حذف یادگاری زاها حدید از پایتخت
طرح زاها حدید معمارمشهور جهانی برای فاز دو برج میلاد کنار گذاشته شده است. به گفته اقبال شاکری رئیس کمیته عمران شورای شهر تهران چند طرح جدید برای فاز دو برج میلاد پیش‌بینی شده است که هنوز از میان آنها طرح نهایی انتخاب نشده است. در سال ۸۷ فاز اول برج میلاد شامل برج، مرکز همایش‌ها و تاسیسات زیربنایی به بهره‌برداری رسید و از همان زمان فاز ۲ این مجموعه نیز تعریف شد که قرار بود در این مجموعه، یک هتل، یک مرکز تجاری و یک مرکز اداری احداث شود. در آن سال براساس مصوبه شورای شهر، مقرر شده بود فاز ۲ به‌صورت سرمایه‌گذاری مشترک به اجرا دربیاید. در مطالعه‌ای که برای اولین بار در سال ۸۷، برای فاز دوم توسعه برج میلاد انجام شد، احداث یک بلندمرتبه‌ ۲۹ طبقه در قالب هتل پنج ستاره در کنار برج میلاد پیش‌بینی شده بود.بر این اساس مسابقه‌ای بین‌المللی برای طراحی فاز دوم برج میلاد شامل هتل و ساختمان اداری و تجاری در ایران برگزار شد و گروه معماری زاها حدید، معمار شناخته شده عراقی- بریتانیایی رتبه نخست این مسابقه را کسب کرد.
زاها حدید از معماران بزرگ جهان بود که توانست در سال ۲۰۰۴ میلادی نخستین زنی باشد که جایزه معماری پریتزکر را دریافت می‌کند. حدید متولد ۱۹۵۰ بغداد است اما در بریتانیا تحصیل و رشد کرد.از جمله طرح‌های زاها، مرکز مگی در بیمارستان ویکتوریا (۲۰۰۶) کرکالدی، اسکاتلند، ایستگاه قطار سریع‌السیر ناپل (۲۰۰۶) ایتالیا، ساختمان مرکزی ب‌ام‌و (۲۰۰۵) لیپزیگ آلمان، ترن هوایی (۲۰۰۷) اینسبروک اتریش، مرکز علمی فائنو (۲۰۰۵)، وولفسبرگ آلمان، سکوی پرش اسکی برگیسل (۲۰۰۲)، اینسبروک اتریش و ایستگاه آتش‌نشانی ویترا (۱۹۹۴)، ویل ام راین آلمان است. همه چیز از یک بروشور ساده آغاز شد. بروشوری که بر آن شکل و شمایل سه سازه تازه‌ای که قرار است در اطراف برج میلاد ساخته شود نقش بسته بود. بهار سال ۹۲ بود که اعضای شورای شهر سوم به گودبرداری اطراف برج میلاد اعتراض کردند و به استناد همان بروشور این سازه‌های جدید را سبب تخریب نمای بصری برج میلاد دانستند. قرار بود یک هتل، یک مرکز تجاری و یک مرکز اداری در محوطه ۴ هکتاری اطراف برج ساخته شود. دیوارکشی و گودبرداری هم در حال انجام بود. اما اعتراض شورا روند گودبرداری را آرام‌تر از گذشته کرد تا آنجا که مدت‌ها است این گود رها شده است. با وجود آنکه می‌گویند هنوز این گود ایمنی لازم را دارد اما اعضای شورای شهر چند باردرخصوص بلاتکلیفی این گود به مدیران شهری تذکر داده‌اند.

طرح کنار گذاشته زاها حدید ۵۵ طبقه از کف اتوبان و ۴۵ طبقه از سفره برج میلاد -کف برج- ارتفاع داشت که این ارتفاع نگرانی‌ها را بیشتر کرده بود زیرا این احتمال وجودداشت که مشاهده برج میلاد از فاصله نزدیک مخدوش و حتی از نزدیک، حالت محوشدگی برای برج ایجاد شود.مهدی چمران، عضو کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر که در شورای سوم نیز یکی از مخالفان سرسخت طرح فعلی میلاد ۲ بود، می‌گوید: طرحی که برای فاز دوم برج میلاد انتخاب شده است، مورد تایید شورای شهر تهران نبوده و نیست. مدتی قبل مسابقه بین‌المللی برای احداث فاز دوم برج میلاد برگزار شد این در حالی است که این موضوع بدون اطلاع شورای شهر بود. امیدواریم مجددا مسابقه‌ای درخصوص برگزیده شدن طرح فاز دوم برج میلاد برگزار شود.سیدمحمد بهشتی - نویسنده سند راهبردی برج میلاد- نیز درباره طرح توسعه‌ای برج میلاد هم می‌گوید: در برج میلاد با پنج ساحت مواجهیم. یکی ساحت ملی و جهانی است که ما در آن خود برج را نمی‌بینیم ولی تصویری از برج میلاد به ما نمایش داده می‌شود. مانند افرادی که به فرانسه سفر نکرده‌اند ولی تصوری از برج ایفل دارند. ساحت دوم ساحتی است که برج میلاد را در شهر تهران مشاهده می‌کنیم. برج میلاد در دوسوم شهر تهران قابل مشاهده است حتی در مسیر‌های فرعی یا کوچه پس‌کوچه‌های پایین‌تر از زندان قصر، یعنی اهالی آن محله هم هر روز شاهد وجود برج میلاد هستند. ازاین‌جهت برج میلاد نشانه شهری بسیار شاخصی است حتی در مقایسه با برج آزادی. باید گفت که برج آزادی تنها در محوطه اطراف خود قابل‌مشاهده است و ازاین‌جهت با برجی که در دو‌سوم شهر مشاهده می‌شود بسیار تفاوت دارد. ساحت سوم مربوط به آن جزیره‌ای است که برج میلاد در آن واقع شده است؛ محوطه‌ای که محصور در اتوبان‌های شیخ فضل‌الله، همت، چمران و رسالت است و در واقع تنها در این جزیره است که شما هیبت و عظمت و ارتفاع برج میلاد و خصوصیات معماری آن را می‌توانید مشاهده کنید.

ساحت چهارم مربوط به درون برج و زمانی است که یک بالابر سریع شما را به بخش بالایی برج منتقل می‌کند. اینجا در واقع تنها جایی است که برج میلاد دیده نمی‌شود ولی عظمت و شکوه آن درک می‌شود. ساحت پنجم نیز همان گنبد آسمان در بالاترین و رفیع‌ترین مرتبه برج است که مهم‌ترین بخش برج میلاد و به‌عبارت بهتر آشیانه سیمرغ این برج است. در واقع می‌توان به تهرانی‌هایی که تازه این سوال برایشان پیش آمده که تهران کجاست و تهرانی کیست، پاسخ گفت.به نظر می‌رسد مشکلاتی که باعث توقف چند ساله فاز دو برج میلاد شده بودند برطرف شده است. طرح زاها حدید که اخیرا در سن ۶۵ سالگی فوت کرده است کنار گذاشته شده است و در کمیسیون ماده ۵ نیز ارتفاع این فاز کاهش پیدا کرده است. اقبال شاکری رئیس کمیته عمران شورای شهر تهران با اشاره به احتمال آغاز فعالیت عمرانی فاز ۲ برج میلاد می‌گوید: پیش از سال، مجوزهای لازم برای احداث فاز ۲ برج میلاد با ارتفاع مشخص از کمیسیون ماده ۵ دریافت شد، بنابراین مشکل اولیه آن حل شده است. او ادامه می‌دهد: ۵ الی ۶ طراحی جدید درخصوص فاز ۲ برج میلاد انجام شده که طراحی زاهاحدید نیز یکی از طراحی‌های انجام شده بود که این طرح رد شده و در حال انتخاب طرح‌های جدید هستیم. شاکری اضافه می‌کند: در طراحی جدید ارتفاع بنای فاز ۲ کاهش پیدا کرده که امیدواریم هرچه زودتر تکلیف گودبرداری انجام شده در این محدوده مشخص شود. اما تا زمان تعیین تکلیف سازه این فاز این گود مشکلی از نظر ایمنی ندارد. شاکری با اشاره به بازدیدی که در هفته اول سال ۹۵ از گود برج میلاد انجام داده، تصریح کرد: مهندس مشاور طرح اعلام کرد که هنوز تضمین پایداری گود به اتمام نرسیده و امیدواریم تا زمانی که این گود همچنان پایدار است، تعیین تکلیف شود.