار مسکن را به لحاظ سرمایه‌گذاری جذاب کند و در نهایت برای پیشرو بودن یک سرمایه‌گذار، پیش‌بینی تغییرات اقتصاد کلان به عنوان پیش‌نیاز مطرح است. اتان پنر، بخش مسکن را بیش از هر بخش اقتصادی دیگر، تحت تاثیر حمایت‌های بانکی و مالی دولت‌ها دانسته و تاکید کرده است: پرداخت بیش از ۴۰ درصد هزینه تامین مسکن از سوی بانک‌ها، ریسک بزرگی برای آن بازار محسوب می‌شود، البته در بازار مسکن حجم بالای وام تقریبا رایج است؛ به طوری که معمولا ۷۰ درصد موجودی این بخش را وام تشکیل می‌دهد و گاهی میزان این وام‌ها به ۸۰ درصد هم می‌رسد، اما این مبالغ سنگین می‌تواند همچون آمریکا، بازار املاک را با بحران مواجه ‌کند.

پنر معتقد است: اقتصاددانان آسیایی با عبرت گرفتن از بحران‌های مالی اخیر کشورهای غربی تبعات منفی انباشت سرمایه را لمس کرده‌اند و بر این اساس مسوولان این کشورها راه‌های مقابله با این معضل را در برنامه‌های خود گنجانده‌اند.

رویگردانی سرمایه‌گذاران از آمریکا و اروپا

اظهارات مدیر موسسه مشاوران املاک CBRE در مورد چشم‌انداز بازار مسکن کشورهای آسیایی با پیش‌بینی‌های بسیاری از کارشناسان دیگر همخوانی دارد. برخی از این کارشناسان از جمله تام جی باراک که از تحلیلگران پیشرو در حوزه مسکن است پیش‌بینی می‌کنند که بیشترین حجم پول سرمایه‌گذاران به سمت بازارهای نوظهور روانه شده است و دیگر سرمایه‌گذاران زیرک تمایلی به بازارهای آمریکا و اروپا ندارند.

امیدی تازه برای رونق مسکن در دبی ؟

برخی دیگر از تحلیلگران اقتصادی در نمایشگاه بین‌المللی ساخت و ساز (سیتی اسکیپ) که در دبی برگزار شد امیدی تازه برای بازار مسکن امارات متحده عربی را متصور شده‌اند. حالا به نظر می‌رسد که برخی از متفکران تاثیرگذار در حوزه اقتصاد مسکن از جمله تیم فاکس، اقتصاددان ارشد بانک ملی دبی، گورجیت سینگ، مدیر ارشد اجرایی موسسه مشاور املاک سروح در امارات و فیلیپ برتود، مدیر توسعه شرکت بازرگانی اکور در خاورمیانه معتقدند سرمایه‌گذاران بزرگ جهانی به سمت بازارهای نوظهور آسیا خیز برداشته اند. هر چند درباره این تحلیل اخیر، حرف‌ها و نقدهای فراوانی مطرح است.