فرید قدیری

ساعت ۶ صبح پنج‌شنبه (پریروز) هیات ۵ نفره‌ای مرکب از وزیر مسکن، معاون وزیر، بازرس ویژه وزیر مسکن، مدیر روابط‌عمومی این وزارتخانه و خبرنگار دنیای‌اقتصاد با هلی‌کوپتر سازمان امدادونجات هلال‌ احمر از مقر فرودگاهی این سازمان (کیلومتر ۷ جاده قدیم کرج) عازم استان اصفهان شدند و با پرواز ۴ ساعته، از کاشان، نایین‌ و فولاد‌شهر بازدید کردند و اواخر شب با حضور در استانداری اصفهان در جلسه شورای تامین مسکن استان حاضر شدند. گذشته از ماجرای پر پیچ و خم سختی سفر با هلی‌کوپتر و تنظیم مسیر هوایی که باعث شد زمان زیادی برای سفر مصرف شود، آنچه در این مسافرت به عنوان نکته فوق‌العاده مهم نمود پیدا کرد، عدم همکاری برخی دستگاه‌ها با وزارت مسکن برای پیشبرد مهم‌ترین طرح دولت یعنی مسکن‌مهر بود که برای چندمین بار مشخص شد آنچه تحت عنوان مصوبات شورای‌ عالی مسکن ابلاغ می‌شود، گاه متاسفانه توسط برخی از عوامل اجرایی، اجرا نمی‌شود.

در جلسه استانداری، زمانی‌که علی نیکزاد درباره بیمه کارگران ساختمانی و علت پرداخت مبلغ اضافی از سازنده‌ها پرسش کرد، متوجه شد مسوول مربوطه استنباط خاصی از مصوبه تعدیل نرخ بیمه دارد. این اتفاق بارها در سفرهای استانی وزیر مسکن رخ داده؛ به‌طوری‌که مسوولان دستگاه‌ها استنباط‌های خاصی از ابلاغیه‌ها دارند که گذشته از درست یا غلط بودن استنباط، این پرسش مطرح است که چرا در مصوبات، به صراحت مطالب عنوان نمی‌شود.

کار علی نیکزاد وزیر مسکن این شده که در طول هفته به استان‌های مختلف سفر کند و در اول هفته، یک‌سری اجازه و مجوز و نامه همکاری از برخی وزرا در هیات دولت دریافت و آنها را برای مسوولان استانی ارسال کند.

آیا با این وضعیت، می‌توان انتظار رسیدن به ساخت یک میلیون واحد مسکونی در سال برای پاسخ به انبوه‌ تقاضای مسکن را داشت؟

سوال جدی‌تر اینکه آیا اگر وزیر مسکن سفرهای استانی را متوقف کند، با این وضعیت، روند ساخت مسکن‌مهر ادامه پیدا می‌کند؟

نیکزاد تاکنون ۸۱ سفر استانی داشته که در هر کدام حداقل ۳۰ مصوبه برای هدایت درست ساخت‌وسازها تنظیم شده است.

اکنون به نظر می‌رسد باید مکانیزمی در دولت از طریق شورای عالی مسکن که بیش از ۵ وزیر کابینه جزو آن هستند، طراحی شود تا به موجب آن دستگاه‌های مسوول در حوزه ساخت‌وساز موظف شوند همکاری ویژه‌ای را با طرح مسکن مهر آغاز کنند.