یلدا یوسفی- تبلیغات در بازار معاملات مسکن در حال تحول است. اواخر سال گذشته یک بازار اینترنتی محدود در تهران برای خرید و فروش مسکن توسط بخش خصوصی راه‌اندازی شد که این بازار با توجه به اینکه هم‌اکنون عضو اتحادیه املاک است، متناسب با مقررات بازار مجازی در حال فعالیت است.

اما به تازگی تعدادی مرکز مشاوره تلفنی نیز برای تبلیغ املاک فروشی یا مشاوره به خریداران مسکن، به وجود آمده که با توجه به فراوانی این مراکز تلفنی، امکان تشخیص مراکز دارای مجوز سخت است.
ظاهرا آن دسته از مراکز تلفنی تبلیغ مسکن که مجوز ندارند و غیرقانونی هستند به این صورت عمل می‌کنند که در زمان تماس مشتری با مرکز، اپراتور آن‌قدر مشتری را پشت‌خط نگه می‌دارد تا هزینه مکالمه که از طرف مشتری به حساب مشاور پرداخت می‌شود بالا برود و دست‌آخر مشاوره درست و حسابی نیز به مشتری داده نمی‌شود.
مراکز تبلیغات تلفنی مسکن اغلب با پیش‌شماره ۹۰۹۰ فعالیت می‌کنند که برخی از آنها دارای مجوز نیستند.
«مراقب آگهی‌های جعلی مسکن باشید» این توصیه‌ای ‌بود که روز گذشته یک شهروند در تماس با دنیای اقتصاد، اعلام کرد و از «دنیای‌اقتصاد» خواست تا در مورد آگهی‌های مندرج در روزنامه‌ها به خریداران مسکن هشدار بدهد.
با وجودی که این روزها خرید و فروش خانه به رونق دو سال گذشته نیست، اما تب و تاب تبلیغات هنوز از بازار مسکن رخت برنبسته و حتی داغ تر هم شده است. تبلیغات مسکن که همیشه بخش بزرگی از آگهی‌های روزنامه‌ها و رسانه‌های مختلف را به خود اختصاص می‌دهد، در سال‌های اخیر با روی کار آمدن انواع خدمات مخابراتی و فناوری‌های مختلف رنگ و بوی تازه‌ای هم به خود گرفته است. اما انگار این حوزه که با وجود بنگاه‌های معاملات ملکی هنوز رویه سنتی خود را حفظ کرده مثل خیلی از مشاغل مرتبط با دنیای مجازی به برخی ترفندهای نه چندان صادقانه و در برخی موارد سوداگرانه نیز آلوده شده است. چند روز پیش یکی از شهروندان تهرانی در تماس با دنیای اقتصاد، از شیوه جدید کسب درآمد از سوی برخی سوءاستفاده‌کننده‌ها در قالب مشاوران املاک اینترنتی خبر داد. ماجرا از این قرار است که این شهروند با یکی از آگهی‌های مشاور املاک مندرج در یکی از روزنامه‌های کثیرالانتشار برای پیداکردن خانه مورد نظر خود تماس گرفته بوده: «این طور تظاهر می‌شد که با یک بنگاه معاملات ملکی تماس گرفته است و خانم بسیار خوش برخوردی خیلی خونسرد جوابگوی سوالات من بود و در فایل‌های مربوط به آگهی‌های منزل جست‌وجو می‌کرد. وقتی به او گفتم آپارتمانی با حدود ۷۰ میلیون تومان می‌خواهم، با خونسردی تمام سراغ فایل‌های مربوط به زعفرانیه و نیاوران هم رفت آخر سر هم چند تا شماره تلفن داد که معلوم شد اشتباه بوده است».
این طور که به نظر می‌رسد این شهروند با شماره تلفنی که با پیش‌شماره 9090 شروع می‌شده، تماس گرفته بود. غافل از اینکه این شماره‌ها، جزو آن دسته از خدماتی محسوب می‌شوند که در ازای ارائه خدمات تلفنی برای تماس گیرنده هزینه دارد؛ هزینه‌هایی که در پایان ماه روی قبض تلفن محاسبه می‌شود. به این ترتیب خانمی که در این تماس پاسخگو بوده است با ترفندی جالب این شهروند را به مدت 59 دقیقه پشت خط معطل کرده و در نهایت راهنمایی قابل توجهی هم به او ارائه نکرده است. البته روش ارائه خدمات تلفنی و دریافت دستمزد از طریق مخابرات برای فرد مشاوره دهنده، از خدمات جدید، قانونی و زیرنظر مخابرات به شمار می آید. اما گویا این خدمات که بیشتر از سوی وکلای دادگستری و مشاوران روانشناسی کاربرد دارد به تازگی مورد توجه برخی مشاوران املاک نیز قرار گرفته است. اما اظهارات این شهروند نشان می‌دهد که برخی افراد سودجو با بهره‌گیری از این امکان تلفنی به جای اینکه مشاوره درست و حسابی به متقاضی بدهند، سعی در کسب‌ درآمد از طریق این تلفن‌ها دارند.
البته شیوع تبلیغات جدید در بازار مسکن در حالی ایجاد شده است که بر اساس تعداد موارد پیشنهادی فروش از سوی یک موتور جست‌وجوی اینترنتی (www.iranfile.com) طی ماه‌های اخیر خرید و فروش خانه در کشور کمابیش رونق گرفته است. در زیر جدیدترین نرخ‌های پیشنهادی فروش خانه در تهران را می‌خوانید: