خرید لذت‌بخش اما اقتصادی!

افراد بسیاری هستند که روزهای خسته‌کننده و یکنواخت خود را با یک خرید کوچک تغییر می‌دهند. بی‌تردید برای شما هم روزهایی از سال هستند که برای رفع بی‌حوصلگی، خود را به ویترین مغازه‌ها می‌سپارید و با خریدهای مختلف سعی می‌کنید حس بی‌حوصلگی را از خود دور کنید. اما دقت داشته باشید، این تفریح و سرگرمی گاهی اوقات مشکل‌ساز و تبدیل به عادتی نادرست شده و در نتیجه باعث تلف شدن منابع مالی شما شود. از این رو بهتر است روش‌هایی را به‌کار گیرید که در کنار رفع حس بی‌حوصلگی، یک خرید اقتصادی داشته باشید.

همه ما از اینکه خرید کنیم خوشحال می‌شویم اما اگر این خرید برای ما به‌صرفه‌تر باشد خوشحالی ما مضاعف خواهد بود. البته منظور از خرید اقتصادی لزوما خرید مواد غذایی و لباس نیست. گاهی اوقات خرید وسایل دیگری مانند شمع، وسایل تزئینی، لوازم آشپزخانه، لوازم الکتریکی و ورزشی و حتی لامپ و مهتابی هم به انحراف کشیده می‌شود. اما خرید خوراکی‌ها معمولا بیشتر مسیر انحرافی را در پیش می‌گیرد. برای از بین بردن این عادات نادرست اغلب باید زمان نسبتا زیادی صرف شود. روش‌های اقتصادی زیادی برای خرید خوراکی‌ها وجود دارد. امروزه همه غذاها اغلب به شکل آماده خریداری می‌شوند یا مواد مورد استفاده در آنها به شکل از قبل آماده شده خریداری می‌شوند. دقت داشته باشید این روش خرید پرهزینه‌تر و کم‌ویتامین‌تر است، مثلا خرید میوه‌ها و سبزی‌های تازه برای درست کردن سالاد میوه یا سبزی‌ها بهتر از خرید مواد لازم آنها به‌صورت خرد شده و فریز شده است. به منظور خرید اقتصادی کارهای متعددی باید انجام شود: نکته اول این است که بدانید برای چه به خرید می‌روید. از قبل مشخص کنید که چه اقلامی را برای خرید نیاز دارید یا به عبارت ساده لیست خرید داشته باشید تا هنگامی که وارد فروشگاه می‌شوید با دیدن هر کالای غیرلازمی برای خرید آن هیجان‌زده نشوید. خرید از فروشگاه‌های بزرگ با لحاظ کردن این شرایط بسیار به‌صرفه‌تر است زیرا در این نوع فروشگاه‌ها اغلب مواد غذایی ارزان‌تر هستند. دقت کنید اگر کالایی در این نوع فروشگاه‌ها تخفیف خورده درصورت نیاز خریداری کنید. لزوما به دلیل اینکه فرضا شکلات‌ها تخفیف دارند آنها را نخرید.نکته دوم اینکه خرید ارزان‌تر را فدای کیفیت نکنید. هرگز هنگامی که برای خرید می‌روید قیمت را فدای کیفیت نکنید زیرا همیشه هم ارزان خریدن به صرفه نیست و گاهی اوقات اقلام باکیفیت از قیمت نسبتا بالاتری هم برخوردارند. خودتان را گول نزنید، اگر چرخ خرید شما پر از اقلام ارزان‌قیمت است که با همان بودجه اولیه تهیه شده‌اند هرگز اقتصادی خرید نکرده‌اید؛ بلکه در این حالت کیفیت را فدای قیمت کرده و کالای بی‌مورد هم زیاد خریده‌اید.در آخر باید رژیم خریدخود را متعادل کنید.

نکته سوم، فیلیپ بلاش، متخصص مد، راه حل‌هایی برای رژیم خرید به شما توصیه می‌کند تا بتوانید هنگام خرید کمتر خرج کنید. او می‌گوید افراد مورد نظر ما خانم‌هایی هستند که کمدی پر از لباس دارند اما همیشه حس می‌کنند چیزی برای پوشیدن ندارند. رژیم خرید چند مرحله دارد که به ترتیب اجرا می‌شود: نخستین مرحله در این رژیم پذیرش این مطلب است که شما بی‌محابا خرید کرده و با توجه به نیازهایتان خرید نمی‌کنید. در قدم دوم باید به سراغ کمد لباس‌های‌تان بروید و لباس‌های خود را به ۳ دسته تقسیم کنید: آنهایی که باید نگه داشته شوند. آنهایی که به تعمیر یا تغییرات جزئی نیاز دارند و آنهایی که برای شما قابل استفاده نیستند. آن دسته از لباس‌ها که باید نگه داشته شوند، آن دسته‌ای هستند که سایز فعلی شما هستند و شما از رنگ و طرح آنها راضی هستید و البته نو و قابل پوشیدن هستند.

اگر لباسی را دوست دارید ولی این‌قدر کهنه شده که قابل استفاده نیست آن را جدا کنید. دسته دیگر لباس‌ها، آنهایی هستند که نیاز به تعمیرات جزئی دارند، مثلا لباس‌هایی که پارگی جزئی دارند یا دکمه‌ها و زیپ‌هایشان کنده شده است. گاهی اوقات لباسی که برای شما تنگ شده با یک تغییر جای دکمه و باز کردن یک ساسون قابل استفاده است. دسته دیگر آنهایی هستند که تنگ و کهنه و پاره هستند و قابل پوشیدن نیستند. با این کار کمد لباس‌هایتان خلوت می‌شود ولی این بدان معنا نیست که می‌توانید لباس‌های جدید به آن اضافه کنید. حالا شما چند دست لباس قابل استفاده دارید که می‌توانید از آنها استفاده کنید.به یاد داشته باشید اگر به فروشگاهی رفتید و از لباسی خوشتان آمد فکر کنید برای چه منظور می‌خواهید آن را خریداری کنید.

اگر لباسی در کمدتان دارید که برای همان منظور مناسب است پس لطفا دوباره کمدتان را پر نکنید. به خاطر داشته باشید که تازه از شر لباس‌های اضافی خلاص شده‌اید. بعضی مواقع هم به دلیل افزایش سایز، لباس‌های قدیمی به ما نمی‌خورد بنابراین اگر افزایش سایز شما به دلیل بارداری نیست مرتب لباس‌های تازه نگیرید، زیرا لباس‌های جدید را با سایز کنونی خود می‌خرید و دیگر هرگز به فکر کم‌کردن وزن‌تان نخواهید افتاد. پس سعی کنید حتی الامکان با لباس‌های قدیمی‌تان بسازید و لباس جدید نخرید مگر در موارد خیلی خاص. اگر مدتی به این روش عمل کنید عادت در شما تغییر کرده و بیشتر به سمت خرید هدفمند می‌روید.نکته چهارم، در نظر بگیرید که شما برای خرید یک دوربین دیجیتال معمولی بودجه مشخصی را در نظر گرفته‌اید اما دوربین خاصی مدنظر شما نیست. به یک فروشگاه لوازم خانگی و الکترونیک می‌روید، در آنجا فروشنده همان بخش درباره انواع دوربین برایتان توضیح می‌دهد و شما را متقاعد می‌کند، بهترین خرید برای شما دوربینی است که او پیشنهاد می‌کند، بنابراین شما دوربینی با مبلغ بالاتر از بودجه خود می‌خرید و از فروشگاه بیرون می‌آیید! پس سعی کنید حتما قبل از خرید این‌گونه اجناس درباره‌شان اطلاعات کسب کنید.

نکته پنجم این است که صرفه‌جویی به معنی دست کشیدن از کارهای لذت‌بخش نیست، صرفه‌جویی یعنی دست کشیدن از چیزهای کم اهمیت‌تر برای به دست آوردن چیزهایی که برای ما مهم هستند. خیلی از افراد هستند که هیچ احساسی نسبت به نوع لامپ آویزان از سقف خانه‌شان ندارند و برای آنها مهم این است که روشن باشد، پس به‌صرفه‌ترین لامپ را می‌خرند. این صرفه‌جویی است. یا آنکه زمانی از خوردن بیشترین لذت را می‌برند که باکسانی که دوستشان دارند غذا را صرف می‌کنند، پس غذا را بیشتر در خانه درست می‌کنند و آن را ارزان درست می‌کنند و آن اتفاق ویژه را برای زمانی می‌گذارند که با دیگران هستند. اما در عین حال این نکته را مدنظر داشته باشید که اگر با نخریدن چیزی حس بدی پیدا می‌کنید، صرفه‌جویی را تمرین نمی‌کنید، شما در حال نوعی تنبیه شخصی هستید. صرفه‌جویی به معنای سادگی سخت‌گیرانه نیست. به معنای رهبانیت و دست کشیدن از دنیا نیست.

صرفه‌جویی به معنای کم‌کردن شدید مخارج روی چیزهایی است که برای شما اهمیتی ندارند تا پول کافی را برای چیزهایی که مهم هستند به‌دست آورید. این به معنای خرید از فروشگاه‌های دارای تخفیف و استفاده از لامپ‌های کم‌مصرف است تا پول کافی برای خوردن یک شام خوب بیرون از خانه را داشته باشید و همزمان برای بازنشستگی پول پس‌انداز کنید. این به معنای پختن غذا در خانه و خرید لباس در حراجی‌ها است تا هم برای آینده بچه، پول پس‌انداز کرد و هم از شهربازی لذت برد. این به معنی خوردن شام در خانه به‌جای رفتن به رستوران است تا بتوان بدهی‌ها را پرداخت کرد و از تعطیلات تابستان هم لذت برد.صرفه‌جویی به معنای از دست دادن چیزهایی که دوست دارید نیست، این مقایسه‌ها برای نشان دادن معنای واقعی صرفه‌جویی است و اینکه نباید از چیزی که دوست داریم دست بکشیم.کارشناسان اقتصاد خانواده می‌گویند: می‌توان به‌طورکلی مخارج زندگی را به دو دسته تقسیم کرد: گروهی که برای شما شادی زیاد یا مداوم می‌آورند بانام گروه «مهم و لذت‌بخش» و گروه «هر چیز دیگر». منظور از صرفه‌جویی، کم کردن مخارج روی چیزهایی است که در گروه دوم هستند تا توانایی خرید موارد گروه اول را پیدا کنید.

صرفه‌جویی، داشتن یک‌چشم نقاد روی هر ریالی است که خرج می‌کنید و پرسیدن این سؤال که آیا این خرج برای شما شادی آورده و آیا می‌توانید جایی دیگر شادی را با خرج کمتری به دست آورید. عناصر در این دو گروه «مهم و لذت‌بخش» و «هر چیز دیگر» در طول زمان تغییر می‌کنند. این تغییرات زمانی به خاطر تغییر علاقه‌مندی‌ها و اهداف و زمانی به دلیل کشف راه‌های جدید برای لذت بردن است. این راه‌ها را با دقت در هنگام خرج کردن ریال‌ها به دست می‌آورید و معمولا می‌فهمید که چیزهایی که می‌خرید مانند سابق برای شما شادی نمی‌آورند پس آنها را حذف کنید و علاقه‌مندی‌های جدید را کشف کنید.صرفه‌جویی، به معنای محروم کردن خود از همه‌چیز نیست، برعکس صرفه‌جویی، میزانی از شادی در زندگی را تضمین می‌کند. در بودجه شما، همه اعضای خانواده هرکدام مقدار معینی پول‌دارند که هرطور بخواهند آن را خرج می‌کنند، بدون محدودیت. صرفه‌جویی به معنای این است که گاهی اوقات یک مساله ناگهانی بسیار بیشتر از یک کار روزانه برای شما شادی می‌آورد.

نکته ششم هم درباره خرید موادغذایی روزانه از سوپرمارکت‌ها است. نکته‌ای که در این زمینه باید بدانید این است که سوپرمارکت دوست شما نیست، خود را به یک مغازه وفادار ندانید. خرید فله پیشنهاد خوبی است اما صرفا به‌خاطر اینکه با خرید مقدار زیاد، یک قلم جنس رایگان اضافی دریافت می‌کنید این کار را انجام ندهید. قبل از آن قیمت واحد را بررسی کنید، شاید خرید میزان کمتر آن به صرفه‌تر باشد. اقلام کم قیمت‌تر بخرید، سوپرمارکت‌ها موادغذایی‌ای که باید تازه باشند را با قیمت کمتری عرضه می‌کنند. از این مواد تهیه کنید و آنها را برای نگهداری در فریزر قرار دهید. حتی می‌توانید جنس روز را نخرید و روز بعد با تخفیف بیشتری آن را خریداری کنید. قفسه‌های مقرون به صرفه را که اغلب پشت فروشگاه قرار دارند حتما بررسی کنید. از ولخرجی بپرهیزید و یک فهرست خرید تهیه کنید. سوپرمارکت‌ها دنبال مشتریانی هستند که نمی‌دانند دقیقا چه می‌خواهند. همچنین از دور ریختن هر باقی‌مانده غذایی که می‌توانید با وعده بعدی ترکیب یا فریز کنید خودداری کنید. همچنین اگر فکر می‌کنید سوپرمارکت نزدیک محل سکونت شما گران فروش است؛ از جای دیگری خرید کنید، به فروشگاه‌های نانوایی، ماهی‌فروشی و... که در سر راهتان هستند نیز سر بزنید شاید قیمت‌های مناسب‌تری داشته باشند. با این کار هزینه زمانی هم پایین‌تر می‌آید.خرید موادغذایی هر فصل نیز پیشنهاد دیگری برای کاهش هزینه‌های خرید روزانه است. خرید توت فرنگی در زمستان هزینه بیشتری دارد. همیشه میوه‌ها و سبزی‌های هر فصل را تهیه کنید؛ هم ارزان‌تر است و هم از محصولات محلی حمایت می‌کند.

ورود و خروج سریع راهی برای کاهش خرید از سوپرمارکت‌های بزرگ است. چراکه فروشگاه‌ها به عمد اشتباه طراحی شده‌اند تا شما در راهروها گم شوید و قفسه‌های گران‌قیمت را هم سر بزنید. همچنین مواد موردنیازتان را در مکان‌های مختلف می‌گذارند تا مجبور به رفت و آمد در راهروهای مختلف باشید. سعی کنید کودکانتان را در خانه بگذارید چون بسیاری از اقلام فروشگاه‌ها طوری طراحی شده‌اند که آنها جذب شوند.نکته آخر انکه وقتی گرسنه هستید خرید نکنید، وقتی گرسنه به خرید می‌روید سخت است مقابل خرید بیشتر مقاومت کنید. همیشه کنار بخش صندوق، شکلات‌ها و شیرینی‌هایی قرار داده‌اند تا مقاومت شما را در مقابل خرید آنها پایین آورند و چون زمان زیادی را در آن قسمت باید منتظر بمانید مقاومت غیرممکن می‌شود.خرید آنلاین ایده خوبی است که هم از احتمال خرید اضافه می‌کاهد و هم در وقت صرفه‌جویی می‌کند. حتی‌الامکان مقایسه قیمت نیز به‌طور آنلاین وجود دارد. البته این شیوه هنوز خیلی در ایران برای خرید مواد غذایی جا نیفتاده و به جای آن خرید تلفنی را داریم که بدترین نوع خرید است چون شما امکان مقایسه اجناس را با هم ندارید، در حالی که بیشترین هزینه را می‌کنید.