شماره روزنامه ۶۰۱۳
|

  • دیده‌‌بانی بورس از بازارها

    دنیای اقتصاد-پروانه کبره: تحرکات اندک در معاملات بورسی طی آخرین شنبه اردیبهشت، شاخص کل بازار سرمایه را به کانال ۲‌میلیون و ۱۶۸‌هزار واحد رساند. اما این روند در بازار فرابورس تداوم نیافت و در ادامه معاملات، شاخص کل فرابورس کمی از سطح قبلی عقب نشست. به این ترتیب الاکلنگ دماسنج تالار شیشه‌‌‌ای حول مرز مهم و روانی ۲.۱۶۰میلیون واحد همچنان ادامه دارد تا پرونده ابهامات بورس‌بازان باز بماند. بازار سهام در شرایطی به استقبال خرداد می‌رود که به نظر می‌آید احتمال بازگشت رونق به صحنه معاملات بورس بیش از انتظارات قبلی، کاهش یافته است. در این میان سال ۱۴۰۳ در حالی آغاز شده است که فعالان بازار سهام تحت‌تاثیر طولانی شدن ابهامات متغیرهای اثرگذار و روند نزولی قیمت دلار، نسبت به مسیر آتی این بازار بی‌اعتماد شده‌اند.
  • چرا هدف‌گذاری تورمی به هدف نخورد؟

    دنیای اقتصاد-علیرضا کتانی: حدود چهارسال و نیم پیش بود که عملیات بازار باز به‌عنوان روشی برای مداخله بانک مرکزی در نرخ سود بانک‌ها و وضعیت تامین ذخایر آنها در کشور به‌کار گرفته شد. پیش از آن، سازوکارهای غیرشفاف و غیربازاری نظیر صندوق وجوه ریالی یا سپرده‌گذاری مستقیم بانک مرکزی در بانک‌ها برای دخالت بانک مرکزی در بازار بین بانکی مورد استفاده قرار می‌گرفت که واجد مشکلات فراوانی بود. طبق اعلام مرکز پژوهش‌های مجلس، به‌رغم اینکه عملیات بازار باز به‌طور کلی گامی رو به جلو بود با این حال، نوسان نرخ سود بین بانکی پس از اجرای عملیات بازار باز افزایش یافت و این موضوع نشان می‌دهد عملیات بازار باز به اهداف خود نائل نشده است. در حقیقت عملیات بازار باز در ایجاد یک نرخ بهره معیار ناکام مانده است. همچنین ناکام ماندن هدف‌گذاری نرخ تورم بانک مرکزی منجر به تضعیف اعتبار بانک مرکزی و کاهش اثرگذاری عملیات بازار باز شده است.
  • ریزش ذخایر استراتژیک آمریکا

    دنیای اقتصاد-پیمان قناعتی‌فرد: به‌دنبال آزادسازی مقدار قابل‌توجهی از نفت در سال‌۲۰۲۲، ذخایر استراتژیک نفت ایالات‌‌‌‌‌متحده به پایین‌ترین سطح در طول ۴۰سال‌گذشته رسید. این امر در کنار افزایش تنش‌های ژئوپلیتیک در خاورمیانه، فضای کمتری برای مدیریت قیمت نفت و بنزین برای ایالات‌‌‌‌‌متحده باقی گذاشته‌است، با این حال همان‌طور که سال‌۲۰۲۲ نشان‌داد، آزادسازی منابع نفتی از محل ذخایر استراتژیک، تاثیرگذاری محدودی بر بازار گسترده جهانی انرژی دارد.
  • آزمون برقی سیاستگذار خودرو

    دنیای اقتصاد: «آزمون بزرگ» وزارت صمت برای عرضه برقی‌ها از امروز آغاز شد و این در حالی است که شنیده می‌شود اختلافاتی میان سیاستگذار و شورای رقابت بر سر نحوه قیمت‌گذاری و محدودیت‌های فروش شکل گرفته است. واردات خودروهای برقی شاید به میزان فروش این خودروها حاشیه‌ساز نبود. درحال‌حاضر ۵تا ۶هزار خودروی وارداتی از گمرکات کشور ترخیص قطعی شدند و در مرحله فروش قرار گرفتند؛ این در شرایطی است که حالا شیوه عرضه این خودروها محل اختلاف شورای رقابت و وزارت صمت شده است. آنچه مشخص است قرار بود خودروهای وارداتی برقی وارد ناوگان تاکسیرانی شود؛ این در شرایطی است که به دلیل عدم حمایت‌های دولتی در این زمینه، سیاستگذار تصمیم گرفت برقی‌های وارداتی را در مرحله اول به متقاضیان خودروهای وارداتی ثبت‌نام‌کننده در سامانه یکپارچه واگذار و در مرحله بعد فروش را برای تمام اشخاص حقیقی و حقوقی آزاد اعلام کند.
  • لزوم پایش طرح جامع طلا

    دنیای اقتصاد: چالش اصلی صنعت طلای کشور را می‏‏‌توان نبود نظام جمع‏‏‌آوری، صحت‏‏‌سنجی و انتشار اطلاعات دانست. این موضوع چالش مشترک صنعتگر و سیاستگذار به‏‏‌شمار می‌رود. پیچیدگی‏‏‌ها و اقتضائات خاص صنعت طلا در بخش پایین‏‏‌دستی، این فقدان را توجیه نمی‏‏‌کند؛ اما به‏‏‌دلیل ماهیت صنعت، آسیب‏‏‌پذیری کمتری به همراه دارد. اما در بخش بالادستی حل نشدن این چالش می‏‏‌تواند تبعات بعضا غیرقابل جبرانی داشته باشد؛ از جمله ضعف و عقب‏‏‌ماندگی در استخراج ذخایر و تولید طلا را می‏‏‌توان با این موضوع مرتبط دانست.
  • حذف خرده‏‏‌فروشان با بورس انرژی

    دنیای اقتصاد-زینب طاری: وزارت نیرو که درگیر پرداخت مطالبات نیروگاه‌‌‌هاست، اخیرا طرحی را اجرایی کرده که تولیدکنندگان برق به جای انتظار طولانی‌مدت برای دریافت مطالبات‌‌‌شان، در کوتاه‌‌‌ترین زمان پول فروش برق‌شان را دریافت کنند؛ در واقع چرخه خرید برق از طریق بورس این‌گونه است که توانیر به طور مستقیم اعتبارات را در اختیار شرکت‌های توزیع قرار می‌دهد و این شرکت‌ها از نیروگاه‌‌‌ها برق خریداری می‌کنند تا از این پس مطالبات نیروگاه‌‌‌ها مانند گذشته روند صعودی با شیب تند نداشته باشد و دولت با برنامه‌‌‌ریزی همان مطالبات قبل نیروگاه‌‌‌ها را پرداخت کند.
  • کارزار نیم‌همتی کتاب

    دنیای اقتصاد: سی و پنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران پایان یافت؛ با تبلیغاتی گسترده بر در و دیوار شهر، در تلویزیون و شبکه‌‌های اجتماعی، اما با کاهش قابل‌توجه استقبال. آمارها نشان می‌دهد که ناشران و فروشگاه‌داران در نمایشگاه امسال هر روز به طور میانگین ۵۰میلیارد تومان کتاب فروخته‌اند؛ یعنی در ۱۰ روز تقریبا نیم همت. در نگاه اول ممکن است رقم ۵۰۰میلیارد تومان، بزرگ و قابل‌توجه به نظر بیاید اما قصه کمی متفاوت است.
  • حملات اسرائیل تا عمق رفح

    دنیای اقتصاد: اسرائیل روز پنج‌شنبه اعلام کرد که نیروهای بیشتری را به رفح، جنوبی‌ترین شهر غزه که به نقطه کانونی جنگ بین اسرائیل و حماس تبدیل شده است، می‌فرستد. «رجا عبدالرحیم»، «آدام راسگون» و دیگران در گزارش ۱۶مه در نیویورک‌تایمز نوشتند، اسرائیل قصد دارد با وجود نگرانی‌های بین‌المللی درباره تهدید غیرنظامیان، به عمق رفح فشار بیاورد.
  • هزینه خودکفایی برنج

    جلسه پیگیری موضوعات ویژه استان مازندران از جمله «رفع موانع افزایش تولید و حرکت به سمت خودکفایی برنج» با حضور رئیس‏‏‏‌جمهور برگزار شد. در این جلسه وزیر جهادکشاورزی پس از ارائه گزارشی در زمینه میزان تولید برنج در کشور از تدوین طرح جامع خودکفایی برنج خبر داد. رئیسی پس از شنیدن گزارش وزیر جهادکشاورزی به مسوولان ذی‌ربط دستور داد تا زمینه را برای خودکفایی برنج آماده کنند. در واکنش به این خبر، برخی فعالان اقتصادی در حوزه برنج تاکید کردند ؛ فارغ از اینکه اصولا با توجه به وضعیت منابع آبی کشور خودکفایی امکان‌پذیر باشد، در نبود یک استراتژی مدون، اظهاراتی از این دست بیشتر جنبه شعاری دارد. آنها معتقدند در حالی که در دو سال‌گذشته که وضعیت بارش مناسب بوده، دولت بیش از نیاز برنج وارد کرده و نمی‌توان از خودکفایی برنج صحبت کرد.
  • پول‏‏‌پاشی دوم در املاک چین

    دنیای اقتصاد-نیلوفر ادیب‏‏‌نیا: خبرگزاری بلومبرگ روز چهارشنبه به نقل از منابع آگاه، خبری از برنامه دولت چین برای حمایت از دولت‌‌‌های محلی با اعطای وام‌‌‌های دولتی به منظور رفع معضل انبوه خانه‌‌‌های به فروش نرفته منتشر کرد. این خبر در رسانه‌‌‌های داخلی با برداشتی نادرست بازتاب یافت و عنوان شد که هدف از این طرح، خانه‌‌‌های خالی است. اما بیانیه‌‌‌ اخیر مقامات چینی روشن ساخت که این طرح، بخشی از یک بسته نجات جامع برای بازار مسکن بوده و هدف اصلی آن، یاری رساندن به انبوه‌‌‌سازان در حل معضل آپارتمان‌‌‌های فروخته‌‌‌نشده‌‌‌ای است که انباشت آنها به تهدیدی جدی برای ثبات اقتصادی و اجتماعی کشور تبدیل شده است.
  • سریال تکراری نزول خودرویی‌ها

    دنیای اقتصاد-علی قاسمی: صنایع بورسی طی هفته گذشته، شرایط خوبی نداشتند. با وجود این، برخی از صنایع بازدهی قابل توجه و مثبتی را ثبت کردند. در این مدت، شاخص کل، ۲.۴۶درصد کاهش یافت و بازدهی شاخص هموزن هم به منفی ۳.۲۴درصد رسید. بیشترین بازدهی صنایع مربوط به صنعت هتل و رستوران است که طی هفته گذشته با رشد ۱۱.۵درصدی، بهترین عملکرد را در میان صنایع به خود اختصاص داده است. علاوه بر این، حفاری با بازدهی ۳.۲۵درصدی و انبوه‏‏‌سازی با بازدهی ۲.۹۵درصدی در صدر بازدهی‏‏‌ها قرار دارند. نکته قابل توجه آن است که برخی از صنایع با وجود بازدهی منفی شاخص کل و شاخص هموزن، با بازدهی منفی کمتری همراه شدند.
  • کرمان پس‌از «کرمان آیدکس»

    دنیای اقتصاد-سید سجاد موسوی: مراسم اختتامیه «کرمان آیدکس ۲۰۲۴» با حضور جمعی از مسوولان دولتی و فعالان بخش خصوصی برگزار شد؛ مراسمی که به نوعی می‌توان گفت چکیده پنل‌های چهار روزه‌‌ای بود که مهم‌ترین چالش‌ها و راهکارهای موفقیت استان کرمان را در بخش‌هایی همچون انرژی‌های تجدید پذیر، گردشگری، کشاورزی، صدور خدمات فنی – مهندسی، شکل‌گیری زنجیره ارزش صنعت مس، توسعه پایدار، هوش مصنوعی و... تشریح می‌‌کرد.
  • روایت یک بازی ناتمام

    دنیای اقتصاد: زری خوشکام، بازیگر قدیمی سینما، همسر علی حاتمی و مادر لیلا حاتمی، در ساعات واپسین پنج‌شنبه ۲۷ اردیبهشت‌ماه در ۷۶سالگی درگذشت. این هنرمند متولد ۱۳۲۶ بود و در سال‌های قبل از انقلاب با کارگردان‌هایی همچون خسرو هریتاش، رضا میرلوحی و علی حاتمی همکاری داشت.
  • سرعت‏‌گیر ارزی شرکت‌ها

    انتقاد از شرایط ارزی فعلی همچنین سرکوب نرخ در سامانه مبادله یا همان نیمای سابق؛ مدتی است که به پای ثابت بسیاری از صحبت‏‌ها در حاشیه رویدادهای مهم بدل شده است. به عنوان نمونه؛‏‌ بیست و هشتمین نمایشگاه بین‌المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی محمل انتقاد تند فعالان اقتصادی و به‌خصوص مدیران و فعالان حوزه پتروشیمی به سیاست‌های ارزی بانک مرکزی بود به طوری که عدم‌تخصیص ارز یا تاخیر زیاد در این حوزه و الزام بازگشت ارز حاصل از صادرات به نرخ نیما از گلایه‌های تمام نشدنی فعالان تولیدی در این نمایشگاه بود.
  • لحظه دلهره‌آور در جنگ اوکراین

    دنیای‌اقتصاد: فقط ۱۸ماه پیش، مقامات کاخ سفید و پنتاگون درباره اینکه آیا نیروهای روسیه در اوکراین ممکن است شکست را پذیرا و به‌طور کامل از کشور خارج شوند، بحث کردند. اکنون پس از ماه‌ها پیشرفت آهسته زمینی روسیه و جهش‌های فناوری در مقابله با تسلیحات ارائه‌شده توسط آمریکا، دولت بایدن به‌طور فزاینده‌ای نگران است که ولادیمیر وی.پوتین در حال جمع‌آوری نیروی کافی برای تغییر مسیر جنگ و شاید معکوس کردن دورنمای پیشتر تیره و تار خود است. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، در روزهای اخیر، نیروهای مسکو فشار جدیدی را در نزدیکی دومین شهر بزرگ کشور، خارکیف وارد و اوکراین را مجبور کرده‌اند تا نیروهای خود را که قبلا کاهش داده بودند، دوباره به منطقه بازگردانند. ترس از این وجود دارد که پس از یک پیروزی خیره‌کننده دوباره این شهر را از دست بدهند.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر