شماره روزنامه ۶۰۳۱
|

  • رسوب فساد در فوتبال

    دنياي اقتصاد: حتی اگر هوادار جدی فوتبال هم نبوده باشید، حتما خبرهایی به گوش‌تان خورده در مورد اینکه طی هفته‌های گذشته یک موج بزرگ و قابل توجه مبارزه با فساد در این حوزه به پا شده است؛ موجی که دامنه‌اش از برخی مربیان و خبرنگاران تا مدیران ارشد فدراسیون فوتبال را در برگرفته و به‌طور مشخص منجر به بازداشت رئیس پیشین کمیته داوران و چند تن دیگر از مسوولان شده است. پس موضوع بسیار جدی، عمیق و مهم است. در کنار خرسندی از اینکه امروز چنین عزمی به پا شده، شواهد و قرائن نشان می‌دهد شوربختانه این موضوع مهم در تمام سال‌های گذشته مورد اهمال و غفلت قرار گرفته بود. بیایید چند نکته را برای آگاهی از عمق فاجعه مرور کنیم.
  • مثل ایتالیایی‌ها جسور باشید

    دنیای اقتصاد: اگر تصور می‌کنید که سقوط احتمالی مس رفسنجان یکپارچگی جدول را به‌هم می‌ریزد، بیایید یک بار دیگر ماجرای معروف کالچوپولی را با یکدیگر مرور کنیم. البته که تفاوت زیادی میان این دو پرونده وجود دارد و بزرگ‌ترین آن هم این است که مدیران جدید باشگاه مس افشاکننده فساد بزرگ رخ داده بودند، اما سال ۲۰۰۶ در ایتالیا چه گذشت؟ چهارم جولای یعنی روزی که ایتالیا باید در نیمه‌نهایی جام‌جهانی به مصاف آلمان میزبان می‌رفت، دادستان فدراسیون فوتبال آتزوری دادخواست سقوط چهار تیم اصلی محکوم در رسوایی Match-Fixing را ارائه کرد. وقتی که مکالمات تلفنی مدیران یوونتوس، میلان، فیورنتینا و لاتزیو توسط پلیس ایتالیا لو رفت، مشخص شد که این باشگاه‌های فوق متهم به تقلب در انتخاب داور بازی‌هایشان هستند.
  • هیچِ هیچِ هیچ!

    دنیای اقتصاد: مسابقات مرحله پیش‌مقدماتی جام‌جهانی در منطقه آسیا در حالی برای تیم ملی ایران به پایان رسید که شاگردان امیر قلعه‌نویی در آخرین بازی خود برابر ازبکستان تن به تساوی بدون گل دادند. صعود هر دو تیم به مرحله بعدی و نهایی انتخابی از قبل قطعی شده بود و مسابقه جنبه تشریفاتی داشت. شاید فقط ایران دوست داشت با توجه به تساوی دور رفت، در این مسابقه تیم حریف را شکست بدهد و به نوعی قدرت‌نمایی کند، اما چنین اتفاقی رخ نداد. این مسابقه اما «هیچ»های دیگری هم برای ایران داشت؛ از جمله اینکه تیم ملی برای نخستین‌بار از زمان بازگشت امیر قلعه‌نویی در یک بازی موفق به گلزنی نشد، دیگر اینکه ازبکستان پس از ۱۲ سال موفق شد برابر تیم ملی ایران کلین‌شیت کند و دروازه‌اش را بسته نگه دارد، بعد هم اینکه تماشاگران و ناظران حتی فوتبال چندان خوبی هم ندیدند. تیم ملی البته در نیمه دوم کمی بالا کشید و یک بار هم تیر دروازه رقیب را لرزاند، اما به‌طور کلی شاگردان قلعه‌نویی فقط یک ضربه داخل چارچوب داشتند و این نمی‌توانست چندان راضی‌کننده باشد؛ مخصوصا که برخی هواداران حاضر روی سکوها در پایان مسابقه نارضایتی‌شان را در قالب شعارهای اعتراضی نشان دادند.
  • فردا؛ آغاز یک ماه هیجان‌انگیز

    دنیای اقتصاد: ۱۸ سال بعد میزبانی خاطره‌انگیز از جام‌جهانی، آلمانی‌ها یک بار دیگر پذیرای برگزاری یک تورنمنت بزرگ فوتبال شده‌اند. رقابتی که از ساعت ۲۲:۳۰ فردا رسما با دیدار این تیم برابر اسکاتلند و سوت کلمن تورپن فرانسوی آغاز می‌شود. مثل جام‌جهانی ۲۰۰۶، قرار است ورزشگاه آلیانز آره‌نا میزبان افتتاحیه باشد و فینال هم در المپیک برلین برپا شود. نسبت به آن مسابقات، تنها یک استادیوم به ۹ تای قبلی اضافه شده که آن هم دوسلدورف آره‌نا است. آخرین بار آلمان غربی در سال ۱۹۸۸ میزبان یورو بود و شهر مونیخ نیز در سال ۲۰۲۱ از چند بازی یورو ۲۰۲۰ که به‌طور غیرمتمرکز در چندین کشور برگزار شد، میزبانی کرد.
  • تو «برانکو» لازم داری!

    دنیای اقتصاد: همین ابتدای کار این توضیح ضروری را بدهیم که منظور تیتر، ابدا شخص برانکو ایوانکوویچ نیست. سرمربی کروات پیشین تیم ملی کشورمان و پرسپولیس، حالا از ۷۰ سالگی هم گذر کرده و حتی تلاش‌های اخیر سرخ‌پوشان برای بازگرداندن او به جایی نرسید. برانکو هم‌اکنون در تیم ملی چین مشغول به کار است و شاید عملا باید دوران مفید کاری او به عنوان سرمربی را پایان یافته تلقی کرد.
  • ۸۰ میلیارد؟ چه خبر است؟

    دنیای اقتصاد: فصل باشگاهی پرفراز و نشیبی که بر فوتبال ایران گذشت، از جهات مختلف قابل توجه بود. شاید یکی از مسائل پرسروصدای لیگ بیست‌وسوم، به جرایم نقدی سنگینی مربوط می‌شد که کمیته انضباطی برای خاطیان در نظر گرفت. مخصوصا اواخر فصل، اعدادی که بعضا اعلام می‌شد اصلا قابل باور نبود. به عنوان مثال یک جریمه دو میلیاردی برای عبدالله ویسی سرمربی فولاد خوزستان اعلام شد که بعد از بالا گرفتن سر و صداها، حکم برگشت. ویسی در آن زمان در اعتراض به این جریمه عجیب گفته بود: «اگر آدم می‌کشتم، ارزان‌تر در می‌آمد!» بعد از پایان فصل هم یک جریمه پنج میلیارد تومانی علیه جواد نکونام اعلام شده که البته سرمربی استقلال هنوز به آن اعتراض نکرده است. به تازگی یکی از خبرگزاری‌ها محاسبه کرده و به این نتیجه رسیده که در فصل اخیر کمیته انضباطی از محل جرایم نقدی حدود ۸۰ میلیارد تومان درآمد داشته است؛ رقمی هنگفت و بحث‌برانگیز از محل حواشی زرد و زننده فوتبال ایران. کاش لااقل دوستان همین پول را خرج ورود VAR به ایران کنند، بلکه کمی از حجم این حواشی کاسته شود.
  • بگذارید نگران شویم

    دنياي اقتصاد: ترک ناگهانی ایران توسط بازیکنان و مربیان خارجی، خیلی اتفاق بدیعی در فوتبال کشورمان نیست. به دلایل مختلف، افراد نامدار و در مواردی گمنام عطای ادامه فعالیت در اینجا را به لقایش بخشیده‌اند و این موضوع در سالیان اخیر تکرر بیشتری پیدا کرده است. آخرین مورد آن هم، بازیکن اسپانیایی گل‌گهر است و گویا آن‌قدر دل پری داشته که حتی حاضر نشده برای نیمه‌نهایی جام‌حذفی هم به سیرجان برگردد و سپس انصرافش از ادامه حضور در تیم را رسانه‌ای کند!
  • خیابانی: از هیچ‌کس نمی‌ترسم

    دنیای اقتصاد: کمیته اخلاق ۵ روز قبل طی اطلاعیه‌ای که روی سایت فدراسیون فوتبال منتشر شد، اعلام کرد که جواد خیابانی باید در این کمیته حضور یافته و پیرامون اظهاراتش پاسخگو باشد. در اطلاعیه کمیته اخلاق فدراسیون عنوان شده بود که خیابانی باید اسناد و مدارک مربوط به اظهاراتش مبنی بر عدم ورود عامدانه VAR به ایران و تاثیرگذاری در نتایج را ارائه بدهد، اما گزارشگر تلویزیون درحالی که روز گذشته باید در جلسه کمیته اخلاق حاضر می‌شد، این کار را انجام نداد. خیابانی پس از غیبت در جلسه فوق در گفت‌وگویی کوتاه با ورزش سه دلیل این اقدامش را عنوان کرد: «اگر من را رسما دعوت کنند، یعنی تماس بگیرند یا دعوت‌نامه بدهند، حتما در کمیته اخلاق حضور پیدا می‌کنم. از کسی واهمه‌ای ندارم و صحبت‌هایم را انجام خواهم داد.»
  • حریف تمرینی مصدوم!

    دنیای اقتصاد: موسی غلامی، جودوکار منهای ۹۰ کیلوگرم که در حال حاضر تنها نماینده نابینایان و کم‌بینایان اعزامی به پارالمپیک پاریس در این رشته است، در گفت‌وگو با «ایسنا» درباره علت عدم حضورش در اردوی آماده‌سازی گفت: «این اردو قرار بود با سرمربیگری حاج یوسف‌زاده در اسلامشهر برگزار شود که به دلیل مناسب نبودن شرایط اردو و حضور دو حریف تمرینی بی‌کیفیت ترجیح دادم که به اردو نروم. من ساکن مشهد هستم و واقعا دوست ندارم وارد اردویی شوم که از کیفیت لازم برخوردار نیست. نمی‌خواهم وارد حاشیه شوم، اما بعد از مسابقات جهانی گرجستان که اواخر اردیبهشت برگزار شد تا به امروز که تنها ۲ ماه به پارالمپیک پاریس زمان داریم اردویی نداشتم و الان اردو در شرایطی برگزار می‌شود که واقعا بی‌کیفیت است. حتی شنیده‌ام ۲ حریف تمرینی که برای من آورده‌اند از ناحیه پا مصدوم هستند و شرایط ایده‌‌آلی برای تمرین ندارند!»
  • درمان سنتی به جای جراحی

    دنياي اقتصاد: در فاصله چند روز تا آغاز یورو ۲۰۲۴، یکی از ستارگان دنیای فوتبال این تورنمنت را از دست داد. فرنکی دی‌یونگ که حدود ۵۰ روز قبل به دلیل آسیب‌دیدگی از ترکیب بارسلونا کنار گذاشته شده بود، از ترس تشدید شدن مصدومیتی که از ناحیه مچ پا دچار آن شده بود تصمیم گرفت تیم ملی هلند را در یورو ۲۰۲۴ همراهی نکند. این همان مصدومیتی است که او در فصل جاری به خاطر آن ۲۷ بازی را در مجموع از دست داده بود. معمولا این نوع مصدومیت مچ پا، بازیکنان را مجبور به جراحی می‌کند. با این حال فرنکی دی‌یونگ تصمیم گرفته که زیر تیغ پزشکان نرود. دی‌یونگ قصد دارد درمان سنتی را در پیش بگیرد و بدون جراحی، تمرینات فیزیوتراپی انجام دهد تا برای فصل آینده آماده شود.
  • کدام حرفتان را باور کنیم؟

    دنیای اقتصاد: پرونده لیگ بیست و سوم به بایگانی تاریخ فوتبال ایران رفت، اما هنوز درباره اتفاقات و حواشی آن بحث می‌شود. همه قبول دارند که اوضاع داوری‌ها امسال هم مثل فصول گذشته چنگی به دل نمی‌زد و اشتباهات تاثیرگذار زیادی وجود داشت.
  • فقط به چشم‌هایت اعتماد کن!

    دنیای اقتصاد: پرونده برخورد با فساد در فوتبال همچنان در جریان است و هر روز اخبار جدیدتری در مورد آن به گوش می‌رسد. تقریبا شرایط طوری است که با هر رفرش، خبر بازداشت یا احضار یک چهره شناخته‌شده فوتبالی در معرض دید مخاطبان قرار می‌گیرد!
  • نشان بده بهتری!

    دنياي اقتصاد: از ساعت ۲۰:۳۰ امشب تیم ملی ایران در آخرین بازی مرحله پیش‌مقدماتی جام‌جهانی در ورزشگاه آزادی به مصاف ازبکستان خواهد رفت. این بازی در شرایطی برگزار می‌شود که هر دو تیم با ۱۳ امتیاز از ۵ بازی صعودشان به مرحله بعد را قطعی کرده‌اند، هرچند ایران با تفاضل گل بهتر در صدر قرار دارد. طبیعتا بازی از نظر جدولی ارزشی ندارد و ایران و ازبکستان باید منتظر شروع دور بعدی و حساس مسابقات انتخابی جام‌جهانی باشند. با این حال نبرد این دو تیم به نوعی جنبه حیثیتی دارد. البته ایران معمولا در تقابل با ازبکستان مشکل خاصی نداشته است. آمار می‌گوید در ۱۳ رویارویی تاریخ دو تیم، ایران ۱۰ بار برده، ۲ بازی به تساوی کشیده شده و سهم ازبکستان فقط یک برد بوده است.
  • چه خبر از VAR؟

    دنياي اقتصاد: فروردین‌ سال جاری بود که مهدی تاج، رئیس فدراسیون فوتبال از ورود دو دستگاه VAR به ایران خبر داد و قول ۵ دستگاه دیگر در آینده‌ای نزدیک هم داده شد. با این حال از ابتدای سال تاکنون فرآیند ورود این ۵ دستگاه به بن‌بست خورده که گویا پای اختلاف فدراسیون با شرکت توسعه و تجهیز در میان است. مشخصا اگر قرار بر استفاده از فناوری کمک‌داور ویدئویی باشد، هم داوران باید آموزش‌های لازم را در این زمینه ببینند و هم ورزشگاه‌ها تجهیز شوند. اما تاج اخیرا در گفت‌وگویی درباره زمان ورود آن به ایران با شک و تردید پاسخ داد و استفاده از VAR را منوط به همه بازی‌ها یا شاید مسابقات مهم دانست. همین جملات نشان می‌دهد که احتمال برگزار نشدن لیگ بیست و چهارم بدون VAR وجود دارد؛ چون اگر قرار باشد فقط در بازی‌های مهم از این تکنولوژی استفاده شود، ممکن است فیفا مانند درخواست ایران برای برگزاری بازی‌های سه هفته پایانی با VAR، با این درخواست هم مخالفت کند.
  • گولسیانی؛ فیکس در یورو؟

    دنياي اقتصاد: گرجستان در سال ۲۰۲۴ اتفاق تاریخی را با صعود به رقابت‌های یورو رقم زد. نمایش خوب گئورگی گولسیانی با پیراهن پرسپولیس در لیگ ایران سبب شد تا این مدافع بلندقامت هم به لیست نهایی گرجستان برای رقابت‌های یورو ۲۰۲۴ راه پیدا کند. این مدافع یک رکورد جالب دارد و طی دو فصل، توانسته به بهترین گلزن خارجی تاریخ سرخ‌پوشان تبدیل شود و البته که گل قهرمانی امسال در لیگ را هم به ثمر برساند. او در نخستین تجربه بازی فیکس خود برای تیم ملی کشورش، یکشنبه شب برابر مونته‌نگرو پاس گل داد و ۹۰ دقیقه در ترکیب حضور داشت تا احتمال حضور فیکس وی در یورو ۲۰۲۴ زیاد شود. گرجستان هفته آینده در نخستین دیدار خود به مصاف ترکیه خواهد رفت.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر